Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Przyczepy do przewozu koni

poprzednia następna
Strony: 1 ... 11 12 [13] Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Przyczepy do przewozu koni  (Przeczytany 20783 razy)
Gillian

four letter word

WWW Moje ogłoszenia
« #360 : Październik 11, 2011, 07:06:51 »
Odpowiedz cytując
Nestor, kwiatek ja smaruję bo tak kazali jak montowali uśmiech
#link
a jak nie Ty - to kto mi został...?
Pooh

Moje ogłoszenia
« #361 : Październik 11, 2011, 07:18:52 »
Odpowiedz cytując
Znajoma ostatnio coś mi mówiła, że mają się zmienić (albo może i już się zmieniły) przepisy odnośnie ciągnięcia przyczepy na kat B. W tej chwili jest dopuszczalne 3,5 tony (w sumie = auto + przyczepa), a ma się zmienić na 4,2 tony  hurra!

Czy jest w ogóle możliwość żeby przyczepa 2-konna miała wbite w dowodzie masę całkowitą 1540kg? Bo mój samochód (Suzuki Grand Vitara) ma niestety tylko tyle wbite, ze może ciągnąć smutek  Mam przyczepkę jednokonną, ale marzy mi się dwójka. Samochód ma masę własną 1680kg a calkowitą 2130kg.
I dołączam się do pytania armara:
Czym grozi jazda zestawem samochód + przyczepa, z przyczepą cięższą niż wbita w dowód  oczy2 ?

edit: literówka
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2011, 16:00:56 wysłane przez Pooh » #link
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #362 : Październik 11, 2011, 07:51:23 »
Odpowiedz cytując
Chodzi mi oczywiście o konsekwencje przy ewentualnej kontroli.
Kierowca ma oczywiscie prawo jazdy B+E, realna masa przyczepy z końmi to będzie jakieś 1700 kg, a wbite mam 1500. Samochód sobie poradzi, bo ma mocny silnik.
#link
Teraz Polskie Konie
Gillian

four letter word

WWW Moje ogłoszenia
« #363 : Październik 12, 2011, 14:30:59 »
Odpowiedz cytując
Pooh, jak ma wpite to odlej  emoty327
#link
Pooh

Moje ogłoszenia
« #364 : Październik 12, 2011, 15:59:44 »
Odpowiedz cytując
Gillian... To jest tak jak się z rana bez kawy próbuje coś pisać wink
Oczywiście, że miało być wbite  icon_redface
#link
Pyza

Just like the moon does we rise'n'shine'n'fall

« #365 : Październik 12, 2011, 16:15:58 »
Odpowiedz cytując
Znajoma ostatnio coś mi mówiła, że mają się zmienić (albo może i już się zmieniły) przepisy odnośnie ciągnięcia przyczepy na kat B. W tej chwili jest dopuszczalne 3,5 tony (w sumie = auto + przyczepa), a ma się zmienić na 4,2 tony  hurra!

Czy jest w ogóle możliwość żeby przyczepa 2-konna miała wbite w dowodzie masę całkowitą 1540kg? Bo mój samochód (Suzuki Grand Vitara) ma niestety tylko tyle wbite, ze może ciągnąć smutek  Mam przyczepkę jednokonną, ale marzy mi się dwójka. Samochód ma masę własną 1680kg a calkowitą 2130kg.
I dołączam się do pytania armara:
Czym grozi jazda zestawem samochód + przyczepa, z przyczepą cięższą niż wbita w dowód  oczy2 ?

edit: literówka

Popsuciem amortyzatorow, urwaniem haka, zepusciem podwozia oraz hamulcow. Cos jeszcze bylo ale nie pamietam ehh W kazdym razie "na wlasna odpowiedzialnosc"
#link
Martuha

Moje ogłoszenia
« #366 : Październik 12, 2011, 17:47:30 »
Odpowiedz cytując
armara
wg. taryfikatora:

Ciągnięcie przyczepy o rzeczywistej masie całkowitej większej niż dopuszczalna w odniesieniu do określonego rodzaju pojazdu ciągnącego
art. 62 ust. 1
grzywna 100 - 300zł
#link
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #367 : Październik 12, 2011, 17:52:39 »
Odpowiedz cytując
Martuha
Wielkie dzięki !  kwiatek
#link
Teraz Polskie Konie
Karutek

