Aktualności:
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
badania przy kupnie konia
poprzednia
następna
Strony:
[
1
]
2
3
Autor
Wątek: badania przy kupnie konia (Przeczytany 4829 razy)
Gość
«Start : Listopad 27, 2008, 19:52:00 »
Hejka,
nie pamiętam żeby był taki temat na Volcie a będę kupować konia niebawem, napiszcie jakie badania najlepiej porobić żeby być pewnym że koń jest zdrowy.
Wiem, że nie będzie to na 100 % ale zawsze:). Podejrzewam, że oglądnięcie konia przez "zwykłego" weta nie wystarczy.
#link
xxagaxx
« #1 : Listopad 27, 2008, 19:54:00 »
Najlepiej zeby był to zaufany wet. Jeśli to będzie ktoś miejscowy to możesz nie dowiedzieć się od niego prawdy.
Jak ja kupowałam moje zwierzątko to robiliśmy prześwietlenia no i oczywiście próby zginania
#link
oti
Everybody lies...
« #2 : Listopad 27, 2008, 19:55:00 »
xxagaxx napisał:
Jak ja kupowałam moje zwierzątko to robiliśmy prześwietlenia no i oczywiście próby zginania
do tego polecam zrobic badanie kręgosłupa.
#link
"When the body, mind and spirit work as one and you truly believe then anything is impossible..."
zaba
żółta żaba żarła żur
« #3 : Listopad 27, 2008, 20:00:00 »
Jeśli bierzesz badanie kupno-sprzedaż to jest kompet badań jakby w 'pakiecie'. Jest mały tiff, i duży, zawierający chyba 24 zdj rtg. W dodatku jest endoskopia (ja zrezygnowałam z endo, bo stwierdziłam, że nie ma potrzeby w tym konkretnym przypadku, ale za to robiłam jeszcze badania na szpata.) Dodatkowo badają wzrok, serducho i nie pamiętam już co
#link
Gość
« #4 : Listopad 27, 2008, 20:08:00 »
ja sie dolaczam do propozycji RTG, proby zginania i badania kregoslupa. to moim zdaniem podstawa.
#link
Gość
« #5 : Listopad 27, 2008, 20:12:00 »
czyli taki pakiet, kto to robi ? I czy gdzieś w małopolsce lub na podkarpaciu bo nie slyszalam o tym:) U nas kupują przeważnie na gebę.
#link
Gość
« #6 : Listopad 27, 2008, 20:13:00 »
Polecam wstawic konia przed kupnem do kliniki- badanie na miejscu wszystkiego- rtg, ekg serduszka, endoskopia ukl.oddechowego (dychawica) ,pelne badanie ortopedyczne( nozki,kregoslup), do tego badanie krwi ( podstawowa morfologia,biochemia itp.) no i szczegolowe badanie wszystkich ukladow
szybko sprawnie i mniejsze prawdopodobienstwo, ze lekarz to znajomy znajomego sprzedajacego... i kilku specjalistow z danej dziedziny ma miejscu by skonsultowac i wydac opinie:)
#link
Klami
BHT
« #7 : Listopad 27, 2008, 20:25:00 »
Przede wszytskim albo zaufany wet albo klinika. Nie polecam brania weta z rejonu, bo roznie to moze byc.
Taka podstawa to probi zginania, kregoslup, oczy, endoskopia, komplet RTG. Warto zrobic wiecej badan: z krwi, wszystkich ukladow, serca..... wieksza ilosc zdjec.
To tez troche zalezy od kasy jaka dysponujesz i jakiego chcesz konia, bo takie pelne badanie w wielu przypadkach moze sie okazac drozsza od kupowanego konia.
A jesli zwierze do rekreacji to bardziej szczegolowe badania tak bardzo konieczne nie sa. Jesli kon ma chodzic sport itp. to moim zdaniem obowiazkowo.
#link
fin
« #8 : Listopad 27, 2008, 20:44:00 »
A ile kosztuje taki "zestaw" badań? (w przybliżeniu)
#link
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości
- Terry Pratchett
Gość
« #9 : Listopad 27, 2008, 20:51:00 »
Przyłączam się do pytanie fin.
Jakiego typu badania może wykonać weterynarz bez "pomocy" kliniki ??
#link
Klami
BHT
« #10 : Listopad 27, 2008, 20:57:00 »
Ogólne badanie wszystkich układów, badanie okulistyczne, badanie konia w ruchu na różnych rodzajach podłoża połączone z próbami zginania, badanie wysiłkowe określające stan serca i układu oddechowego łącznie z endoskopią pod kątem dychawicy świszczącej, komplet RTG. Generalnie duza czesc badan weterynarz jest w stanie zrobic w terenie. Pod warunkiem, ze dysponuje sprzetem.
