Aktualności:
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
Stęp hiszpański i inne efektowne sztuczki
poprzednia
następna
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Autor
Wątek: Stęp hiszpański i inne efektowne sztuczki (Przeczytany 35768 razy)
KarolaHeliowa
« #390 : Styczeń 14, 2012, 12:12:18 »
Ja niestety nie za bardzo mialam wplyw na moje obecne konie bo one juz poprosto to robily , jak mialam Lidera to naprawde bardzo sporadycznie robil to sam z siebie i wynikalo to czasem z checi popisania sie . Mysle,ze bezpieczniej jest ludzi zniechecac niz zachecac do uczenia tego typu sztuczek tym bardziej po szkoleniu z Manolo Oliva ktory niestety sprowadzil mnie na ziemie ,ze to co my nazywamy stepem hiszpanskim i to jak tego uczymy to bardzo dla niego smieszna sprawa , podobnie tak jak wspiecia ktore w wykonianiu jednej z uczestniczek ktora teoretycznie nazywa sie trenerem WSJ nie maja swojego odpowiednika w nazewnictwie zadnego i generalnie nie wiedzial co to za figura ale na pewno nie wspiecie.
Druzalkowa
jestes w stajni z Basia z ktora bylam na tym szkoleniu wiec moze Ci opowiedziec jak nas na ziemie twardo sprowadzil .
Helio jak sie wspina to jeszcze do tego macha nogami i wstaje wysoko , Vibrante natomist bardzo prawidlowo robi levade i naprawde starannie sie do niej podstawia i widac ze ma to przemyslane , ale ja wole zeby przemyslaly hiszpana bo to przynajmniej jest fajne cwiczenie dla lopatek
#link
Zorilla
« #391 : Styczeń 14, 2012, 12:30:09 »
Karola
powiedz coś więcej o tym stępie, co Manolo tak
śmieszyło
?
#link
www.youtube.pl/hannamarianna
KarolaHeliowa
« #392 : Styczeń 15, 2012, 00:57:39 »
Smieszylo oczywiscie serdecznie
bo to wspanialy i bardzo cieply czlowiek, nie mniej jednak negowal nasze metody nauczania tego konkretnego elementu. Faktycznie musze przyznac ,ze mialam zupelnie inny poglad na uczenie tego i oczywiscie najwiekszy problem mialam z przejsciem cwiczenia z machania nogami do machania w stepie , a teraz juz mam to poskladane w calosc
. Zdecydowanie tez lepiej jest uczyc konia od poczatku niz naprawiac , bo ciezko mu wyjasnic ze teraz robimy inaczej
#link
Zorilla
« #393 : Styczeń 15, 2012, 01:00:39 »
No ja mam nadzieje że sedecznie śmieszyło a nie drwił
.
Liczyłam na jakieś konkrety ale wszystko wyznasz jak przyjedziesz
#link
tyskakonik
Marzenia się spełniają!
« #394 : Styczeń 15, 2012, 03:10:05 »
Nasz stęp hiszpański + stawanie dęba póki co tylko z ziemi, z siodła wstawię jak kogoś namówię do nagrywania
http://www.youtube.com/watch?v=xBFfe3lXvoc
#link
KarolaHeliowa
« #395 : Styczeń 15, 2012, 10:16:51 »
Tyskakonik
brawo Twoj kon fantastycznie pcha sie zadem przy stepie i robi to prawidlowo
#link
tyskakonik
Marzenia się spełniają!
« #396 : Styczeń 15, 2012, 10:20:17 »
Dziękujemy bardzo, w siodle jest podobnie
Na szczęście jest pojętny. Wolałam żeby ten stęp był płynny i wydajny niz jakiś szczególnie wyniosły. Wiadomo, że można to połączyć, ale chyba takiemu małopolakowi będzie trudniej do nauki niż np. andaluzowi
#link
Nigna
Warto mieć marzenia...
« #397 : Styczeń 15, 2012, 12:43:31 »
tyskakonik
: bzdura , rasa tu nic do rzeczy nie ma. Moja to wielkopolaczka a jest tak niesamowicie pojętna że czasami jestem w totalnym szoku. Dębuje z ziemi ( z siodła wole nie uczyć na razie) mimo że jeszcze nigdy nie wspięła mi sie pod siodłem , czy na pastwisku. A takiego konia ciężko nauczyć dębowała. Wyrzuca bez problemu nogi do przodu z ziemi i siodła, teraz będziemy sie uczyć stępu hiszpańskiego, daje buzi , kłania sie ,"prosi" głową ( przekręca ją w bok i macha), sama zakłada sobie kantar, kłusuje,galopuje po kole dookoła mnie, cofa sie na komendę (luzem) , przychodzi na komende, Idzie bokiem razem ze mną,ą Teraz uczymy sie ziewania a na wiosne kładzenia ; D Koń cyrkowy. A przecież to wielkopolak ;] Jak wyproszę jutro chłopaka to zrobię filmiki i skleję żeby nie było że jestem gołosłowna ; D
Edit chyba ze jeszcze śpie i mówisz o samej nauce płynnego stępa ;D
#link
tyskakonik
Marzenia się spełniają!
