Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Klara- pomóżmy Naszej Szkapie wyleczyć Klarunie :)

poprzednia następna
Strony: 1 ... 9 10 [11] Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Klara- pomóżmy Naszej Szkapie wyleczyć Klarunie :)  (Przeczytany 20424 razy)
Szetlandka

« #300 : Listopad 27, 2010, 17:45:34 »
Odpowiedz cytując
Aha,dzięki. Jej ale naprawdę róznica OGROMNA! Widać że musisz mieć wielkie serce dla tych zwierząt. kwiatek
#link
Met

« #301 : Grudzień 25, 2011, 13:25:03 »
Odpowiedz cytując
tak po pierwsze primo, to... uśmiech

pozwoliłam sobie odkurzyć wątek w świątecznej intencji, a przy okazji mam trochę Klaritkowych wieści. jak niektórzy pewnie wiedzą, wiosną tego roku Klarcia-Migotka wróciła do gospodarstwa szkapy. dom adopcyjny ze względów finansowych był zmuszony zredukować ilość koni w stajni.

jesienią Komitet Pomocy dla Zwierząt zaproponował nam miejsce dla Klarity, za co byliśmy ogromnie wdzięczni, jednak sama zaszczycona odmówiła wyjazdu z gospodarstwa... także jesteśmy 'skazani' na jej towarzystwo wink

Klara wciąż się zmienia. każdy, kto ją zna, musi przyznać, że z miesiąca na miesiąc regularnie od 2 lat kobitka robi niesamowite postępy. jest to dla nas szaleńcza radość - móc obserwować tak cudowną metamorfozę. w końcu też Klara zaczęła budować mięśnie zadu, a to był przełomowy moment w całej motoryce ruchu klaczki. z daleka można już pomylić ją ze zdrowymi, pełnosprawnymi końmi. trzymamy jednak kciuki za dalszą poprawę uśmiech Klara urosła przez te dwa lata dobre 10cm i wciąż rośnie. i siwieje uśmiech

zaczęłam opisywać jej historię - może kiedyś uda mi się dokończyć. jeśli chcecie dodać coś od siebie, to zapraszam, wszelkie notatki mile widziane uśmiech

http://nasza-szkapa.idl.pl/index2.php?strona=h_klara
#link
1% podatku: 0000015352 *** Komitet Pomocy dla Zwierząt *** dopisek: "DLA SZKAPY"
calisaneri

« #302 : Grudzień 25, 2011, 13:41:53 »
Odpowiedz cytując
Klara urosła przez te dwa lata dobre 10cm i wciąż rośnie. i siwieje uśmiech

Jak to możliwe, że w wieku 16 lat znów zaczęła rosnąć?
Czy też gdzieś był podany źle wiek...?

Super, że mała ma się super! Oby tak dalej uśmiech
#link
Met

« #303 : Grudzień 25, 2011, 13:50:51 »
Odpowiedz cytując
może gdzieś umknęła ta informacja - szesnastu lat Klara na pewno nie ma (poprzednia właścicielka świadomie lub nieświadomie wprowadziła nas w błąd). jednak weterynarze nie są w stanie określić jednoznacznie jej wieku. ma bardzo zniszczone zęby (efekt długotrwałego niedożywienia), jednak przyjechała do nas już z zębami stałymi. także ma w tej chwili przynajmniej 6-7 lat. ale czy na pewno? nie mam pojęcia
#link
1% podatku: 0000015352 *** Komitet Pomocy dla Zwierząt *** dopisek: "DLA SZKAPY"
rzepka

Moje ogłoszenia
« #304 : Grudzień 25, 2011, 14:26:10 »
Odpowiedz cytując
A jak to się stało, że Klara przyjechała będąc w tak tragicznym stanie? Czy to wina właścicieli -że nie karmili? I dlaczego? (jak tłumaczyli jej stan?) smutek
#link
arabiansaneta

Konie mamy zapisane w gwiazdach

« #305 : Grudzień 25, 2011, 14:35:22 »
Odpowiedz cytując
O, stęskniłam się za Migotą! Dobrze, że od czasu do czasu będzie o niej jakieś info i można uruchomić Migota-fan-club. Jeżeli ma w sobie krew orientalna lub prymitywną, może jeszcze w tym wieku kompensować wcześniejsze zaniedbania. A nie mówiła wczoraj o północy, co się z nią działo?
#link
Koń jego arabski był biały bez skazy...
Met