#link
zaba
żółta żaba żarła żur
« #11 : Listopad 27, 2008, 21:08:00 »
Ja brałam raz weta miejscowego i raz klinika. Moim zdaniem może być wet z rejonu gdzie stoi koń - przecież podpisuje się pod wynikami badań, więc jeśli coś by było nie halo to zawsze jest podkładka, jeśli wyszło coś w badaniach, a wet nie napisał tego. Badania w terenie są tańsze - ok. 700 zł, klinika chyba ok. 1200 (przynajmniej z moich doświadczeń)
#link
Klami
BHT
« #12 : Listopad 27, 2008, 21:13:00 »
1200 to tak podstawowo chyba. No i trzeba doliczyc przewoz konia do kliniki. Jak nie masz swojego transportu to tez moze sporo wyjsc. A swoja droga to troche malo chyba. Ten mniejszy komplet zdjec to kolo 700zl. A wiekszy dobrze ponad tysiac zapewne.
Co do tego podpisywania sie. Powiem tak, coz z tego. I tak niewiele z tym papierkiem mozesz zrobic jak juz cos sie "przydazy". Poza RTG nie masz przeciez czystych wynikow a tylko jakby protokol badania.
#link
quantanamera
Global Moderator
konie z szopy
« #13 : Listopad 27, 2008, 21:24:00 »
Lekarz zaopatrzony w cyfrowy rentgen, usg, endoskop, stetoskop, oftalmoskop i wiedzę
może prawie tyle samo, co klinika. Oczywiście, wszystko zależy od warunków w stajni, co innego drewniana budka bez światła z błotnym padokiem, co innego miejsce, gdzie możemy konia umieścić w tzw. boksie pielęgnacyjnym, komfortowo wykonać zdjęcia (widziałam robienie fotek na korytarzu o szerokości 70cm...), "pobiegać" po różnych podłożach itd.
Moje tegoroczne koniki badałam eliminacyjnie - tzn. zaczynaliśmy od ogólnych oględzin konia, jeśli nie było zastrzeżeń - to w następnej kolejności próby zginania. Jeśli znów były wzorowe, to dalej, rtg, endoskopia, serce, oko, oględziny powysiłkowe. Przy pojawieniu się problemu nie badałabym dalej - aktualnie zależy mi, żeby wynikiem badań był zdrowy koń, bez żadnych przeciwwskazań co do użytkowania, a nie koń, o którym wiem, że ma to, tamto, siamto i głuche ucho.
Co do cen, to bywa różnie, wszystko zależy od zakresu badań, ilości zdjęć rtg. We Wrocku płaciłam 1200, w Warszawie 1800 pln za pełne tify.
Mam aktualnie samą młodzież, z grubsza znam przeszłość i sposoby użytkowania chłopaków - gdybym miała do badania jakieś przypadki wątpliwe, konie starsze, po sporcie, to zdecydowałabym się jednak na klinikę.
Zdecydowanie polecam też zaufanego weta, znajoma wzięła lekarza "z targu", konia oględził
pozytywnie, a na miejscu okazało się, że z trzeszczek zostały puste skorupki...
Poza powyższym, to jest jeszcze jedna rzecz, której nie zbada lekarz - głowa. Ale to można sprawdzić tylko samodzielnie biorąc konia na próbę (czasem jest to możliwe).
#link
.
zaba
żółta żaba żarła żur
« #14 : Listopad 27, 2008, 23:57:00 »
To widocznie miałam szczęście.
#link
Dzionka
The time of my life
« #15 : Listopad 28, 2008, 00:06:00 »
Mi konia przed kupnem badał wet mazurski i zapłaciłam 600 zł za całość- RTG 4 nóg (po 3 zdjęcia), próby zginaniowe, serducho, układ oddechowy i ogólne oględziny stanu zdrowia.
#link
"Nie daj mi Boże, broń Boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości"
nine
In love with the ordinary
« #16 : Listopad 28, 2008, 01:57:00 »
może nie na temat ale męczy mnie to ostatnio, żeby nie powiedzieć wkur***. Oglądam ogłoszenia koni na sprzedaż. Widzę znajomego konia, patrze na opis "koń profesor , dla dziecka, spokojny , bezpieczny" . Czytałam chyba 9 razy zanim uwierzyłam w to co widze. Ten koń nie jest spokojny, ba obok spokojnego konia to on nawet w boksie nie stał, dziecka chyba nigdy nie miał na grzbiecie a jak miał to dziecko już nie żyje, profesor !? Przecież on LL nie umiał spokojnie przejechać bez wyłamań, zrzutek. dodatkowo egzemplarz kopiąco- gryzący.
Proszę , jeśli wypatrzycie konia w ogłoszeniach z mojej okolicy napiszcie pw, zapytajcie może akurat zaoszczędzicie benzyny czy za rozmowę telefoniczną.
#link
MY FACEBOOK
Gość
« #17 : Listopad 29, 2008, 21:47:00 »
Mam ogromy dylemat czy zamawiać weta do kompletu badań
Koń ma zrobiony komplet badań (którego w sumie nie widziałam,zostałam o tym poinformowana, ale jak pojade do właścieli to od tego chce zacząc rozmowe) ale nie wiem czy dać wiarę...Wiadomo że najlepiej wołac swojego weta i powtórzyć badania, ale gryze sie bardzo
#link
Klami
BHT
« #18 : Listopad 29, 2008, 21:59:00 »
vill, na twoim miejscu zrobilabym komplet badan na wlasna reke. Tak zeby wykonal je twoj weterynarz.
