Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

poprzednia następna
Strony: 1 ... 255 256 [257] 258 259 ... 285 Odpowiedz Drukuj
Ankieta
Pytanie: PNH a klasyka (ankieta wg.Wrotki)
"uważam że PNH jest metodą dającą dokładnie to samo co klasyczne jeździectwo,ale bez przemocy i szkody dla konia"   -39 (5.5%)
"uważam że z PNH łatwiej pracować z koniem bez przemocy i brutalności i dzięki temu łatwiej o sukcesy jeździeckie"   -118 (16.7%)
"uważam że jeździectwo ma wiele twarzy : kto i jak je uprawia nie ma znaczenia"   -121 (17.2%)
"uważam że są aspekty jeździectwa w których wykorzystanie metod PNH może być czasami pomocne"   -295 (41.8%)
."uważam że PNH to strata czasu i marketingowe oszustwo, które nie uczy jeździectwa"   -132 (18.7%)
Głosów w sumie: 694

Autor Wątek: Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?  (Przeczytany 249202 razy)
horselover

« #7680 : Luty 04, 2012, 10:05:01 »
Odpowiedz cytując
Cariotka a może podyskutujemy o tobie,hmm?wink Faktycznie pierwszym poziomem pnh robisz niesamowite wrażenie;]  lol
A to już chyba nie twoja sprawa co robimy i jak robimy... Ważne,że w dosyć szerokiej gamie wypowiedziałaś się na temat mojego konia i w ogóle za całe podsumowanie mojego postu, jasnowidz  wysmiewa
#link
Pracuj nad sobą,a z koniem się baw! wink
kasiasci

Natural Western&Dressage

« #7681 : Luty 22, 2012, 14:36:33 »
Odpowiedz cytując
koleżanka znalazła fajny film  wink może jednak nie jest tak źle

http://vimeo.com/20439387
#link
Katarzyna Ściborowska

"Cokolwiek osiągniemy kosztem szczęścia, harmoni i porozumienia, to nie jest to celem ujeżdżenia …" - Karen Rohlf
ElaPe

Radosne Galopy Sp. z o.o.

« #7682 : Luty 22, 2012, 15:08:23 »
Odpowiedz cytując
a co tem film ma do parelityków?

#link

Brylant Dyskusji Wszelakiej
lira

« #7683 : Luty 22, 2012, 17:27:02 »
Odpowiedz cytując
Ma tyle Elu , że w tak szacownym towarzystwie znalazł się (niechybnie zaproszony , bo na pewno się nie wprosił ) Pat Parelli . Skądinąd już kiedyś pisałam , że będąc zapraszany na poważne jeżdzieckie imprezy , coś znaczy w świecie jeżdzieckim i szacunek mu się należy . Co nie znaczy , że wszyscy (np. Ty) muszą bić mu pokłony , czy się z nim zgadzać . Niech ten świat jest różnorodny , a jakże ..... byle w dobrej wierze ....
#link
Cariotka

Cariotkowa ostoja^^

« #7684 : Luty 23, 2012, 07:40:34 »
Odpowiedz cytując
 zemdlal  to że go zaprosili akurat o niczym nie świadczy:) to że się puszcza jakąś marną komedię romantyczną z Patisonem w kinie to nie znaczy że jest dobra...to po prostu świadczy że dużo dziewuszek na nią przyjdzie i zapłaci za bilety wink
#link
Justyna A.
Franka

Moje ogłoszenia
« #7685 : Luty 23, 2012, 09:44:34 »
Odpowiedz cytując
Cariotka:

Ale jeśli ten sam film puszczą w kinie studyjnym podczas przeglądu najlepszych filmów świata, to może jednak nie jest taki zły i warto się zastanowić nad własnymi kryteriami oceny.  diabeł
#link
ElaPe

