jak w temacie wiem że był taki wątek na tamtym forum i mam ogromną prośbę żeby ktoś kto z tego korzysta się wypowiedział. Z tego co się pobieżnie zorientowałam bo można mieć dopłate do łąki (pow 1ha), do konia na tej łące i te dotacje do zachowania ras rodzimych (o tym znalazłam na stronie PZHK więc coś niecoś wiem). Więc jak możecie to piszcie, ewentualnie gdzie szukać i jakiej wielkości są to kwoty będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
Żeby mieć dopłaty do koni należy mieć dwie klacze rasy rodzimej objętej dopłatami, czyli dwie hucułki wpisane do Księgi Stadnej, dwie klacze wielkopolskie i chyba też ślązaczki i małopolskie ( ale głowy nie dam). Więcej niż na stronie PZHK znajdziesz na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Trochę szukania, ale kiedyś znalazłam.
Do łąk można mieć dopłaty, powyżej 1 ha, bo od tej powierzchni, obojętnie jaki grunt rolny, są dopłaty. Nie jestem pewna jakie są zasady na łąki. Myślę, że trzeba być rolnikiem żeby się o dopłaty starać, jednak nie jestem pewna. Można się chyba dowiadywać w ośrodkach doradztwa rolniczego. Chyba wnioski o dopłaty za ten rok do połowy maja, więc warto się się dowiedzieć.
Mam nadzieję, że z moją skromną wiedzą na coś się przydałam 😀
Mnie temat tez interesuje. Jakiej wielkości są dopłaty do klaczy wlkp. czy młp. ? Co do warunków: wiem, że trzeba mieć conajmniej dwie wpisane do księgi głównej, muszą mieć bonitację powyżej 76 w tym 13 za typ. Trzeba je regularnie stanowić min. raz na 2 lata oraz trzba mieć min. 1ha gospodarstwo rolne. Moze znajdzie się ktoś kto bierze dopłaty i opisze jak to w życiu wygląda. Przepisy nie trudno znaleść.
po pierwsze wnioskodawca musi mieć nadany w ARiMR Numer Indywidualny Gospodarstwa - potrzebny jest do wniosku dowód osobisty i nr konta. Wniosek o płatności może złożyć każdy użytkownik danego użytku rolnego, nie koniecznie właściciel do łąki możecie wystąpić o płatność jednolitą (za 2008 rok było chyba ok 339zł) uzupełnioną o płatność zwierzęcą (tzw PZ - ok 380zł) oczywiście przy założeniu, że najpóźniej do 14 marca będziecie (lub Wasz obecny małżonek) właścicielami koni (data rejestracji w PZHK) płatności do koni dotyczą małopolskich, wielkopolskich, hucułów, koników polskich, i sokólaków. Do 1 klaczy dotacja wynosi 1500zł, ale muszą być dwie klacze średniorocznie w gospodarstwie
i jeszcze można wziąć dodatkowo po 500 zł/ha łąki z pakietu 3.1. - ekstensywne trwałe użytki zielone można też wejść do pakietu rolnictwo ekologiczne i urwać jeszcze 330zł przez dwa i 260 przez kolejne 3 lata
bera7 tego nawet najstarsi górale nie wiedzą 🙂 Generalnie od listopada (z własnego doświadczenia) do maja 2012 (chyba jakoś tak wypada ostateczny termin), hihihi.
staram się dopiero wgryźć w temat, więc b.proszę o wyrozumiałość. Jak się ma przeznaczenie deklarowanej działki rolnej do tego co jest napisane w wypisie z ewidencji gruntów? to ma w ogóle znaczenie co jest napisane w ewidencji gruntów, czy chodzi bardziej o stan faktyczny czy za samo posiadanie koni też dostaje się dopłaty - to są te płatności zwierzęce? czym się różni łąka od pastwiska w programie dopłat?
Miszka, a do cego ci potrzebne przeznacznie tej działki? Do płatności obszarowych? Liczy się ci na niej uprawiasz faktycznie. Za samo posiadanie koni nie ma żadnych dopłat. Dpołaty są tylko do koni z ras zachowawczych i to trzeba składac wniosek w określonym termiie zeby się do programu dostać. Łąka i pastwisko to chyba będzie TUZ, ale nie jestem pewna. Na pewno łąka i pastwiska mają rózne oznaczenia w ewidencji gruntów.
no wlasnie... jesteśmy rolnikami, do tej pory bralismy dotacje podstawową i uzupełniającą na łąki na siano teraz dodatkowo posiadamy 1 konia - czy z tego wzgledu przysluguje jakas dotacja zwierzeca do tych łąk jeszcze?