Spotkalam sie z ciekawymi sytuacjami jesli chodzi o takie "gotowe badania". Raz przedstawiono piekne czyste RTG przednich nog. Dla laika wszytsko ok. W rzeczywistosci to byly dwa zdjecia jednej nogi, z druga nie bylo dobrze. Inny przypadek, znowu RTG. Byly ladne zdjecia, niby ok. Weterynarz zrobil swoje, generalnie to na tamtych zdjeciach na pewno nie bylo nog tego wlasnie konia.
#link
Gość
« #19 : Listopad 29, 2008, 22:15:00 »
No cóż..moj weterynarz ehem...to całkiem obcy mi weterynarz.moge wierzyć tylko osoba ktorymi końmi sie zajmuje ze to specjalista w swoim fachu.
Ale jaja za te "gotowe badania".za takie podrabianie badań powinny być wyciągane jakies konsekwencje
#link
Klami
BHT
« #20 : Listopad 29, 2008, 22:19:00 »
vill, jesli nie masz takiego swojego zaufanego to dobrze jest brac znanych wetow, ludzi z kliniki.
Z gotowymi badaniami czesto sa takie jaja. W rzeczywistosci niestety nic z tym nie zrobisz. Po prostu zrezygnujesz z tego konia i tyle. Dlatego tak wazne sa badania.
#link
quantanamera
Global Moderator
konie z szopy
« #21 : Kwiecień 20, 2009, 14:34:20 »
Podnoszę.
Kto z Warszawy na badania kupno-sprzedaż?
Dobry ortopeda - to wiadomo, ale ważna jest też dla mnie wiarygodna endoskopia.
Kogo sensownego łapać?
#link
.
Dolqa
« #22 : Kwiecień 20, 2009, 14:42:20 »
U nas konie przed kupnem bada dr Woznik i dr Samsel. Ten drugi robi kompleksowo, wszystkie badania. Troche to kosztuje, ale przynajmniej wiadomo co i jak. Wszystkie wyniki dostaje sie pozniej czarno na bialym.
#link
Dudzia
« #23 : Kwiecień 20, 2009, 14:53:15 »
ja się "pochwale" swoim systemem kupowania konia z przeznaczeniem do małego sportu. jak już sobie coś upatrzyłam i sama wstępnie obejrzałam to następnym razem jechałam na miejsce z zaprzyjaźnionym weterynarzem i ten (w tym wypadku ta
) osłuchiwał konisko, badał wzrok i robił próby zdjęć. jeśli te podstawowe badania wyszły ok to koń jechał na służewiec na resztę badań czyli wspomniane już rtg i endoskopię.
może ta metoda jest dość czasochłonna ale w mi się sprawdziła i doprowadziła mnie do kupna konia
#link
Forta
« #24 : Kwiecień 20, 2009, 15:21:42 »
Quanta a to jeden wet być musi? ortopeda, który zrobi też endoskopię?
#link
quantanamera
Global Moderator
konie z szopy
« #25 : Kwiecień 20, 2009, 15:28:24 »
Forta,
nie musi, tzn. chcę teraz zrobić podstawowe badania, i jeśli nogi wyjdą w 100% ok, to zgłosimy się dodatkowo do Blanki Wysokiej. Bo jednak do endo mam wrażenie wskazania są, pytania tylko, czy z tym co jest można żyć, czy też w ogóle nie ma co rozmawiać... A przy dwójkowym czy niżej rtg nie będę już dr Wysockiej zawracać głowy.
Więc w wersji standard przydałby się jakiś uniwersalny pan doktor...
Dr Turek, dr Gębka, dr Frydzyński?
#link
.
Forta
« #26 : Kwiecień 20, 2009, 15:32:45 »
z tych trzech celowałabym w dr. Gębkę, ale gdybym sama kupowała na pewno poprosiłabym dr. Woźniaka.
#link
Dramka
« #27 : Kwiecień 20, 2009, 17:33:10 »
Jak Ja kupowałam swoją nawet nie pomyślałam o badaniach
Ale moja znajoma kupiła konia który niby miał mieć wszystkie 4 nogi chore, chodzi do dzisiaj 130cm z powodzeniem..
#link
Nie osiągnie nigdy championatu blasku
kto się wraz z koniem nie tarzał w piasku.
munky.
« #28 : Kwiecień 20, 2009, 18:50:49 »
a jeśli kupuję konia do rekreacji ew. do małego sportu to jakie badania są najpotrzebniejsze?
#link
nine
In love with the ordinary
« #29 : Kwiecień 20, 2009, 18:56:16 »
te same co do grand prix.
Leczenie tuptusia i konia międzynarodowej klasy kosztuje podobnie.
#link
MY FACEBOOK
Strony:
[
1
]
2
3
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|