Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: kącik zaprzęgowca

poprzednia następna
Strony: 1 [2] 3 4 ... 23 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: kącik zaprzęgowca  (Przeczytany 31189 razy)
Pegasuska

« #30 : Luty 03, 2009, 12:39:42 »
Odpowiedz cytując
Ja w okolicach Warszawki mam troche możliwości pomocy jeżeli chodzi o zaprzęgi, znam pare osób - może nie światowe nazwiska ale naprawde jak dla mnie ludzie z olbrzymim doświadczeniem i zajmujący się tą brażą naprawde wiele lat.
#link
gracja03
"Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr"

« #31 : Marzec 03, 2009, 22:05:15 »
Odpowiedz cytując
 hurra! hurra! hurra! hurra! hurra! hurra! hurra! hurra!
Poszło jak po maśle
Nie byłam przy tym ale podobno kobyłki spisały się na medal.
Po próbie z oponą tak jednej jak i drugiej zaliczonej na 5 pojedynczo zostały zaprzęgnięte do bryczki. Kolejne bardzo miłe zaskoczenie, kobyłki zachowywały się jakby robiły to setki razy. Próba ostateczna zaprzęgnięcie w parze.
I proszę bardzo:

z odmiana to moja
a to druga to ostoja spokoju i tez w sumie pierwszy raz w zaprzęgu
jak widać na załączonych zdjęciach asekuracja była solidna , każdy na pozycji przygotowany do akcji
a tu proszę , wszystko poszło sprawnie i bez żadnych problemów.
#link
"Nie sztuką jest kochać konie, sztuką jest sprawić by konie pokochały Ciebie"
IloveMosiek

Mościsław & Co

« #32 : Marzec 03, 2009, 23:26:17 »
Odpowiedz cytując
Ja wprawdzie nie zaprzęgowiec ale co nie co chyba pamiętam. Tak część nazywa się natylnik i występuje tylko w uprzęży jednokonnej, a google podpowiedziało, że pełni rolę hamującą.

ej, nasze szory parowe w większości mają natylniki oczy2

poza tym - tak, to jak najbardziej pełni rolę hamującą.
#link

Zadowolić kobietę w 2 minuty może tylko zupka chińska konik
Pegasuska

« #33 : Marzec 18, 2009, 09:14:58 »
Odpowiedz cytując
Kochani potrzebuje zdjęcia bałaguły - dokładnie takie rzeczy jak: uprząż, jak spiąć konie, wiem również że lejce mogą być różnie spięte. A może ktoś ma jakieś ciekawe materiały na ten temat. A jak tylko zaczne koniki spinać to zdjęcia wstawie uśmiech
#link
Ruda_H

Istanbul elinden öper

« #34 : Marzec 18, 2009, 09:31:44 »
Odpowiedz cytując

zdjęcie mam marne ... też kiedyś przymierzałam się do takiego zaprzęgania ale jakoś mi przeszło uśmiech

"Konie w niej zaprzężone są w tzw. Poręcz, to znaczy czworo obok siebie. Dwoje spośród rumaków jest przyczepionych do przedniej osi, natomiast pozostała dwójka- do tylnej, co daje napęd na cztery koła"
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2009, 09:34:31 wysłane przez Ruda_H » #link
sznurka
jedyna niekwestionowana księżniczka;]

« #35 : Marzec 18, 2009, 09:36:54 »
Odpowiedz cytując
a macie moze zdjęcia koni zaprzęgniętych w "szydło"?
#link
Ruda_H

Istanbul elinden öper

« #36 : Marzec 18, 2009, 09:44:23 »
Odpowiedz cytując
znalezione w necie ... zaprzęg w szydło zwany też tandemem

trojka, zdjęcie w miarę z przodu

co do "czwórki" mam kiepskie doświadczenia, jak dla mnie trzeba uważać jakie konie się zapina, kłusaki były nie do opanowania więc próby zakończyły się dość szybko ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2009, 10:01:35 wysłane przez Ruda_H » #link
Pegasuska

« #37 : Marzec 18, 2009, 09:44:37 »
Odpowiedz cytując
Ruda H  kwiatek
Teraz potrzebuje jeszcze trójke bo okazało się, że narazie mamy trzy kuce a nie cztery więc z bałagułą siłą rzeczy musimy zaczekać uśmiech zdjęcia przodu zaprzęgu mnie interesują i jakieś pożyteczne rady
#link
sznurka

« #38 : Marzec 18, 2009, 09:48:58 »
Odpowiedz cytując
Ruda_H, niestety nie widze fotki
#link
Enii

Moje ogłoszenia
« #39 : Kwiecień 07, 2009, 20:24:43 »
Odpowiedz cytując
Czy ktoś był może na kursie powożenia w stajni jagodne ?? http://www.zaprzegi.pl/
Zastanawiam się czy nie iść w czerwcu tam na kurs dla początkujących. W kwestii powożenia to laik ze mnie straszny a wiem ze w przyszłości ta umiejętność mi się przyda.
Jeśli ktoś tam był to prosiłabym o opinie.

