Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: komu konia w trening?

poprzednia następna
Strony: 1 ... 13 14 [15] Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: komu konia w trening?  (Przeczytany 36303 razy)
halo

« #420 : Czerwiec 07, 2011, 10:26:36 »
Odpowiedz cytując
Tania, jakoś tak bywa, że ludzie kłócą się najżywiej, wtedy, gdy, tak naprawdę, niewiele ich dzieli/różni. O te różnice/wersje wyobrażeń -  idzie się pozabijać.

Raczej wybierać pokolenie edukowane wedle nowszych zasad?
Tak- ale  cool Z "podglądania" "starych" wynika, że za doświadczeniem (dziesiątki, setki wychowanków) idzie coś ważnego - rodzaj intuicji, która tak naprawdę nie jest chyba intuicją, tylko półświadomym "wywoływaniem" z pamięci skojarzeń - "nieświadoma kompetencja". Ale to w dziedzinie szkolenia ludzi i całych par. W dziedzinie szkolenia koni (jazdą) liczy się talent, pozytywne zaangażowanie i... umiarkowanie w działaniu. Tę kombinację można znaleźć u wielu młodych ludzi, nawet na forum to widać.
Idealna kombinacja to doświadczony/intuicyjny trener i utalentowany (ale pokorny) jeździec. Kogo stać - taką opcję wybiera najchętniej.
Ile zajmie, zanim "oddzielnie" szkolony jeździec "popsuje" "zrobionego" konia? Może się zdarzyć, że w ogóle nie popsuje. O ile "grzecznie słucha" i wymagania wobec pary są zaniżone wobec możliwości konia. Ale to się rzadko zdarza. W przeciwnym wypadku - w skokach czasem jeden parkur wystarczy, żeby "było po koniu" - do roboty od nowa  smutek (jeśli w ogóle). Konie to nie maszyny. Bardzo różnią się wrażliwością. Różnie reagują na niepowodzenia, na ból, na "szarpnięcie". Uśredniając - przeciętnie po sezonie startowym koń jest "do poprawki". W ujeżdżeniu jest trochę inaczej, może być trochę inaczej. Jest opcja, że jeździec "docelowy" siada na konia tylko czasami, aby-aby się zgrać i przejechać czworobok, tak, żeby nie "wytrącić" konia za bardzo z całego "obrazu", w którym jest utrzymywany. W skokach to mało prawdopodobne - para musi być przyzwoicie zgrana, an to trzeba czasu. w ujeżdżeniu - brak zgrania odbije się na wyniku, ale nie jest groźny dla zdrowia i życia (eksremalne przypadki nie powinny mieć miejsca). W WKKW - myślę, że "oddzielne" szkolenie w ogóle jest niemożliwe. Tzn. można wstępnie, z "nadmiarem" przygotować konia - ale potem para musi stworzyć świetnie działający tandem. Bardziej, chyba, opłaca się pracować od początku z parą - bo konie uczą się szybko, szybciej niż jeźdźcy "dorastają". Wyjątki (od wszystkiego) - są zawsze.
Wnioski - z obserwacji. Sama nigdy nie pracowałam w układzie, że trenuję jeźdźca, który przygotowuje konia dla kogoś innego. Natomiast bywałam takim jeźdźcem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 10:28:37 wysłane przez halo » #link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
wrotki

« #421 : Czerwiec 07, 2011, 10:51:15 »
Odpowiedz cytując
edit: tylko tym młodym, którzy mają w sobie pokorę dalszego szukania wiedzy i doświadczeń i są zdrowi psychicznie wink
pełna zgoda. "starych" to nie dotyczy...bo w sumie bez różnicy wink
#link
wrotki ignoruje wpisy:
lostak,zen,deborah,Gillian,F,shark,guli,Katja,Likier,adrianna32, noen, zabeczka17, trusia, A+A, jasminowa
mg

« #422 : Czerwiec 07, 2011, 15:30:16 »
Odpowiedz cytując
PS i nie chodzi tak naprawdę o ciebie lets-go, ale o ten zakłamany marketing który doprowadza mnie do szału i którego, w tym wątku, egzemplifikacją się dla mnie stałaś.
Taaa, to jeśli wychowankowie stajni śmigają L-ki to mam się gdzieś indziej przenieść czy poczekać wink Jeśli się przenieść to po nazwisku, do kogo? wink
Każdy uczący miał kiedyś pierwszego konia/ucznia do pracy i od kogoś trzeba zacząć. Po co ten krzyk? Zwłaszcza, że mimo buzowania wątku i tak konkretów nie ma.
Nauka od podstaw do pewnego poziomu jest cholernie ważna, ale czy do tego trzeba koniecznie kogoś znanego i z tytułami? Przecież to nie gwarantuje, że się z koniem/sobą nie wdepnie.
#link
Thymos

Moje ogłoszenia
« #423 : Czerwiec 20, 2011, 12:31:59 »
Odpowiedz cytując
Podbijam jeszcze raz.
Szukam kogoś z okolic Poznania, kto byłby na przyszły rok chętny do "doprawienia" mojej kobyły.
Mogę oddać na parę mies., ale potem chciałabym kogoś, kto by przyjeżdżał do nas.
#link
"Ten, kto myśli że kobiety to słaba płeć, niech spróbuje w nocy przeciągnąć kołdrę na swoją stronę."
Carolinaa

