Dzionka, Ja uwielbiam wszelkie owoce morza, jadłam wiele razy, ale nie takie świeże, jeszcze żywe przed gotowaniem. Były przepyszne!
Jak lubisz, to leć do Macro, jest w tej chwili promocja 1kg opakowanie żywych muli za 15 zł.
Julie, jakos slowo 'jeszcze zywe' w odniesieniu do obiadu odbiera mi nieco apetyt... 😉 Ale 'juz nie zywe' wygladaja bosko!
Na szczęście oznaką "jeszcze żywości" jest gdy muszle są zamknięte, więc się ich nie widzi w momencie wrzucania do gara 😉
Jeśli jakieś są uchylone, to może znaczyć, że są omdlałe lub nieżywe. Według dołączonej instrukcji - lekko uchylonymi należy walnąć o balat stołu, jak się zamknie to znaczy że się obudziła, a jak nie, to nieżywa i do wyrzucenia.
Ale to i tak pikuś w porównaniu do gotowania raków, czy homarów 😉
Julie, zniszczyłaś teraz moją teorię. 😤 😤
Kocham mule, ale myślałam, że one nie są ŻYWE, tylko świeże, a otwarte są po prostu nieświeże. 🤣
O nie...Więc ja je gotowałam na żywca zawsze? 🙁 😉
Ale nic to, jutro pędzę do makro! 🏇
remendada, To nie ja! Taka instrukcja obsługi była do nich dołączona! 😉
Brrr, mnie też trochę zmroziło gotowanie czegoś na żywca 😉
prawie jak rytualny ubój 😉 😁
w sumie, jest tez taka szkola, ze np. male osmiornice je sie na zywca, sa zawiniete mackami na patyczek i polyka sie je w calosci, zywe, gina dopiero w soku zoladkowym 😉
Kluseczki ziemniaczane zapiekane z warzywami skropione sosem balsamico i sałatka, na deser pudding ryżowy z jabłkami 😍
a nawet zdjęciem się pochwale 😁
ovca jak to przepysznie wygląda 😜 muszę to koniecznie upichcić. Te kluseczki też robiłaś sama?
Dziś na obiad będzie-"nie mam czasu", więc może jakaś kanapka i soczek, ale na jutro zaplanowałam bigos po staropolsku z wiśniówką, a na niedzielę jakieś mięsiwo, albo właśnie te kluseczki. Mogą być do nich biedronkowe warzywka z patelni?
Kurczak slodko-pikantny z papryczkami, szczypiorkiem i ananasem🙂
ovca apetyczne 😀
ja zupa pomidorowa i pierogi ruskie 🙂
ovca: Pięknie podane 😀
A my dziś dla odmiany telepizza, żeby nie zwariować od tych luksusowych dań 😉
ovca jak to robisz, że kluski mają taki żółty ładny kolor? Mi zawsze wychodzą jakieś ciemne i mimo, że w smaku są okej to ich wygląd jest nieapetyczny.
ovca jak to przepysznie wygląda 😜 muszę to koniecznie upichcić. Te kluseczki też robiłaś sama?
gdzie tam sama 😁 siostra pracuje w kateringu wegańskim i zawsze jak wpadam do nich do bazy to mnie karmi 😁
zosia1990 zapytam siostry i dam znać, ale z tego co pamiętam dodają do "ciasta" na kluski trochę kurkumy 🙂
edit: a dziś gotowanie z chłopem- chińskie warzywa z ryżem i kurczakiem (kurczak tylko w jego porcji)
makaron pełnoziarnisty z pieczarkami i kurczakiem 🙂
Naleśnik z serem i brokułami.
ovca podasz przepis na pudding? 😉
3 kubki mleka, w tym przypadku sojowego albo gryczanego, w wersji nie wegańskiej pełnotłustego krowiego
pół kubka ryżu do risotto
2 łyżki cukru (można więcej, zależy jaki kto ma smak 😉 )
trochę cukru wanilinowego (też do smaku)
zalewam ryż w garnku kubkiem mleka i sypię cukier zwykły i waniliowy, ciągle mieszając gotuję- w miarę wchłaniania mleka przez ryż dolewam więcej, aż ryż wchłonie wszystko. trzeba się trochę namachać łyżką, niestety 😉 Ryż za każdym razem wchłania inną ilość ryżu, więc najlepiej ciągle próbować czy już jest ok 😁
pokrojone jabłka przysmażam z cukrem i cynamonem, ale wersja ze zwykłym dżemem z jabłek też jest ok 😉 zresztą do puddingu można wrzucić wszystko, od truskawek po czekoladę.
[sub]edit:a jutro do pracy przyjadą mi: zupa jarzynowa z pietruszkowym pesto, canneloni z porami, szpinakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym zapieczone pod beszamelem i kokosanki. Omnomnomnom [/sub] 😁
Julie, No wiesz! Na naszej ulicy jest znacznie, znacznie lepsza pizza! Milano, na fantastycznym cieniutkim chrupiacym ciescie.
Ja też ze szpinakiem - naleśniki, plus łosoś i pomidorki koktajlowe do kompletu 🙂
Faszerowane papryki z pieczonymi ziemniakami. Od wczoraj 🙂 Niebo w gębie.
omasz, uwielbiam papryki 💘 za to na dzis w lodowce nic, stolowka na miescie...
A ja właśnie zrobiłam Czarcie Jadło, mniam 🍴
Aaa, czyli coś a'la placek ziemniaczany po węgiersku? Nigdy nie słyszałam takiej nazwy. A ja dzisiaj męczę moją nieudaną zupę jarzynową z wczoraj. Śmietana mi się zważyła, jego mać! Pierwszy raz! 😤 Ma ktoś sprawdzony przepis na bardzo dobre mielone?
Dziś na talerzu gołąbki! 😜
dodzilla, zmieli karkowke! Nie ma lepszych niz z karkowki. Najlepiej w sklepie na miejscu wybrac kawal miesa i poprosi o zmielenie.
a ja dzisiaj mam lasagne ze szpinakiem, moja mama chyba jednak mnie kocha 😍
Dziś prosto - kotlety z sera żółtego, mizeria i ziemniory.