« #398 : Styczeń 15, 2012, 14:32:01 »
Nigna
ja mówię o płynnym stępie w połączeniu z bardzo ekspresyjnym stępem hiszpańskim, jak chociażby tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=-3stzjS00jo&feature=related
Niektóre konie mają po prostu to we krwi, trudniej jest nauczyć małopolaka niż andaluza
Eter też jest niezwykle pojętny, potrafi bardzo dużo i zawsze szybko łapie
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2012, 15:57:26 wysłane przez tyskakonik
»
#link
liest123
-.-
« #399 : Luty 04, 2012, 20:47:27 »
Czy jakaś miła osóbka mogłaby napisać do mnie na pw ?
Chciałabym, aby ktoś mi wytłumaczył kroki jak nauczyć konia stępa hiszpańskiego i ukłonów na obie nogi
#link
Liestu ;D
Zorilla
« #400 : Marzec 12, 2012, 00:31:12 »
Stęp hiszpański
http://www.youtube.com/watch?v=HV1I9dEhFsU
I nowa umiejętność:
http://www.youtube.com/watch?v=XQ501iS95iQ
Filmiki z dziś:)
#link
Isabelle
połamany jeździec i poszportowy koń emeryt
« #401 : Marzec 12, 2012, 00:48:32 »
Zorilla, super!
u nas posucha. Rude chyba na stare lata woli miec spokój:/ wcale sie na mnie skupic nie chce, głupie przyklęknięcie na jedno "kolanko" jest nawet poza naszym zasiegiem, a co dopiero taki step
chciałabym choc tego Rudziszona nauczyc, bo taki streczing by sie przydał
Zorilla, chwal sie oficjalnie metodami! :P
#link
Ignoruję debili z przerostem ego i problemami emocjonalno-osobowościowymi
Zorilla
« #402 : Marzec 12, 2012, 00:59:19 »
Stęp był naumiany, jest bardzo efektowny ale nie starcza mu zadu. Rozwleka się. Dlatego nie da rady zrobić więcej niż 7-9 kroków. Zacznie pracować zadem to i z tym będzie lepiej.
Podium - cierpliwość i nagradzanie każdego progresu. Kładłam mu nogę 'ręcznie' i przytrzymywałam i tyle wystarczało na początku, na najniższym stopniu. Bardzo szybko załapał, na najwyższe też się na niedługo załadujemy, na razie utrwalam to co mamy.
#link
MartaBaranowska
Boska Baranowska
« #403 : Marzec 13, 2012, 14:12:10 »
Zorilla
super
bardzo mi sie podoba wchodzenie na podest
muszę skłonić mojego stolarza zeby mi coś takiego wybudował, tylko nie mam koncepcji za bardzo ;/
#link
http://www.facebook.com/Marta.Baranowska.Photography
www.martabaranowska.eu
Zorilla
« #404 : Marzec 13, 2012, 16:00:09 »
U nas to jest zwykłe podium stosowane na zawodach do dekoracji
#link
MartaBaranowska
Boska Baranowska
« #405 : Marzec 14, 2012, 21:10:47 »
Cytat:
Zorilla
Marzec 13, 2012, 16:00:09
U nas to jest zwykłe podium stosowane na zawodach do dekoracji
wiem, zauważyłam
ale takowego nie posiadam
#link
http://www.facebook.com/Marta.Baranowska.Photography
www.martabaranowska.eu
ganasz
« #406 : Marzec 14, 2012, 21:24:20 »
Marta najlepiej zrobić podest w kształcie trapezu, są też do dostania olbrzymie drewniane szpule po kablach, można obić deskami drewniane podesty transportowe, może w jakimś demobilu cyrkowym mają podesty na zbyciu. Roboczo można próbować na: ławkach, drewnianych schodach, pniach i pakach na sprzęt
Ważne żeby sprzęt był bezpieczny.
#link
"Zdobądź serce swego konia, potem dotrzyj do jego umysłu, a wtedy będziesz mógł użyć jego siły według swego zamysłu" (przysł. arabskie)
łania
« #407 : Marzec 14, 2012, 21:28:01 »
Mam pytanie: nauczyłam konia prosić (podnosi i zgina przednią nogę) na klikera, tylko jest jeden problem koń jak widzi klikera albo jabłko to zaczyna sama podnosić
Klikać tylko jak zrobi prawidłowo? Po komendzie poproś?
I drugie uczę ją ukłonu za jabłkiem między nogami i nawet nam wychodzi, tylko jak nauczyć, żeby robiła bez jabłka?