« #306 : Grudzień 29, 2011, 12:28:58 »
Odpowiedz cytując
historia Klary nie jest klarowna... OTOZ nie przekazał nam żadnych danych dotyczących byłej właścicielki klaczy. wersja była taka, że ktoś Klaritkę sobie kupił, ale w transporcie przewróciła się i inny koń nadepnął jej na głowę. u nowego właściciela już zaczęła chudnąć, więc została oddana jakiejś pani "do ogródka". w ogródku była szklarnia i niestety koń został w niej na lato zamknięty. w końcu przestał się podnosić z powodu odwodnienia. weterynarz zasugerował pani właścicielce, żeby konia oddała do fundacji. miała być 16-letnią arabką. 16-letnią kucką. odsadem oo. 2-latką oo. i chyba jeszcze jakieś wersje były, ale że sprawa toczyła się dwa lata temu, to już dokładnie nie pamiętam.

wczoraj była u nas dr Agnieszka Jakubowska w intencji dentystycznej (od 9:00 do 19:30 udało nam się zrobić 12 koni, ale dzisiaj jestem z tej okazji ledwo żywa...). już dwukrotnie robiliśmy podejście do tarnikowania zębów Klary, jednak nie udało się to żadnemu weterynarzowi. ale w końcu mamy sukces! problemem w jej przypadku jest nie tylko fakt, że ma wąski pyszczek, ale też fakt, że nie potrafi go szeroko otworzyć i narzędzia, jakimi weterynarze dysponują, średnio są przydatne. co się okazało - Klarita ma diastemę, ruszającego się mleczaka, który pomimo wyrośniętych już zębów stałych z jakiegoś powodu nie wypadł. ogólnie straszny bałagan w paszczy i wiele zakamarków, w których zbiera jej się treść pokarmowa. Pani dr udało się w dużej mierze zaokrąglić ostre krawędzie zębów i nieco rozruszać mleczaka. być może będzie konieczne jego usunięcie, co znowu jest źródłem problemu, ponieważ trudno do niego dotrzeć, nie mówiąc o samej czynności wyrywania zęba. w każdym bądź razie na tę chwilę Klaritka powinna mieć zdecydowanie większy komfort jedzenia, więc i całego życia hurra!

jeżeli ktoś ma ochotę zrefundować zabiegi dentystyczne Panny Migotki, to absolutnie się nie obrazimy wink rachunek wyniósł 200zł
#link
Met

« #307 : Styczeń 15, 2012, 15:50:34 »
Odpowiedz cytując
ponieważ kilka PW w intencji 1% dostałam, to ułatwię sobie odpisywanie i wrzucę tutaj instrukcję do przekazania procenta na szkapę - wszystkie Wasze wpłaty z dopiskiem "dla szkapy" trafią do naszych podopiecznych (w poprzednich latach mieliśmy inny układ, który zakładał, że zbieramy razem procent, a następnie dzielimy się pół na pół z fundacją "spokojna przystań")

1% podatku!

poniżej podajemy link do programu ułatwiającego uzupełnienie PITów:

http://www.pit-opp.pl/pobierz/kpdz/PitySetup.exeLink

w polu opisującym szczegółowy cel 1% prosimy o dopisek:

"DLA SZKAPY"

dla osób, które zdecydują się na ręczne wypełniania zeznania podatkowego dane do przekazania 1%:

0000015352
Komitet Pomocy dla Zwierząt

dopisek:
"DLA SZKAPY"

kwiatek

edit:
żeby nie było całkiem offtopowo - wczorajsza Klaritka:

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2012, 16:10:48 wysłane przez Met » #link
ms_konik

Две вечности сошлись в один короткий день...

WWW Moje ogłoszenia
« #308 : Styczeń 15, 2012, 18:03:16 »
Odpowiedz cytując
Met, a jeśli się wpisze dane ze stronki Naszej Szkapy to procencik dojdzie do Was?
#link
Jachcy-Drachcy-Jachcy-Droni z Cypką-Drypką-Lampamponi Szacha-Szaracha-Szaragoni wink

Met

« #309 : Styczeń 15, 2012, 18:08:21 »
Odpowiedz cytując
nasza szkapa nie ma statusu OPP, także jeśli ktoś złożył deklarację z naszymi danymi, to zostanie poproszony do urzędu w celu wykonania korekty uśmiech

zaraz wrzucę na stronę naszą tę informację, żeby nikomu się nie myliło kwiatek
#link
Strony: 1 ... 9 10 [11] Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Klara- pomóżmy Naszej Szkapie wyleczyć Klarunie :)

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 17 zapytaniami.