« #7686 : Luty 23, 2012, 09:54:04 »
Odpowiedz cytując
cóż innego pozostało jak tylko cieszyć się z takich "sukcesów"
#link

junona

THINK PINK

« #7687 : Luty 23, 2012, 10:49:04 »
Odpowiedz cytując
Ja z kolei sadzę, że ten film pokazał wspaniałą interdyscyplinarność naszej pasji i drogi, jaką każdy z nas obrał. Piękne, ATLETYCZNE (!!) konie - czyli cel, do którego każdy z nas powinien dążyć - prezentowane przez szkoły jazdy dominujące we współczesnym świecie hippicznym: klasyczne ujeżdżenie sportowe, wyższą szkołę jazdy, doma vaquera, natural horsemanship (może Parelli występował tu jako westowiec/koński psycholog? - przecież wszystkie sznurki w założeniu prowadzą do zdrowego i poprawnego użytkowania wędzidła)...
Jednym słowem wiele dróg prowadzących do komunikacji z koniem.

Czytam sobie ten wątek, i tak na prawdę to niewiele z niego można wynieść. Ale z drugiej strony o kontrowersję przecież tutaj chodzi..

Żeby nie było OT:

Kupując mojego konia, z racji bardzo złego stanu grzbietu (przeprowadziłam śledztwo, dłuuuga historia), przez pierwsze 2 miesiące wdrożyłyśmy (z trenerką) 'program rehabilitacyjny' - lonża (gimnastyczna, kondycyjna; na wypięciach, bez wypięć, na 1 lonży, na 2, na kawecanie, na ogłowiu, bez ogłowia, na kantarze - chociaż teraz już w ogóle na ogłowiu nie lonżuję, tylko kawecan), masaże 3 razy w tygodniu, i zabawy 'naturalne', żeby koniowi i sobie urozmaicić trochę czas... i po prostu nawiązać znajomość.
Z koniem postępuję jak z człowiekiem - okazuję mu szacunek, ale wymagam dyscypliny w trakcie pracy (np. zawsze przed jazdą stępuję go w ręku, około 5-10min, najpierw, jeżeli warunki pozwalają, do lasku i z powrotem, albo po 'obejściu', później na hali; po jeździe idę z nim na stępa do lasu/czy też kręcę się znowu po terenie stajni - nie uważam tego za żadną fanaberię - wg mnie to po prostu dobra praktyka jeździecka, dbanie o dobrą kondycję psychiczną mojego zwierzaka).

Wracając do zabaw - koń lubi je, gimnastykują jego ciało i umysł. Praca z ziemi to podstawa (dla mnie to lonża, praca w ręku, luzem, na lonżowniku, zabawy) - 'wszystko' , co zacznę wykonywać z dołu, kończę wykonywaniem na górze. Jeżeli mój zwierzak uszanuje mnie na dole, to wiem, że (z czasem, bo wiadomo, w siodle też potrafi się zbuntować - najczęściej, jak coś nam nie wychodzi i on się irytuje i denerwuje) uszanuje mnie siedzącą na jego grzbiecie.

Dopiero po podreperowaniu końskich pleców, dobrałyśmy mu siodło i wio do 'holistycznej' już roboty.
Dodam, że dla relaksu koń chodzi do lasu na spacery na halterku. Na hali, gdy pracujemy, chodzi na wędzidle zamiennie z hackamore (długie czanki); dzięki hackamore, mogę też (gdy sznurki na kontakcie - zdarza się poćwiczyć w lesie) wymagać ustawienia.

Uważam, że ten właśnie film wspaniale ilustruje, co powinniśmy się starać połączyć, aby efektem naszej pracy był zdrowy, zadowolony, piękny, wysportowany koń, w dobrej fizycznej i psychicznej kondycji.
Zdaję sobie sprawę z faktu, iż zawodowi jeźdźcy często po prostu nie mają czasu na takie zabawy z koniem. Wiem, że są tacy, którzy praktykują taki mix (M. Morsztyn, Michel Robert).

Na koniec, życzę każdemu z Was, aby miał czas, chęci i wolę samokształcenia, które można spożytkować fundując waszym zwierzakom 'kompleksowe' szkolenie; aby wasza pasja satysfakcjonowała nie tylko was, ale też wasze wierzchowce, przynosiła radość każdej ze stron unikając zbędnych szkód.
#link

ElaPe

« #7688 : Luty 23, 2012, 11:03:06 »
Odpowiedz cytując
praca z ziemi jest ważna.