Ktoś się wybiera tam w czerwcu ? cool
#link
kaloe

WWW Moje ogłoszenia
« #40 : Kwiecień 20, 2009, 18:35:37 »
Odpowiedz cytując
Ja sie chciałam was spytać jak to jest z okularami przy ogłowiu dla jakich koni powinno się je zakŁadać
#link
Pensjonat dla koni na mazurach .
madzia

« #41 : Kwiecień 20, 2009, 18:41:08 »
Odpowiedz cytując
Enii ja tam trzymam konia i jeżdżę z żoną p.Irka, ale niestety w czerwcu mnie nie będzie- sesja marze ale za to odbiję sobie przez cały lipiec i sierpień. Mi, jako totalnemu laikowi zaprzęgowi, te kursy wydawały się całkiem ciekawe, uczestnicy oprócz ćwiczeń praktycznych mieli też zajęcia teoretyczne w oparciu o różnego rodzaju filmy i nagrania i wydawali się być zadowoleni wink
#link
Dodofon

« #42 : Kwiecień 20, 2009, 20:12:25 »
Odpowiedz cytując
i mi się czasem zdarza "popełnić" powożenie ;-)

#link
guru jeździectwa rzekł: ...natomiast west to zupełnie nie jest sport jeździecki, a tylko efekciarski show...taki cyrk, jarmarczne kuglarstwo w scenografii rewii Bronco Billiego...
Pegasuska

« #43 : Kwiecień 21, 2009, 10:43:51 »
Odpowiedz cytując
Ruda H dzięki o taka trójke mi chodziło, czwórke normalną spiąć umiem u nas wszystkie chodzą w czwórce, bałagułe będę kombinowała później, w wakacje spinamy szóstke uśmiech

Kaloe jeżeli chodzi o okulary my mamy jednego konia który nie może mieć okularów bo jak nie widzi to ucieka, bez jest oki, tak właściwie w zaprzęgu okulary być powinny chyba że koń ich poprostu nie toleruje.
#link
madzixx

WWW Moje ogłoszenia
« #44 : Kwiecień 22, 2009, 23:09:32 »
Odpowiedz cytując
ZT się szykuje w wlkp 1 maja w Śmiglu koło Kościana:) Chętnie się wybiorę jako widz:)
#link
sznurka

« #45 : Kwiecień 23, 2009, 04:48:17 »
Odpowiedz cytując
da sie w szydło zaprząc dwa konie bardzo rozniace sie wzrostem? maly z przodu duzy z tyłu?
#link
madzixx

WWW Moje ogłoszenia
« #46 : Kwiecień 23, 2009, 08:54:42 »
Odpowiedz cytując
sznurka wydaje mi się że tutaj ważna była by bryczka z dość wysoko umiejscowionym kozłem, aby odpowiednio działać lejcami..i z tego co mi się wydaje to z przodu daje się konia bardziej doświadczonego, który prowadzi zaprzęg i ma więcej "swobody". To tak apropo gdyż domyślam się że swoje wiewiórki chciałabyś tak zaprzęgać? uśmiech
#link
Pegasuska

« #47 : Kwiecień 23, 2009, 08:57:44 »
Odpowiedz cytując
jasne że się da, wszysko się dać musi tylko musisz pokombinowoć z możliwością podpięcia, bo jeżeli duży będzie w oblach to pasy ciągowe małego może okazać się że są za wsysoko i trzeba pokombinować z odpowiednim dopięciem, to samo jeżeli jest dyszel,hymmm myśle czy wage dało by się dopiąć...?,  tak samo z lejcami bo jeżeli dopnie się je normalnie to może się okazać że będą ciągnęły mniejszemu łeb do góry.
#link
sznurka

« #48 : Kwiecień 23, 2009, 12:10:23 »
Odpowiedz cytując
mnie w sumie fantazja ponosi generalnie w tym temacie
myslę ze całkiem smiesznie by to mogło wyglądac
#link
Pegasuska

« #49 : Kwiecień 23, 2009, 12:23:57 »
Odpowiedz cytując
musisz poprzymierzać i popatrzeć jak to będzie wyglądało i jak pod względem sprzętu i możliwości doczepienia pierwszego konia i tu idą pasy ciągowe do obli...może dało by się zrobić tak, żeby mocowania pasów były przyczepione ciut niżej. W sumie to i lepiej jak pierwszy będzie mniejszy bo ja rozumuje tak jak w czwórce :pierwsza para - ster, druga para-moc i tu raczej też na większym koniu spocznie pociągnięcie całej imprezy:)
#link
kaloe