Moje ogłoszenia
« #368 : Październik 18, 2011, 22:48:19 »
Odpowiedz cytując
Jak to jest z kupowaniem używanej przyczepy? Czy tak jak z kupowaniem używanego auta, wszystko należy sprawdzić z jakims mechanikiem lub osobą bardziej obeznaną? Podzielcie się doświadczeniami wink
#link
Gillian

four letter word

WWW Moje ogłoszenia
« #369 : Październik 19, 2011, 06:49:13 »
Odpowiedz cytując
najlepiej by było posprawdzać. Ja pojechałam do warsztatu, zrobili mi szybki przegląd i dali listę usterek, których nie widać z zewnątrz uśmiech
#link
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #370 : Listopad 02, 2011, 22:45:03 »
Odpowiedz cytując
Czy zna ktoś godne polecenia miejsce, w Warszawie, do odbycia kursu b+e ?
#link
Teraz Polskie Konie
maciek

« #371 : Styczeń 17, 2012, 20:51:05 »
Odpowiedz cytując
czy jest w Polsce jakikolwiek serwis boeckmanna? Albo inny, ale specjalizujący się w końskich? przegnił mi bok 5 letniego boeckmanna, dziura mała, ale jest, a co za tym idzie muszę wymienić cały bok...
#link
monia

WWW Moje ogłoszenia
« #372 : Styczeń 17, 2012, 21:07:10 »
Odpowiedz cytując
Orientuje się ktoś ,gdzie można zrobić kurs na przewóz zwierząt i czy zwykły wet może wystawić mi dokumenty na przyczepę że jest dezynfekowana .
Słyszałam że jest to potrzebne  ehh 
#link

02.05.2012
ms_konik

Две вечности сошлись в один короткий день...

WWW Moje ogłoszenia
« #373 : Styczeń 17, 2012, 21:08:50 »
Odpowiedz cytując
maciek, pod Wawą jest profesjonalny warsztat, zajmujący się przyczepami.
W użytkowanym przez nas blomercie wymieniono podłogę i boki (przyczepa jest cała pastikowa), do tego wszystko udokumentowane zdjęciami na płycie, oczywiście cena też odpowiednia.

Edit: dodaję stronkę, może komuś się przyda
www.wokader.com.pl

Monia-mówisz o kursie konwojenta?
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2012, 12:13:00 wysłane przez ms_konik » #link
Jachcy-Drachcy-Jachcy-Droni z Cypką-Drypką-Lampamponi Szacha-Szaracha-Szaragoni wink

monia

WWW Moje ogłoszenia
« #374 : Styczeń 17, 2012, 21:11:22 »
Odpowiedz cytując
Tak ,tylko zastanawiam się czy mi jest potrzebny ,mam swoje konie ,nie raz przewiozę czyjegoś konia .
#link

02.05.2012
maciek

« #375 : Styczeń 17, 2012, 21:14:02 »
Odpowiedz cytując
jeśli wieziesz nie w celach zarobkowych, a właściciel jedzie z Tobą lub masz jego potwierdzenie na piśmie, to z tego co wiem nie jest to wymagane...
#link
ms_konik

Две вечности сошлись в один короткий день...

WWW Moje ogłoszenia
« #376 : Styczeń 17, 2012, 21:24:47 »
Odpowiedz cytując
Jeśli wozisz swoje lub czyjeś w towarzystwie ich właściciela to nie potrzebujesz tego
świstka.
W innej sytuacji warto zrobić kursik.
#link
Jachcy-Drachcy-Jachcy-Droni z Cypką-Drypką-Lampamponi Szacha-Szaracha-Szaragoni wink

monia

WWW Moje ogłoszenia
« #377 : Styczeń 17, 2012, 21:29:07 »
Odpowiedz cytując
Mam w planach jechać na Niemcy ,słyszałam że jest to wymagane .Ile kosztuje taki kurs ? i gdzie można go zrobić ?
#link