Za samo posiadanie koni nie ma żadnych dopłat. Dpołaty są tylko do koni z ras zachowawczych i to trzeba składac wniosek w określonym termiie zeby się do programu dostać.
Z tego co wiem powinno być również 4 konie / 1 ha, ale nie jestem pewna, więc lepiej to sprawdzić lub niech się wypowie ktoś bardziej zorientowany.
Płatność uzupełniająca do roślin paszowych, popularnie patnosci zwierzece zalezy od kilku czynnikow, deklaracja TUZ (lak i pastwisk) oraz posiadania zwierzat w okresie referencyjnym, ktory wiaze sie z rokiem skladania pierwszego wniosku. Aby byc rolnikiem trzeba miec 1 ha uzytkow rolnych i nadany w ARiMR numer producenta. Przepraszam ya brak polskich znakow, ale cos wyczynia mi klawiatura.
Wypis z ewidencji gruntów i budynków nie ma znaczenia, ważne jest czy ziemia jest użytkowana rolniczo - również łąki i pastwiska. Konie owszem uprawniają do płatności zwierzęcych, tak jak posiadanie bydła czy owiec.
wawrek,skorzystam z tego że temat dopłat poruszony i zapytam. Kiedyś miałam pole i brałam dopłaty-sprzedałam i niedawno kupiłam inne.Chcę złożyć wniosek o dopłaty-czy muszę od początku dostać nowy numer ewidencyjny czy ten co był jest już na zawsze a składam tylko wniosek o przyznanie płatności? Boję się że się nie wyrobię z czasem jak trzeba będzie czekać na nr ewidencyjny jeszcze.
Używasz wcześniej nadanego numeru producenta, bierzesz czysty formularz wniosku i wypełniasz. Numer jest przypisany do konkretnej osoby (PESEL-u) i nie zmienia się go.
Dzięki śliczne,nie mam kiedy wybrać się do Agencji po info.Sprężę się w poniedziałek w drodze z pracy,może mi się uda załatwić wszystko.A wie ktoś może czy do facelii jest dopłata?
Jest, podstawowa, w agencji wsyzstko Ci powiedza, tylko wybierz sie jak najszybciej, bo zbliza sie najgoretszy okres przyjmowania wnioskow i beda kolejki.
Wypis z ewidencji gruntów i budynków nie ma znaczenia, ważne jest czy ziemia jest użytkowana rolniczo - również łąki i pastwiska. Konie owszem uprawniają do płatności zwierzęcych, tak jak posiadanie bydła czy owiec.
marysia, ika - dzięki. teraz już rozumiem, że znaczenie ma to jak się użytkuje ziemię. czyli jak to jest w końcu z tymi końmi? tylko rasy zachowawcze?
Są jakieś dopłaty do łąk jak się ma zwierzeta, ale nie obejmują one koni.
Chciałam sprostować błąd: dopłaty do łąk są również w przypadku posiadania koni. Oczywiście konie trzeba mieć w okresie przed uboeganiem się o ta płatność.
[quote author=repka link=topic=3338.msg1378257#msg1378257 date=1334917846] Za samo posiadanie koni nie ma żadnych dopłat. Dpołaty są tylko do koni z ras zachowawczych i to trzeba składac wniosek w określonym termiie zeby się do programu dostać.
Z tego co wiem powinno być również 4 konie / 1 ha, ale nie jestem pewna, więc lepiej to sprawdzić lub niech się wypowie ktoś bardziej zorientowany. [/quote]
1 dorosły koń upoważnia do dopłat paszowych (łąki, pastwiska) 2,4 ha TUZ.
Czyli samo posiadanie koni nie wystarczy, trzeba mieć konie i użytki zielone 🙂 Kwota owych dopłat zawrotna nie jest ale lepszy rydz niż nic...
Do kiedy najpóźniej należy skosic łąkę podaną do dotacji jako 'trwałe uzytki zielone przeznaczon na susz paszowy' (JPO+UPO) oraz czy łąkę tak zgłoszoną można po pierwszym pokosie wypasać jako pastwisko?
Zdaje się że to jakiś termin lipcowy, ale skoro bierzesz dopłaty, to powinnaś znać rozporządzenie, w którym jest mowa o wszelkich terminach obowiązujących przy danej pomocy.
Do kiedy najpóźniej należy skosic łąkę podaną do dotacji jako 'trwałe uzytki zielone przeznaczon na susz paszowy' (JPO+UPO) oraz czy łąkę tak zgłoszoną można po pierwszym pokosie wypasać jako pastwisko?
Obowiązuje termin do końca lipca. Jesli nie masz żadnych programów rolno-środowiskowych to kosisz lub wypasasz, nie ma różnicy.