Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Ustawienie głowy.

poprzednia następna
Strony: 1 2 3 [4] 5 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Ustawienie głowy.  (Przeczytany 12823 razy)
Klami

BHT

Moje ogłoszenia
« #90 : Marzec 05, 2009, 07:27:02 »
Odpowiedz cytując
ushia, na tym zdjeciu w rozu faktycznie byl przelamany, zle wybralam. Pozwolilam sobie je podmienic na jedno z pozostalych zdjec z tej samej jazdy.
Co jak co (wiele pracy do zrobienia i wiele nieprawidlowosci jeszcze), ale schowany/przelamany to on nie chodzi. Zebym to raz slyszala zarzuty "starej szkoly", ze pozwalamy mu robic z glowa co chce, nwet niesc ja "gdzies tam", nie dajemy mu porzadnego oparcia na wedzidle, wiec na pewno sie urwie albo cos w tym guscie (serio takie rzeczy slysze) i takie tam....
Prosze jeszcze kilka fotek, ktore dziela doslownie ulamki sekund/sekundy od tych poprzednich. Wiecej juz mi sie z filmiku wycinac po prostu nie chce.

« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 08:30:41 wysłane przez Klami » #link
ushia

It's a kind o'magic

« #91 : Marzec 05, 2009, 08:51:37 »
Odpowiedz cytując
Klami, spokojnie, wiadomo ze ze zdjecia to takie "gdybanie" - tamto ujecie mi sie nie podobalo i tyle, to raczej jako ilustracja "jak ja lubie", a na pewno nie "bo Ty zle jezdzisz konia" uśmiech

zen, a Ty go chcialas do "kiełbasa factory" rozga
#link
Klami

BHT

Moje ogłoszenia
« #92 : Marzec 05, 2009, 08:57:58 »
Odpowiedz cytując
ushia, wink Wybacz, ze sie tak rzucilam, ale stwierdzenie o "przelaniau w szyi" mnie zdecydowanie uderzylo, bo jest to zdecydowane przeciwienstwo tego czego chce pracujac z koniem wlasnie w ten a nie w inny sposob.
Mowisz o tamtym w rozu, ktore teraz podmienilam?? Tam faktycznie byl w szyi nieladnie przelamany.
Dla mnie w pracy z nim najwazniejsze jest, zeby szedl pod gore (co chyba widac na zdjeciach, z galopu dosc wyraznie), byl luzny i elastyczny. No i zebym mogla chociazby skracac i wydluzac tylko dzialaniem dosiadu. 
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 08:59:43 wysłane przez Klami » #link
halo

« #93 : Marzec 05, 2009, 09:10:48 »
Odpowiedz cytując
Klami: wsio taki konina ma tendencje do gięcia szyi koło 4-5 kręgu, co ideałem nie jest wink i najczęściej od razu informuje, że ktoś "nadinterpretował" czarną cool
Mnie to u Twojego o tyle nie dziwi, że on ma taką a nie inną budowę szyi; musiałby baaardzo długo chodzić na długiej szyi, żeby się w końcu udało uzyskać ugięcie 100% poprawne: w potylicy. Nastąpiłoby to dopiero przy przechodzeniu do mocnego zebrania, a takowe przy "uruchamianiu" konia jest niemożliwe.
Niskie zgięcie szyi (także drugie zdjęcie zen), choć bardzo częste,  jest o tyle niebezpieczne, że jeżeli z jakiegoś powodu zabraknie "drivu" (np. niechęć konia) to jeździec często traci kontrolę. Konie potrafią "zwinąć się w kulkę" - i zapomnij smutek
Dooki drive będzie - wszystko będzie OK - chociaż nie idealnie. Elastyczności "ogona" - gratuluję uśmiech
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
busch

Mad god's blessing.

« #94 : Marzec 05, 2009, 20:04:15 »
Odpowiedz cytując
aurelia, lets-go, ushia, Anka- dziękuję  icon_redface Po prostu trafiłam na pobłażliwego konia, a i z tym ktoś inny poradziłby sobie dużo lepiej. Ja się tylko cieszę, że mimo braku trenera nie cofam się w jeździeckim rozwoju  oczy2
#link
Klami

BHT

Moje ogłoszenia
« #95 : Marzec 05, 2009, 21:31:50 »
Odpowiedz cytując
halo, merci.  wink
Co do nadinterpretowania czarnej. Na moment kiedy byly robione te zdjecia kon nawet nie wiedzial co to jest czarna. Byl zdecydowanie zbyt zielony zeby go na niej wypinac. 
W sumie teraz zastanowilo mnie dlaczego "sklada" sie wlasnie w tym miescu. Myslisze, ze budowa szyi? Jak pisalam, ja nie ingeruje reka w to co robi z glowa, on "wybiera" sobie pozycje.
#link
martika