Praca z ziemi jest ważna o ile jest wykonywana prawidłowo.

A Pan Parelli & Co uczy chociażby opędzania na 5 m. lince połączonym z niepatrzeniem na konia.

I taki koń np. sobie pięknie lata na nie dość że mini kółku to jeszcze w dodatku idąc pięknym krzyżowym galopem, a opędzający naturalnie nawet tego nie widzi - bo 1) nie wie co to galop prawidłowy a co krzyżowy, 2) nie wiedzi tego bo przecież na konia się nie patrzy by go "nie peszyć" 3) Nie ma pojęcia że niezbyt zdrowe jest opędzanie konia na 5 m.  lince . No po prostu pogratulować czystej żywej głupoty i tkwieniu w niewiedzy bo " Pat tak mówi i tak ma być"

Ważne jest też to, by po wspaniałym wytrenowaniu konia z ziemi po wsiądnięciu na konia nie telepać się na nim jak wór kartofli z betonowymi rączkami-wiatrakami i nie umiejąc nic - bo co wtedy po i koniowi i jeźdźcowi po tym że zabawy zieme przebiegały przewspaniale.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2012, 11:06:52 wysłane przez ElaPe » #link

trusia

It's fun until it isn't

Moje ogłoszenia
« #7689 : Luty 23, 2012, 11:13:23 »
Odpowiedz cytując
Znowu cos EliPe zadzwoniło, tylko nie wiadomo, w którym kościelw!  hihi
#link
Moje konie ubierają sie u ivett.   hurra!

Powiedz mi, kto cię ignoruje, a powiem ci, kim nie jesteś.
HURRRA, WROTKI MNIE IGNORUJE!!!  uśmiech uśmiech uśmiech
ElaPe

« #7690 : Luty 23, 2012, 11:14:46 »
Odpowiedz cytując
Znowu cos EliPe zadzwoniło, tylko nie wiadomo, w którym kościelw!   hihi

co zadzwoniło. Przecież widzę to na co dzień.
#link

milenka_falbana

« #7691 : Luty 23, 2012, 11:17:00 »
Odpowiedz cytując
Elu - opędzanie, jak Ty to nazywasz, konia na 5 metrowej lince (swoją drogą jest albo 3,6m albo 7m) trwa po pierwsze krótko, od 4 do 6 okrążeń na stronę więc krzywdy mu nie zrobi.  Po drugie - uczy konia odpowiedzialności za utrzymanie chodu. I żadnego innego celu gimnastyczno szkoleniowego poza tym nie ma.
Po trzecie "niepatrzący na konia" doskonale widzi co robi jego koń i nie musi się w niego wgawraniać.
Po czwarte nie wiem skąd założenie, że "niepatrzący" nie wie co to galop prawidłowy  a co krzyżowy.
Po piąte na 5 metrach nie "opędza" się galopem.
Pojecia zielonego nie masz a się mądrzysz znowu jak... No ale powinnam się już do Twej Mądrości Niepodważalnej przyzwyczaić:)
#link
The "EARTH" without "ART" is just "EH"...
ElaPe

« #7692 : Luty 23, 2012, 11:19:50 »
Odpowiedz cytując
taa odezwała się kolejna mundra co totalny bezsens i idiotyzm będzie uzasadniała pseudonaukowymi bredniami.

Po czwarte nie wiem skąd założenie, że "niepatrzący" nie wie co to galop prawidłowy  a co krzyżowy.

no bo koń idzie sobie w tym krzyzowym galopie a opędzający ani też instruktor nie reaguje. Chyba że to nowoczesny parelityczny spossób szkolenia który czemuś słuzy  oczy2
#link

milenka_falbana

« #7693 : Luty 23, 2012, 11:23:45 »
Odpowiedz cytując
A może po prostu wiem o czym piszę w przeciwieństwie do co poniektórych:)Mogłabys mi wskazać jakąś pseudonaukową brednię która napisałam o OKRĄŻANIU? Bardzo prosze, wskaż mi bo chyba jako "niepatrząca" po prostu nie widzę kwiatek
#link
trusia

It's fun until it isn't

Moje ogłoszenia
« #7694 : Luty 23, 2012, 11:24:30 »
Odpowiedz cytując
no bo koń idzie sobie w tym krzyzowym galopie a opędzający ani też instruktor nie reaguje.