02.05.2012
siostra

Lis- Witalis

« #378 : Luty 04, 2012, 10:26:34 »
Odpowiedz cytując
mam pytanie tylko nie bijcie jak już ktoś o to pytał  w głupi łeb nie czytałam całego wątku czy ktoś z was kupował tzw. "zadupnik " do przyczepy i może ktoś zna poprawną nazwę tego czegoś wink ?
#link
Gillian

four letter word

WWW Moje ogłoszenia
« #379 : Luty 04, 2012, 11:36:04 »
Odpowiedz cytując
tylna poprzeczka?  oczy2
#link
clio

« #380 : Marzec 09, 2012, 21:25:31 »
Odpowiedz cytując
Czy przyczepa jednokonna moze byc faktycznie jednoosiowa? Mówie tu o jednej osi -nie o dwóch blisko siebie.  Mam taką na oku - poza tym jest super ,wiec chcialabym wiedziec jakie są minusy takiego rozwiązania i czy to w ogóle dopuszczalne...
#link
Dranga

« #381 : Marzec 10, 2012, 10:57:00 »
Odpowiedz cytując
Ja płaciłam za konwojęta 250zł, ale to było jakies 6 lat temu. I wiem, że miałam taniej ponieważ jako osoba ucząca się.  Ale ostatnio na dolnym śląsku był organizowany taki kurs i chyba kosztował około 200 zł, ale nie dam sobie ręki uciąć jeśli chodzi o cenę. xD
#link
marysia550
Skąd: Mam dość RV i koni, ale nie umiem z tym nic zrobić.

« #382 : Marzec 10, 2012, 17:02:01 »
Odpowiedz cytując
monia- w sprawie transportów koni należy kontaktować się z PIW- oni wiedzą co w Polsce i co poza krajem. Mają obowiązek informować.

clio- istnieją.

#link
"Miłość jest tylko jedna skacze koń przez bruzdy,
Słychać wiatr koło uszu, chrząst kąsanej uzdy.
Koń biegnie na przełaj. Zna drogę na pamięć.
Noc płatami po oczach uderza jak zamieć"
J. Wilatowski
kaja

Wieczny szpital

« #383 : Marzec 11, 2012, 02:09:27 »
Odpowiedz cytując
Ja mam takie pytanie, bo juz się pogubiłam z tymi masami. Mam auto Jeep Grand Cherokee - MW 1800 a DMC 2400, w dowodzie masa przyczepy, którą mogę ciągnac też 2400. Mam prawko E+B. Chciałabym kupić przyczepę dwukonną ale nie wiem czy może mieć DMC większe niż 1800 kg czy aż do 2400 . Pomóżcie
#link
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #384 : Marzec 11, 2012, 02:11:55 »
Odpowiedz cytując
Aż do 2400 uśmiech
#link
Teraz Polskie Konie
kaja

Wieczny szpital

« #385 : Marzec 11, 2012, 02:19:01 »
Odpowiedz cytując
Niech żyją nocne Marki!!!
#link
Floresta

« #386 : Marzec 11, 2012, 20:41:29 »
Odpowiedz cytując
Ja mam taką przyczepę. Na dwa konie. Niemiecka.

#link
Peter87

« #387 : Marzec 25, 2012, 21:53:31 »
Odpowiedz cytując
Czy przyczepa jednokonna moze byc faktycznie jednoosiowa? Mówie tu o jednej osi -nie o dwóch blisko siebie.  Mam taką na oku - poza tym jest super ,wiec chcialabym wiedziec jakie są minusy takiego rozwiązania i czy to w ogóle dopuszczalne...

Jak masz przyczepę jednosiową to jest ona mniej stabilna, jak nie ma dodatkowego kółeczka przy dyszlu to nie postawisz jej równo bez przypięcia do samochodu. przyczepki jednoosiowe są z reguły lżejsze, co ma swoje plusy i minusy. Wiesz co zastanów się do czego potrzebujesz takiej przyczepy i jak często planujesz z niej korzystać.Ja osobiście jak bym miał kupować to brałbym 2 osiową. Ale ogólnie jeśli została dopuszczona do ruchu jako przeznaczona do transportu żywych zwierząt to znaczy że się nadaje.
Pozdr.
#link
Strony: 1 ... 11 12 [13] Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Przyczepy do przewozu koni

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 17 zapytaniami.