« #96 : Marzec 05, 2009, 21:41:36 »
Odpowiedz cytując
a co sądzicie o naszej głowie? duży uśmiech tzn ja wiem, że to teraz nie jest dla nas najważniejsze ale jak już jest taki wątek wink skupiamy się raczej na ogólnym rozluźnieniu i pracą zadku wink i w sumie jak nie myślę o tej głowie to ona sama zaczyna sie ustawiać, chyba w miarę przyzwoicie? wink dodam, że jestem totalną rekreacją, jeżdżę konno 2 lata na jaskrze 4 miesiące wink peace!

http://i111.photobucket.com/albums/n143/Martikaa/27_luty_2009147.jpg
 za wielkość zdjęcia niezgodną z regulaminem. wygasa 13 III 09
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 09:56:42 wysłane przez MODERATORKI » #link
m.indira

407 ...

« #97 : Marzec 05, 2009, 22:09:43 »
Odpowiedz cytując
wiecie co , Buscha znam jeszcze z V , i patrząc na jej rozwój widze , że przebywanie w towarzystwie forumowiczów i chęć pracy może zdziałać cuda , gratuluję kobieto postępów , bo wyrosłaś na kogoś , kto wie czego chce , a na dodatek , wie jak to zrealizować !!!
#link
busch

Mad god's blessing.

« #98 : Marzec 05, 2009, 22:35:36 »
Odpowiedz cytując
m.indira - kwiatek ja jeszcze pamiętam tego trolla-mnie, który wkleił zdjęcia z książkowym kiblowym dosiadem i zastanawiał się, dlaczego go nie chwalą  hihi . I jeszcze był mój-pierwszy-własny-wątek-na-"konie" o otyłym koniu, który właściwie nie był otyły, a nawet jeśli był, to nic nie zamierzałam z tym zrobić  wysmiewa  . Ehh... piękne czasy wink
Chęć pracy i zawzięcie to moje dwie naczelne cechy charakteru, cała reszta to nieistotny dodatek  hihi

martika- jak na kogoś, kto się skupia na pracy zadku, to coś mało masz tego konia pod sobą. Tzn. jak tak patrzę na tę fotę, to "dużo" jest tego przodu, a zad jest jakby skurczony.
Z drugiej strony- jak na dwa lata jeździeckiego stażu, to obraz naprawdę miły dla oka.
#link
martika

« #99 : Marzec 05, 2009, 22:45:46 »
Odpowiedz cytując
bush a całkiem możliwe, czasem nam lepiej wyjdzie czasem gorzej, dzięki za komenta uśmiech
#link
halo

« #100 : Marzec 06, 2009, 00:43:32 »
Odpowiedz cytując
Klami ale i Martika Jak się jutro sprężę, to spróbuję narysować, o co chodzi. Wasze konie mają z natury nisko osadzoną szyję. U Klami mniej widać, bo jeszcze ma szeroką u nasady, ale popatrz na dolny punkt - jest nisko. Z takimi końmi 100% poprawnie pracuje się dłużej. Jak pisałam, do prawidłowego ugięcia w potylicy dochodzi dopiero w fazie zbierania (po c.nm. roku ciągłego treningu), gdy wszystkie mięśnie grzbietu już są porządnie wzmocnione (w tym mięsień najdłuższy, sięgający od kości biodrowej i krzyżowej do kości potylicznej). U koni z niską szyją część szyjna mięśnia najdłuższego IMO rozwija się wolniej niż przeciętnie. I gdy próbujemy z niskiego ustawienia przejść troszeczkę wyżej - koniki się "garbią". Ale kto z nas ma cierpliwość (i umiejętności), żeby ponad rok jeździć sztywnawego konia, którego roznosi energia? Jeździć konsekwentnie albo - albo: albo w pozycji "w dół do przodu", albo w sylwetce naturalnej (wysoka szyja, nos mocno do przodu)? Nie pozwalając koniowi ustawić nosa w pionie?
Ale, jak pisałam, u skoczka, o ile ma "drive", to nie szkodzi. U skoczka w ogóle nie chodzi o to, jak jest ustawiona głowa lol
I mała errata: chodzi oczywiście o zgięcie między 3-4 kręgiem (a nie 4-5, jak omyłkowo wpisałam).
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
busch

Mad god's blessing.