I to widzisz na codzień?  Jeśli tak, znaczy widzisz ludzi o stopniu świadomości na ten temat takim samym, jaki ty prezentujesz.   
#link

ElaPe

« #7695 : Luty 23, 2012, 11:32:50 »
Odpowiedz cytując
no bo koń idzie sobie w tym krzyzowym galopie a opędzający ani też instruktor nie reaguje.

I to widzisz na codzień?  Jeśli tak, znaczy widzisz ludzi o stopniu świadomości na ten temat takim samym, jaki ty prezentujesz.   

no i mam dziadka w wermachcie icon_rolleyes
#link

milenka_falbana

« #7696 : Luty 23, 2012, 11:37:10 »
Odpowiedz cytując
Elu - naprawde bardzo Ci wspołczujemy ale o dziadku powinnas chyba założyć osobny watek:)
#link
ElaPe

« #7697 : Luty 23, 2012, 11:40:33 »
Odpowiedz cytując
sobie sama zakładaj wraz z trusią wątki poboczne
#link

milenka_falbana

« #7698 : Luty 23, 2012, 11:54:21 »
Odpowiedz cytując
Elu, to Ty nie odpowiadasz na pytania. Chociażby moje.  Nie wiesz co odpowiedzieć? Czyżby wyczerpały Ci sie ( i tak niepoparte rzetelną wiedzą na temat PNH ) argumenty? Normalnie święto:)
Wiesz o PNH tyle co ja o hodowli fok...

(dobra, dobra, koniec OT uśmiech
 kwiatek
#link
ElaPe

« #7699 : Luty 23, 2012, 11:56:27 »
Odpowiedz cytując
Elu, to Ty nie odpowiadasz na pytania. Chociażby moje.  Nie wiesz co odpowiedzieć? Czyżby wyczerpały Ci sie ( i tak niepoparte rzetelną wiedzą na temat PNH ) argumenty? Normalnie święto:)
Wiesz o PNH tyle co ja o hodowli fok...

(dobra, dobra, koniec OT uśmiech
 kwiatek

jakie pytania?
#link

trusia

It's fun until it isn't

Moje ogłoszenia
« #7700 : Luty 23, 2012, 12:08:18 »
Odpowiedz cytując
EluPe, jak sama napisałaś, że  „Przecież widzę to na co dzień” – „to” czyli ”A Pan Parelli & Co uczy chociażby opędzania na 5 m. lince połączonym z niepatrzeniem na konia” - nie było to poboczne? A jak ja skomentowałam stało się od razu poboczne?

Wobec tego rozwinę, posługując się przykładem, może zrozumiesz (chociaż pewnie to naiwność z mojej strony).

W pewnym wątku pewna osoba, znana z autorytatywnych wypowiedzi na każdy temat, nawet taki, o którym pojęcie ma mocno blade, żeby nie powiedzieć zerowe, wkleiła film/zdjęcia ze swoim koniem i sobą na tym koniu. Zarówno sylwetka konia, osiągnięta po określonym przez tę osobę okresie świadomej pracy nad jego fizycznym rozwojem, jak i styl jazdy owej osoby spotkały się z jednogłośną krytyką innych dyskutantów w tym wątku.  Ja po tym przykładzie nie osądzam, że zawsze to tak wygląda. Jest to sytuacja tej konkretnej pary i nie jest reprezentatywna dla takiego czy innego nurtu jeździeckiego.  Jednym słowem nie uogólniam.

Brzmi znajomo?  lol
#link

ElaPe

« #7701 : Luty 23, 2012, 12:12:44 »
Odpowiedz cytując
nie nudź trusia i idź do tego innego wątku.