WWW Moje ogłoszenia
« #50 : Kwiecień 26, 2009, 13:29:21 »
Odpowiedz cytując

Kaloe jeżeli chodzi o okulary my mamy jednego konia który nie może mieć okularów bo jak nie widzi to ucieka, bez jest oki, tak właściwie w zaprzęgu okulary być powinny chyba że koń ich poprostu nie toleruje.
A czemu mają służyć okulary ?
#link
Pensjonat dla koni na mazurach .
Pegasuska

« #51 : Kwiecień 28, 2009, 14:02:50 »
Odpowiedz cytując
właściwie okulary powinny ograniczyć widok np. wyjeżdżając na ulice koń ma mniejsze pole widzenia z zasady mniej rzeczy jest go w stanie przestraszyć, z drugiej strony jak dla mnie im mniej widzi tym więcej słyszy. Ale faktycznie np. samochody nadjeżdżające z tyłu i wymijające zaprzęg w polu widzenia konia znajdą się dopiero po wyprzedzaniu zaprzęgu czyli teoretycznie nie ma przed czym uciekać chyba że się chce to gonić.
#link
gracja03
"Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr"

« #52 : Kwiecień 28, 2009, 14:21:45 »
Odpowiedz cytując
Ale często zdarza się , że koń boi się samego hałasu, nie musi widzieć aby się bać i to niejednokrotnie jest gorsze . Wiem z doświadczenia bo sporo jeżdżę w teren i sam dźwięk, dziwny hałas , szum , szeleszczące liście mogą konia spłoszyć. Z drugiej strony widok czegoś dziwnego potęguje strach albo po przyglądnięciu się  temu co straszne przestaje to być straszne. Chyba to bardzo indywidualna sprawa, każdy koń inaczej reaguje .
#link
"Nie sztuką jest kochać konie, sztuką jest sprawić by konie pokochały Ciebie"
Pegasuska

« #53 : Kwiecień 28, 2009, 14:28:25 »
Odpowiedz cytując
wszystkie nasze zaprzęgowce chodzą w okularach - nie ma problemu że płoszą się hałasu czy czegoś co nagle pojawia się w polu widzenia a są to konie chodzące w zaprzęgu po Warszawie, oprócz jednego odkupionego od górali, który kiedyś chodził w kumoterkach. U niego okulary łączą się z ucieczką a na widok bata dostaje paniki, bez okularów wszystko jest oki.
#link
halo

« #54 : Maj 01, 2009, 16:07:18 »
Odpowiedz cytując
Zdjęcia z corso w Gostyninie 30.04.2009.
Wybaczcie ilość, ale zaprzęgów tu mało, inicjatywa rzadko spotykana; ja też do upartych"wstawiaczy" nie należę

Jak się podoba?
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Kopyciak

Urodzeni, żeby biec, nie mogą w miejscu stać!

Moje ogłoszenia
« #55 : Maj 10, 2009, 21:53:34 »
Odpowiedz cytując
Na "Świecie koni" piszą, że padł Erup, zeszłoroczny srebrny medalista Mistrzostw Polski i porażka Mistrzostw Świata. Życie miał krótkie ale intensywne  icon_rolleyes
#link
"Parzę palce zapałkami, nocą szukam starych zdjęć,
Stygnie garnek z marzeniami, jak się czuję?... chyba źle..."
faraa

WWW Moje ogłoszenia
« #56 : Maj 10, 2009, 22:23:25 »
Odpowiedz cytując
Ruda, cos na styl tego, co wrzucalas:

#link
goha

« #57 : Maj 11, 2009, 10:53:27 »
Odpowiedz cytując
hucuły w bałagule

kiepskie zdjęcia niestety ale fajny zaprzęg - szetlandy w bardzo długim szydle wink

i nasz zaprzęg ślubny uśmiech

#link
Bischa

Przyszły krowi żywieniowiec

« #58 : Czerwiec 27, 2009, 18:24:49 »
Odpowiedz cytując
Wybiera się ktoś w czwartek lub piątek do Warki ? Sobota , niedziela mam egzaminy  smutek 2-5 lipca są zawody .
#link
dempsey

niezwykłe minęło

« #59 : Czerwiec 28, 2009, 14:23:41 »
Odpowiedz cytując
ja uśmiech z dzieciami

cala sobota to kros?
#link
Strony: 1 [2] 3 4 ... 23 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: kącik zaprzęgowca

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 17 zapytaniami.