Mam jeszcze jedną zagwozdkę. Mam wyznaczoną kołową częstość rezonansową (A) - 690,8 , teoretyczną kołową częstość rezonansową (B) - 729,9 a teraz muszę obliczyc różnicę procentową między nimi. Wzór: A-B/A i to razy 100%. I problem w tym, że wychodzi wartość ujemna 😵 jeden i drugi wynik jest raczej dobry (obliczany przy pomocy profesora), więc w czym tkwi haczyk? 🤔 😵 nienawidze fizyki! 👿
No to się szybko obudziłam... Ale może ktoś mi pomoże pomocy (albo ogólnie przed 7.50 rano : P) Nie mogę tego nigdzie znaleźć (nawet wujek google nie chce mi nic wypluć... : ( )... 1. Które części Polski mają największe niedobory wód powierzchniowych? Wyjaśnij przyczyny. [s]2. Wytłumacz, dlaczego w zimie w głębokich jeziorach woda nad dnem ma temperaturę 4stopnieC.[/s] (pomogła ciocia wikipedia : P ) 3. Wyjaśnij, dlaczego rozmarzanie jeziora następuje od jego brzegu.
1. Nie licząc Pustyni Błędowskiej 🙂 to pewnie śląsk (kopalnie) świętokrzyskie ("białe" zagłębie). Powód: przemysł (szczególnie wydobywczy) i duże zaludnienie. (więc wszystkie aglomeracje). 3. Pewnie dlatego, że po obwodzie jest jakby najwięcej "kontaktu" z wyższą temperaturą. Nie pamiętam tego prawa, ale to tak samo, jak oddawanie/pobieranie ciepła przez zwiększenie powierzchni (żeberkowy kaloryfer, konwektor...) Sory, że nic dokładniej, ale jest póóóżno, i lepiej choć co - może pomoże.
i zalogowanie sie do konta: nick: helter.skelter hasło: helterskelter11
i wyrazic siebie w rysunku - a konkretnie swoj lek. Chodzi o pokazanie wlasnego obrazu POTWORA. Moze byc to potwor, ktory chowa sie w Was, albo taki, ktorego sie bardzo, bardzo boicie. Potwor z waszych koszmarow, albo taki "mroczny pasazer", jak u Dextera 😉 Interpretacja dowolna. Nie chodzi o umiejetnosci rysownicze, bo obrazki nie beda uzyte bezposrednio w projekcie, potrzebne sa tylko do analizy. Nie musza byc podpisane, moga miec nadane tytuly jesli chcecie.
jesli wolicie wyslac potwora na maila, narysowanego paintem/ps-em/gimpem albo na kartce i zeskanowanego to wysylajcie go na maila: parulinka@wp.pl albo do mnie kaprioleczka@o2.pl a ja przekaze do Pauliny. jesli zupelnie nie czujecie sie na silach narysowac potwora, mozecie o nim napisac.
bylybysmy ja i Paulina bardzo wdzieczne za pomoc :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Ja na jutro mam oddać wstęp do mojej pracy badawczej której jeszcze nie zaczęłam, bo baba jest na tyle beznadziejna że ani nie wiem jak to ma wyglądać, ani z czym to się wszystko je.
ninevet poszukaj w necie jak napisać pracę magisterską/licencjacką, tam powinno być wyjaśnione jak ma wyglada wstęp do tego typu pracy. Na pewno powinien być przedstawiony dotychczasowy stan badań, cel pracy, dlaczego taki a nie inny temat. W tej chwili tyle pamiętam, pisanie wstępu dopiero przede mną 😂
ponizej masz co MY umieszczamy w pracach badawczych tylko uwaga! to jest dla brytyjskiego uniwerka, moga byc roznice, chociaz generalnie powinno sie pisac tak samo. mam nadzieje, ze troche rozjasnilam :kwiatek:
Strona tytulowa: imie, nazwisko Twoje i tutora, temat pracy streszczenie/podsumowanie: krotki opis wszystkiego co znajduje sie w pracy. pisze sie to na koniec. spis tresci Wstep: krotki opis tego co znajduje sie w pracy i dlaczego wybralas taki temat a nie inny (tylko pamietaj ze piszesz w 3 osobie) Glowne zalozenia pracy badawczej: my wypisujemy w punktach; nie wiem jak lepiej przetlumaczyc "terms of references" przeglad literatury: co mowia na ten temat ksiazki, inne badania, artykuly w mediach metodologia: co konkretnie zrobilas, NIE co planowalas zrobic, NIE w jaki sposob to robilas, tylko co zostalo zrobione wyniki (rezultaty): grafy + opisy Analiza i dyskusja: analiza tego co wyszlo ci z w wynikach Ocena (ewaluacja) wnioski i rekomendacje: czyl generalnie co wynika z pracy Zalaczniki odniesienia (czyli teksty, ktorych gdzies uzylas w pracy) bibliografia
jesli masz jakies pytania do tego to mam caly ogromny booklet z opisem co powinno sie znalezc w ktorej sekcji 😉
dziękuje za odpowiedzi ale chyba jednak jutro pójdę i powiem tej babie, że nie zrobiłam bo nie wiedziałam jak. Nie będę zgadywać a potem robić 2 raz. 🤔
No to ja tez mam problem. Nie znalazlam ksiazki u siebie, ktora by to wyjasniala...
Chodzi o dysocjacje stopniowa i calkowita. Kiedy zachodzi jedna a kiedy druga? Na kole z chemii mialam napisac reakcje zobojetniania i hydrolizy czasteczkowo (spoko, umialam :hihi🙂 a pozniej jonowo z uwzglednieniem dysocjacji stopniowej.
Poprawe mam pewnie za tydzien, ale wole juz zaczac cwiczyc. Help! 😵
[quote author=Żeglarz link=topic=136.msg364515#msg364515 date=1256638043] ninevet daj znać czego się dowiedziałaś 😉 [/quote] Chciałabym się tym podzielić ale nie wiem. 😵 na każde moje pytanie odpowiedzią bylo "przeciez wszystko już wyjaśniłam" wiec muszę stworzyć cokolwiek i czekać aż poprawi mi błędy by dowiedzieć sie jak to ma wygladać 👿
kto będzie tak dobry i przetłumaczy mi na niemiecki kawałek piosenki: Jeszcze czasem gadam bzdury, Lub krzyczeć zaczynam. Po upadku szybko wstaję, Nie chce się zatrzymać. Nie uważam na ulicy. Czasem szukam zwady. Policjantem nie zostanę, Mam swoje zasady.
w sumie przetłumaczyłam już sobie,ale moje tłumaczenie to 🙄 no coment. Mogę prosić jak coś to na pw? 😉
LOOK glance at, gaze at, stare at, gape at, peer at; peep at, peek, take a look at; watch, observe, view, regard, examine, inspect, eye, scan, scrutinize, survey, study, contemplate, consider, take in, ogle; informal: take a gander at, rubberneck, goggle, give someone/something a/the once-over, get a load of, eyeball