Jak juz się tak "fachowo" rozpędziłaś to proszę wyjaśnij problematykę i cel opędzania na 5 m lince konia w galopie połączone z niepatrzeniem na konia.
#link

trusia

It's fun until it isn't

Moje ogłoszenia
« #7702 : Luty 23, 2012, 12:17:23 »
Odpowiedz cytując
No właśnie, myśłam, czy okaże się że nudzę czy za długi tekst napisałam.    duży uśmiech    Nie pójdę, bo to był tylko przykład dla zobrazowania czegoś, ale widzę, że jednak przeceniłam twoją zdolność rozumienia.

Jak juz się tak "fachowo" rozpędziłaś to proszę wyjaśnij problematykę i cel opędzania na 5 m lince konia w galopie połączone z niepatrzeniem na konia.

Tylko po co, skoro i tak nie czytasz? Przecież kilka postów wyżej napisała to Milenka. 
#link

ElaPe

« #7703 : Luty 23, 2012, 12:19:57 »
Odpowiedz cytując

Tylko po co, skoro i tak nie czytasz? Przecież kilka postów wyżej napisała to Milenka. 

niestety milenka nie jest w stanie zrozumialne sie wysłowić ani tez nic się też kupy nie trzyma w tym co pisze.

#link

jasminowa

« #7704 : Luty 23, 2012, 12:42:54 »
Odpowiedz cytując
Po piąte na 5 metrach nie "opędza" się galopem.
Czego tu nie rozumieć?
Tego się nie robi i już. Nad galopem pracuje się na dłuższej linie.
Nie patrzymy na konia bo wymagamy TYLKO utrzymania chodu, gdy zaczynamy wymagać więcej- wtedy kontrolujemy.
#link
milenka_falbana

« #7705 : Luty 23, 2012, 12:56:05 »
Odpowiedz cytując
Cos takiego jak "opędzanie na 5 m lince konia w galopie połączone z niepatrzeniem na konia" nie istnieje w programie PNH, przykro mi Elu....
#link
ElaPe

« #7706 : Luty 23, 2012, 13:00:06 »
Odpowiedz cytując
opędzania konia na lince z niepatrzeniem na niego też pewnie nie ma bo aż trudno uwierzyc by ktokolwiek taską głupote propagował i jeszcze to w jakiś sposób próbował uzasadniać.
#link

milenka_falbana

« #7707 : Luty 23, 2012, 13:07:28 »
Odpowiedz cytując
opędzania konia na lince z niepatrzeniem na niego też pewnie nie ma bo aż trudno uwierzyc by ktokolwiek taską głupote propagował i jeszcze to w jakiś sposób próbował uzasadniać.
]

Oczywiście, że nie ma:D

Dla jasności:

wyniki od 1 do 2 z 2 znalezionych

opędzić — opędzać
1. pot. «odgonić muchy, komary itp.»

2. pot. «ochronić kogoś, coś, odganiając coś od niego»

3. pot. «zaspokoić najpilniejsze potrzeby»

opędzić się — opędzać się
1. pot. «odgonić od siebie muchy, komary itp.»

2. pot. «uwolnić się od kogoś, od czegoś»

« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2012, 13:11:18 wysłane przez milenka_falbana » #link
ElaPe

« #7708 : Luty 23, 2012, 13:11:30 »
Odpowiedz cytując
nooo właśnie. Czyli mi się wszystko przyśniło na jawie wysmiewa
#link

milenka_falbana

« #7709 : Luty 23, 2012, 13:14:15 »
Odpowiedz cytując
Haha:D A gdzie Ci się to przyśniło?uśmiech

P.S. Elu, przypomnę Ci, że parę postów temu to Ty twierdziłaś, że Parelli uczy "opędzania..." uśmiech
Gdybyś jednak chciała zapoznać się z zasadami OKRĄŻANIA to zapraszam do przeczytania artykułu:
http://www.parelli-info.waw.pl/articles.php?article_id=128
Bo mnie się już nie chce wypisywać:)
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2012, 13:18:35 wysłane przez milenka_falbana » #link
Strony: 1 ... 255 256 [257] 258 259 ... 285 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.