« #424 : Czerwiec 20, 2011, 13:12:52 »
Odpowiedz cytując
POSZUKUJĘ TRENERA Z OKOLIC WOŁOMINA (woj. mazowieckie), który dojeżdżałby 3 razy w tygodniu do mojej prywatnej stajni by pomóc mi w pracy nad 5cio letnim koniem i nade mną. wink Byłabym wdzięczna, jeżeli polecilibyście mi paru trenerów skokowych, z którymi warto zacząć uczciwą współpracę. Z góry bardzo dziękuję. kwiatek
#link
Cejloniara

« #425 : Lipiec 06, 2011, 19:53:44 »
Odpowiedz cytując
Moja opinia to oczywiście tylko takie malutkie coś ale bardzo bym chciała tym się podzielić uśmiech więc nie gniewajcie się uśmiech
Mawiało się "daj mi dosiąść swojego konia a powiem Ci jakim jesteś człowiekiem" lub generalnie, że po koniu poznasz jego jeźdźca/trenera/przewodnika. Jest u nas w stajni taki jeden mały siwy delikwent, który od początku zachwyca mnie swoim zachowaniem charakterem i tym, jak dba o swoich małych jeźdźców (dokładniej to jednego jeźdźca). Jest najmniejszym konikiem w stadzie a rozstawia wszystkich równo po kątach, bryka dokazuje, jest wesoły, energiczny, zawsze z takim radosnym okiem a pod siodłem ... janioł to mało powiedziane. Rider, jeśli ten mały wzrostem a wielki serduchem konik ma świadczyć o Twoim prowadzeniu to... czapki z głów uśmiech Ty jakiś genialny trener jesteś, czy co? uśmiech
#link
Gdzie kończy się przemoc, zaczyna się współpraca.
incognito

Wszystko co piekne rodzi się w bólu.

« #426 : Sierpień 06, 2011, 09:29:46 »
Odpowiedz cytując
Wiem,że gdzieś był albo mi się przyśniło, wątek ogólnie o trenerach-jacy gdzie itd,ale szukajka mi nie znalazła,więc pisze tutaj,czy znacie instruktorów/trenerów z Wrocławia i okolicy,którzy dojeżdżają na treningi w rozsądnych cenach?
Jesli tak to proszę najlepiej o dane kontaktowe na priv ;)PILNE! Z góry dziękuje duży uśmiech
#link
Koń koniowi nie równy wink więc nie mierzcie każdego swoją miarą

"Nie ma koni z problemami - są tylko jeźdźcy, którzy je mają" -exactly uśmiech
Forta

« #427 : Wrzesień 27, 2011, 20:20:39 »
Odpowiedz cytując
może tu spróbuję:
szukam kogoś, kto poprowadził by mi treningi ujeżdżeniowe, uwzględniając że jesteśmy skoczkami. Chciałabym tylko jeden trening w tygodniu o stałej godzinie, no i dobrze, żeby nie był to ktoś, kto weźmie 100 zł za sam dojazd, bo będzie jechał z drugiego końca Warszawy. Stoimy blisko Aromeru. Możecie kogoś polecić?
#link
Famfi

WWW Moje ogłoszenia
« #428 : Październik 06, 2011, 11:29:15 »
Odpowiedz cytując
Możecie polecić kogoś, kto będzie jeździł bardzo utalentowana kobyłke chodząca obecnie konkursy 120cm. W założeniu jest sprzedaz konia, więc chiałabym zeby był to ktos z kontaktami. No i wazne -  jeździec z doswiadczeniem, klacz jest przygotowana na wyzej i miałaby startowac. Woj wielkopolskie, zachodniopomorskie i oscienne. Obecnie jest w treningu u zawodnika, startuje z sukcesami, jednak koszty są zbyt wysokie, szukam taniej.

#link
Diakon'ka

hippochondryczka i chomikomik

Moje ogłoszenia
« #429 : Listopad 08, 2011, 16:08:01 »
Odpowiedz cytując
poszukuję osoby, która poprowadzi mi treningi ujeżdżeniowe na moim koniu, stoimy w Koniku Starym (za Aromerem)
max 70zł za trening

dziekuję z góry kwiatek
#link
dobro konia na pierwszym miejscu
Forta

« #430 : Listopad 08, 2011, 16:10:43 »
Odpowiedz cytując
i ja i ja  wink
#link
Caira

WWW Moje ogłoszenia
« #431 : Listopad 19, 2011, 20:59:48 »
Odpowiedz cytując
Również przyłączam się do poszukiwań, lecz głównie zależy mi na skokach. Byłabym w stanie dojeżdżać do trenera, (by móc korzystać z hali) gdy u mnie nie będzie warunków do treningów parę razy w miesiącu. wink
#link
Grace

« #432 : Listopad 19, 2011, 21:18:47 »
Odpowiedz cytując
Diakon'ka, Forta, mogę polecić trenerkę do ujeżdżenia. Świetnie pracuje z ziemi, trenuje konia na lonży. Ma dobry kontakt z koniem i jego właścicielem, mam na myśli to że, tłumaczy, wyjaśnia, możesz w tygodniu "odrobić lekcję". Więcej na pw.
#link
maga2007

Moje ogłoszenia
« #433 : Marzec 29, 2012, 14:02:28 »
Odpowiedz cytując
Do ogłoszeń!
 nagminne ogloszenia w niewlasciwym dziale
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 14:16:43 wysłane przez wawrek » #link
Strony: 1 ... 13 14 [15] Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: komu konia w trening?

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 18 zapytaniami.