#link
Zorilla
« #408 : Marzec 14, 2012, 21:53:00 »
Jeżeli nauczyła się już grzebać na komendę to nie nagradzaj bez komendy ponieważ jest to zwyczajna samowolka.
#link
Isabelle
« #409 : Marzec 14, 2012, 21:55:47 »
a ja dzis byłam swiadkiem wspaniałego dębowania
dlaczego mam tak niewyuczalnego konia
coś fenomenalnego zobczyć to na żywo ...
#link
łania
« #410 : Marzec 14, 2012, 21:55:58 »
Zorilla
nie grzebie, tylko podnosi nogę... Ale przestała ją nagradzać bez komendy to już jak opętana nie podnosi, choć dalej bez komendy jej się zdarzy
#link
lenka1z
« #411 : Marzec 14, 2012, 22:28:37 »
ja tam jestem lekko początkująca jesli chodzi o sztuczki narazie umemy wymachy nogami ukłony ;0 inne takie;)
http://www.youtube.com/watch?v=g3NPCXa3wC4&list=UUbXYr0OnlZkpO0yJ_mMuB2Q&index=1&feature=plcp
#link
whisperer13
« #412 : Marzec 14, 2012, 23:14:18 »
My jak się uczyłyśmy stepa hiszpańskiego, to koń za każdym razem ,jak nie wiedział co zrobić, to robił stepa hiszpańskiego, po prostu to ignorowałam lub mówiłam ostre "NIE i sobie dał spokój.
Nie nagradzam, jak robi bez komendy.
Czasem się jeszcze zapomni i próbuje w ten sposób żebrac, ale ostatnio w ogole zaprzestałam dawania smakołyków, więc też jest lepiej, Teraz w nagrodę daję spokój lub chwalę głosem lub głaskaniem i sa o wiele fajniejsze efekty, bo koń nie skupia się na mojej kieszeni.
Później wstawię filmiki
#link
konikikoniczynka
Warto marzyć :)
« #413 : Marzec 15, 2012, 10:38:21 »
Dwa konie z naszych wyjazdowych na pokazy historyczne kładą się
HURRA! Co prawda na razie w ręku, ale powoli zaczynamy pracę nad kładzeniem się pod siodłem
Jeden z koni na tym naukę zakończy, z jego charakterkiem nie ma opcji uczenia go stawania dęba, bez tego jak mu się nie podoba coś - wali świece. Ale Matadorek jest ideałem konia, więc spróbujemy
#link
Patataj, patataj, pojedziemy w cudny kraj!
Isabelle
« #414 : Marzec 15, 2012, 10:50:30 »
Cytat:
whisperer13
Marzec 14, 2012, 23:14:18
My jak się uczyłyśmy stepa hiszpańskiego, to koń za każdym razem ,jak nie wiedział co zrobić, to robił stepa hiszpańskiego, po prostu to ignorowałam lub mówiłam ostre "NIE i sobie dał spokój.
Nie nagradzam, jak robi bez komendy.
Czasem się jeszcze zapomni i próbuje w ten sposób żebrac, ale ostatnio w ogole zaprzestałam dawania smakołyków, więc też jest lepiej, Teraz w nagrodę daję spokój lub chwalę głosem lub głaskaniem i sa o wiele fajniejsze efekty, bo koń nie skupia się na mojej kieszeni.
Później wstawię filmiki
jak nauczyc ukłonu bez smakołyków ?
#link
whisperer13
« #415 : Marzec 15, 2012, 11:12:42 »
Ja pisałam o stepie hiszpańskim, ukłonu się nie uczyłysmy.
#link
Sankaritarina
« #416 : Marzec 18, 2012, 21:33:16 »
konikikoniczynka,
Jeździcie z końmi na pokazy? Coś historycznego czy bardziej kaskaderskiego?
#link
"Sometimes it's better to light a flamethrower than curse the darkness."
konikikoniczynka
Warto marzyć :)
« #417 : Marzec 19, 2012, 11:01:18 »
Historycznego
Ale niektóre umiejętności kaskaderskie (mamy człowieka, który się tym zajmował) się przydają
#link
Patataj, patataj, pojedziemy w cudny kraj!
protoniasta
« #418 : Kwiecień 01, 2012, 17:10:45 »
konikikoniczynka
Uczyliście kłaść sposobem z wiązaniem liną? Czy najpierw klęczenia a później kładzenia z klęczącej pozycji wyjściowej bez użycia liny?
Dębowania
i dzień wcześniej
«
Ostatnia zmiana: Maj 07, 2012, 18:18:38 wysłane przez protoniasta
»
#link
Maja
ekuss
Töltem przez życie
« #419 : Maj 12, 2012, 21:16:00 »
To i my
Stęp hiszpański: