Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: strzykające stawy

poprzednia następna
Strony: [1] 2 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: strzykające stawy  (Przeczytany 3145 razy)
:)haha:)

«Start : Maj 08, 2010, 17:46:30 »
Odpowiedz cytując
hej
więc tak u mojego konia już dość długo strzykają stawy we wszytkich nogach
słyszałam że to się dzieje od tego że koń ma za mało mazi stawowej  czy to prawda??
 i co powinnam z tym robić co podawać??
podobnoś żelatyna jest dobra  ale jak ją powinno się podawać??
#link
croopie

M.N.T.W.

« #1 : Maj 08, 2010, 21:13:50 »
Odpowiedz cytując
możesz dawać jakieś suplementy na wzmocnienie stawów, ale dopóki się nic nie dzieje - zostaw wink
tobie też pewnie czasem strzykają i nic się nie dzieje wink
#link

« #2 : Maj 08, 2010, 21:29:29 »
Odpowiedz cytując
tak strzykają
ale czasami a mojemu koniowi bez przerwy co tylko podniesie noge
wiec jak myślisz zostawić czy żelatyna będzie dobra ??
 i jak sie ją podaje i ile??
#link
croopie

M.N.T.W.

« #3 : Maj 08, 2010, 21:32:05 »
Odpowiedz cytując
Mojej czasem strzykają tylne, ale zazwyczaj na początku treningu i nie na każdym.
Nie dawałam nigdy żelatyny ani nic.
#link
Zygzak

niedoszły pseudo-skoczek

« #4 : Maj 08, 2010, 21:34:19 »
Odpowiedz cytując
ja myślę, żeby przed jazdą robić dużo stępa i kłusa wink
stęp to wiadomo - ogólne rozgrzanie mięśni i rozruch stawów, a w kłusie podobno właśnie wzrasta produkcja mazi stawowej.
Więc, po kilku kółkach takich "byle do przodu" (dla stawów), ja bym zaczęła dopiero konkretne rozprężanie konia uśmiech
#link
bo przyjaciel prawdziwy, to mój konik siwy wink

Dzionka

The time of my life

Moje ogłoszenia
« #5 : Maj 08, 2010, 21:36:52 »
Odpowiedz cytując
Ja podawałam MSMa i przestał strzykać. Ale mojemu tylko w mroźną zimę strzykały i szybko przeszło.
#link

"Nie daj mi Boże, broń Boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości" uśmiech
More:D

To moje życie !!:D

« #6 : Maj 08, 2010, 22:40:35 »
Odpowiedz cytując
:)haha:) wezwij weterynarza on napewno ci jakiś preparat doradzi  wink
A ile stępujesz  gdy zaczynasz jazde ????
#link
Czenka

« #7 : Maj 09, 2010, 09:20:07 »
Odpowiedz cytując
Mojej kobyle strzykają stawy w tyłach, podaję MSM i preparaty z peptydami kolagenowymi firmy Orling. Wet powiedział, że to tzw. suche zapalenie stawów i można to tylko łagodzić/zaleczać. U niej nie jest to nic poważnego i mam się nie martwić wink, ale przyczyn strzykania może być wiele. Stałam kiedyś w stajni gdzie wody gruntowe dość wysoko były i tam wszystkim koniom strzykało w kościach.

Warto zrobić rtg (zwłaszcza, jeżeli koń jest np sztywny w pierwszych krokach) czy w stawach nie ma procesów zwyrodnieniowych, wtedy polecam dostawowe zastrzyki z kwasu hialuronowego, czynią cuda wink
#link

« #8 : Maj 09, 2010, 10:31:10 »
Odpowiedz cytując
More
 ja jak narazie jeszcze nie jeżdze na nim on ma 3 latka
i tylko go lonżuje i na początku w stępie słychać pykanie ale już później jak wejdzie w kłus i się troche rozgrzeje to nie słychać
ale tak po za tym cały czas pykają
np. jak je owies  i ruszy nogą to słychac pstrykanie za każdym razem
????
#link
Tercet

« #9 : Grudzień 25, 2010, 10:57:28 »
Odpowiedz cytując
Moja znajoma, gdy jej koniowi od czasu do czasu strzykało w stawach (tak nie groźnie) przez jakiś czas podawała zwykłą żelatynę (raz dziennie dosypywała do paszy) i wiecie, że przestało strzykać! wink
#link
Popatrzcie w oczy konia. Jest w nich tyle łagodnej mądrości, ale także niepokój. Od nas zależy, czy będzie w nich także zaufanie- Wilhelm Müseler
prib
Paszkówka Dream Team :D

« #10 : Styczeń 27, 2011, 17:41:32 »
Odpowiedz cytując
witam, przewertowałam już chyba wszystkie możliwe tematy na wszystkich możliwych forach i nic nie pomogło mi podjąć decyzji, co do preparatu na "strzykające stawy" uśmiech Mój prawie 14 letni rumak ma ten problem w sumie już od dawna, że strzyka mu głównie w jednej zadniej nodze, nie towarzyszy temu ani kulawizna ani żadne opoje, koń codziennie ma zapewniony ruch zarówno na padoku jak i pode mną( co mu mniej odpowiada duży uśmiech). Stosowałam Cortaflex Powder i może i była jakaś tam poprawa ale chciałam się zapytać czy mógłby ktoś polecić jakiś alternatywny środek. Wiem że kwas hialrunowy u koni podawany dousnie jest mało przyswajalny, a że jest on w cortaflexie to stąd ta cena. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat innych preparatów i coś polecić? Bo zanim wydam te kolejne 329 zl chciałabym wiedzieć czy nie ma nic równie dobrze działającego. chociaż ten cortaflex starcza na 4 miesiące więc tragedii nie ma duży uśmiech  tanczacalinka
#link
monia

WWW Moje ogłoszenia
« #11 : Styczeń 27, 2011, 17:59:29 »
Odpowiedz cytując
Szkoda kasy na różne preparaty na stawy ,najlepiej zrobić kopyta naturalnymi metodami .
U nas strzykanie było okropne ,dwie tylne nogi ,prześwietlenia nic nie pokazały ,koń nie kulał ,zjadł fortunę kasy przez te preparaty .Pomogło nam robienie kopyt metodą naturalną .
Nie pisze, że już od razu pomogło ale po ponad pół roku ,strzykanie ustąpiło na jedną nogę na drugiej jest bardzo małe .
#link

02.05.2012
branka

« #12 : Styczeń 27, 2011, 20:51:56 »
Odpowiedz cytując
Mojemu koniowi strzykało w jednym stawie.
Zarówno jak był kuty jak i strugany naturalnie wink

Preparaty na stawy nie pomogły(próbowałam ziół, glukozaminy i żelatyny). Pomogło zwiększenie ruchu (jak jej strzykało chodziła ok 2-3godz dziennie na padok, teraz chodzi ok 10)
#link
'Whatever you are, be a good one'
repka

« #13 : Styczeń 27, 2011, 20:55:27 »
Odpowiedz cytując
Tak jak pisze branka, ruch, ruch i jeszcze raz ruch. Do tego można podawać jakiś preparat wspomagająco. Sam preparat plus boks to tylko strata kasy.
#link
prib

« #14 : Styczeń 27, 2011, 21:33:47 »
Odpowiedz cytując
no wiem tylko mój siedzi na padoku codziennie max tyle ile się da ale min. 7-8 godzin  dziennie... a z tych suplementów to co?
#link
branka

« #15 : Styczeń 27, 2011, 21:38:57 »
Odpowiedz cytując
7-8 godzin oznacza, że tylko 1/3 doby spędza na padoku, reszte stoi. To za mało niestety, szczególnie jeśli coś sie dzieje.
#link
'Whatever you are, be a good one'
prib

« #16 : Styczeń 27, 2011, 21:58:20 »
Odpowiedz cytując
siedzą dopóki się nie ściemni niestety po ciemku trudno ściągać konie z pastwiska albo nie daj boże szukać jak któryś nie trafi do boksu( zwłaszcza jeśli jest kary uśmiech). Dziać to się nic nie dzieje, bo strzyka mu od wielu lat z takim samym nasileniem tylko się zastanawiam nad ewentualną profilaktyką tych stawów albo wspomaganiem wydzielania mazi stawowej. Zastrzyków z kwasu hialuronowego mu aplikować nie będę bo nie ma takiej potrzeby, natomiast chciałabym zadziałać jakoś systemowo...
#link
narrrvana

« #17 : Styczeń 27, 2011, 23:46:52 »
Odpowiedz cytując
Mojemu Siwemu też strzela w lewym przodzie na grząskim podłożu odkąd go znam. Wzywałam do niego 3 różnych wetów i każdy z nich powiedział mi to samo. Czyli, że jest to bardziej wada estetyczna i żeby się nie przejmować. Mówili, że właśnie cortaflex lub cortavet mogą pomóc i żeby je podawać. Niestety na Siwego nie działają i dalej mu strzyka, może jedynie trochę mniej ale nie wiem czy nie jest to spowodowane po prostu tym, że teraz stoi na mniej grząskim pastwisku i dlatego tego tak często nie słyszę.
#link
fabapi

« #18 : Styczeń 28, 2011, 09:02:59 »
Odpowiedz cytując
Mam w stajni dwa konie ze "strzykającymi" stawami. Od wczoraj dostają żelatynę (uzgodnione z lek.wet) napiszę co z tego wyniknie. Po około 4-6 tygodni powinien być efekt
Przebywanie na padoku nie pomaga - jedna klacz w zimie spędzała na pastwisku cały dzień a w lecie całą dobę. Teraz na padoku są kilka godzin a oprócz tego chodzą pod siodłem.
#link
prib

« #19 : Styczeń 28, 2011, 09:24:20 »
Odpowiedz cytując
fabapi a ile dajesz tej żelatyny? normalnie taka w proszku żelatynę spożywczą dodajesz do owsa? może też spróbuję- nie powinno zaszkodzić, bo w końcu w wielu preparatach jest właśnie żelatyna...
#link
fabapi

« #20 : Styczeń 28, 2011, 09:28:03 »
Odpowiedz cytując
żelatyna spożywcza - najlepiej kupić w dużym opakowaniu (23zł/kg).
Dwie łyżki = ok 20g do owsa który jest zwilżany (żeby się lepiej przylepiało)
#link
jl

« #21 : Styczeń 28, 2011, 09:31:34 »
Odpowiedz cytując
niestety zwykle takie chroniczne strzykanie jest efektem zaburzeń w stawach
normalny, zdrowy staw nie strzyka!
jeśli problem jest nieustający lub narastający polecałabym konsultację weterynaryjną
może to być efekt wielorakich schorzeń, które nieleczone będą się pogarszać i w przyszłości przerodzić w kulawiznę...
#link
Alisaa

« #22 : Styczeń 28, 2011, 09:36:34 »
Odpowiedz cytując
Glukozamina jest nie zawodna! Moja niunia trzeszczała non stop, a teraz juz nie.. 2 miesiace glukozaminy i jest super. MSM tez daje dobre efekty.
#link
prib

« #23 : Styczeń 28, 2011, 10:05:22 »
Odpowiedz cytując
niestety zwykle takie chroniczne strzykanie jest efektem zaburzeń w stawach
normalny, zdrowy staw nie strzyka!
jeśli problem jest nieustający lub narastający polecałabym konsultację weterynaryjną
może to być efekt wielorakich schorzeń, które nieleczone będą się pogarszać i w przyszłości przerodzić w kulawiznę...

u mojego wnika to z wadliwej postawy i wykręcania 1 zadniej nogi na zewnątrz i to właśnie ta strzykająca, poza tym koń ma 14 lat więc do najmłodszych nie należy... Gdyby to wynikało z jakiegoś poważnego schorzenia stawu już dawno kulawizna by się pojawiła a koń strzyka odkąd pamiętam czyli od ok. 8 lat...

fabapi a gdzie kupiłaś taki wór żelatyny?? duży uśmiech
#link
Juliaaa

« #24 : Styczeń 28, 2011, 10:41:31 »
Odpowiedz cytując
mojej też strzyka - cortaflex powder dawałam przez trzy miesiące i nie pomógł, teraz od dwóch tygodni daje Glukozamine z msm i już widzę efekty. Wszystko zależy od konia:)
Dodam, że robiłam rtg i nic nie wykazało.
Ogólnie uważam, że strzykające stawy należy leczyć, bo skoro strzyka, a nie powinno, to znaczy, że coś jest nie tak. W tym przypadku najbardziej podejrzane jest złe smarowanie w stawach, które glukozamina powinna przezwyciężyć:)
#link
Aleks

« #25 : Styczeń 28, 2011, 10:45:33 »
Odpowiedz cytując
Ja podawałam Orlinga - Gela Pony Arthro, dawka zgodnie z tym co na opakowaniu. Po jednym wiadrze 900g przestało strzykać. Teraz tak profilaktycznie staram się raz/dwa w roku kurację powtórzyć.
#link
rosek0

« #26 : Styczeń 28, 2011, 12:05:50 »
Odpowiedz cytując
Mojej 14latce tez strzykały i ruch jej nie pomagał (chodziła codziennie pod siodłem i na padok na cały dzień), podawalam glukozaminę z Gold Label i tez nie pomogła, pomogło dopiero Gelopony arthro i juz jej wogole nie strzyka.
#link

« #27 : Styczeń 29, 2011, 17:49:53 »
Odpowiedz cytując
ile dałaś za to?

a ta Glukozamina to jest bez recepty tak??
i jak ją podawac i przez ile ?

nie pisz posta pod postem w głupi łeb
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 12:41:51 wysłane przez caroline » #link
katka

WWW Moje ogłoszenia
« #28 : Luty 09, 2011, 08:02:32 »
Odpowiedz cytując
mialam kiedys konia, ktoremu strzykaly stawy to wet mowil zeby z tym nic nie robic.. przechodzilo od razu jak sie rozstepowal, po jakis 5-10 min
#link
powiedziała co wiedziała
Dramka

WWW Moje ogłoszenia
« #29 : Styczeń 08, 2012, 00:16:44 »
Odpowiedz cytując
Słysze strzykanie jak lonżuje  :S

Na strzykanie można podać Kolagen hydrolizat?  kwiatek
#link
Nie osiągnie nigdy championatu blasku
kto się wraz z koniem nie tarzał w piasku.
Strony: [1] 2 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: strzykające stawy

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 18 zapytaniami.