« #101 : Marzec 06, 2009, 00:44:48 »
Odpowiedz cytując
Tak mnie zastanawia, dlaczego ludzie z uporem maniaka powracają do kwestii ustawienia głowy, skoro wszyscy tak trąbią, że w istocie rzeczy to nie ma znaczenia.
Bo gdyby miało, to byłoby bez sensu- kto by mierzył kąt ustawienia głowy do podłoża? Koń ma w toku treningu stawać się coraz bardziej atletyczny, silny, rozluźniony i rozciągnięty, a nie coraz bardziej zganaszowany. To jest logiczne- jeździec nie widzi ustawienia głowy ale za to czuje tyłkiem pod sobą konia i ręką monituje sytuację wewnątrzpyskową. Zwracać uwagę powinno się na nacisk końskiego pyska na naszą rękę, na energię konia pod sobą i na jakość wykonywanych ćwiczeń. Doprawdy, nie wiem, gdzie tu jest miejsce na rozważanie kąta utworzonego pomiędzy linią końskiego nosa, a podłożem. Zalatuje mi to wręcz podziałem konia na kilka niezależnych części ciała, na które oddzielnie się wpływa.

Nawet już późniejszą zabawę w obniżanie i podnoszenie ustawienia rozumiem bardziej jako wpływanie na całą sylwetkę konia, na jego motorykę, niż jako osadzanie sobie końskiej głowy i szyi w odpowiednim miejscu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 00:49:43 wysłane przez busch » #link
halo

« #102 : Marzec 06, 2009, 01:35:41 »
Odpowiedz cytując
Bush Dla skoczka - ustawienie głowy nie ma znaczenia. Dla ujeżdżeniowca: wyjedź na czworobok z nosem konia w chmurach - to  rozga
Jeździectwo jest w dużej mierze "sztuką wizualną", ocenianą wg tego , co widać (długo nie mogłam się z tym pogodzić, bo przecież bogactwo odczuć etc.)
Nawet w skokach: jak nie widać (sędziowie nie zauważą), że spadł drąg, to błędu nie ma!
I w tym sensie ustawienie głowy, owszem, ma znaczenie. Jest jednym z elementów obrazujących przebieg i rezultaty pracy z koniem. I wyobraź sobie, że tak, sędzia ujeżdżeniowy dość dokładnie ocenia kąty - nie tylko nosa, ale także równoległość pracy odpowiednich kończyn, skątowanie grzbietu. Liczy też foule w piruetach i przy zmianach nogi.
Problem w tym, że wielu jeźdźców, w rezultacie, zaczyna się zajmować tylko tym co widać! Cieszę się, że Ty do nich nie należysz.
#link
L. Alberti.
busch

Mad god's blessing.

« #103 : Marzec 06, 2009, 20:52:46 »
Odpowiedz cytując
halo- rzeczywiście "coś" w tym jest, co piszesz. Widocznie odseparowanie od zawodów zmieniło moje spojrzenie na jeździectwo  wink
Mimo to jednak myślę, że w czasie treningu powinno się bardziej zwracać uwagę na parametry niewidoczne gołym okiem, a mierzenie kątów pozostawić sędziom- IMHO wyjdzie to na dobre i jeźdźcom, i im dzielnym konikom  wink
#link
Doti

« #104 : Marzec 07, 2009, 00:18:56 »
Odpowiedz cytując
myślę, że w czasie treningu powinno się bardziej zwracać uwagę na parametry niewidoczne gołym okiem

8| Przepraszam, nie rozumiem: czyli na jakie parametry? Skoro niewidoczne golym okiem? Czyli jak i co mamy zauwazac?
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 00:27:09 wysłane przez Doti » #link
busch

Mad god's blessing.

« #105 : Marzec 07, 2009, 01:53:46 »
Odpowiedz cytując
lekkość/stabilność kontaktu, energię, którą czuć pod sobą jak koń jest podstawiony, subtelność pomocy, które trzeba użyć by koń zareagował, w jakim ustawieniu czuć najlepsze rozluźnienie konia itp. itd.
#link
Doti

« #106 : Marzec 07, 2009, 09:18:48 »
Odpowiedz cytując
Wydaje mi sie, ze to jest akurat zauwazalne - wystarczy zajrzec do kryteriow ogolnych w arkuszach sedziowskich w ujezdzeniu.
dlaczego ludzie z uporem maniaka powracają do kwestii ustawienia głowy, skoro wszyscy tak trąbią, że w istocie rzeczy to nie ma znaczenia.
Kto tak trabi?
#link
darolga

Indywidualistka i LP Ekstrawertyk

« #107 : Marzec 10, 2009, 21:54:52 »
Odpowiedz cytując
Lipiec 2008...
Było tak...

Jest tak...
(z góry przepraszam za jakość fot i za moje przedziwne ułożenie ręki na 2 focie - nie wiem co ja tam wyprawiałam)

Miło byłoby usłyszeć jakieś komentarze i cenne rady uśmiech
#link
We're the best,
fuck the rest.

Hanna Team :-)
rewir

Moje ogłoszenia
« #108 : Marzec 10, 2009, 22:06:41 »
Odpowiedz cytując
darolga, jak ona się super rozbudowała! rewelka! ustawienie, bardzo fajne, okrągłe, nie za wysokie uśmiech
#link
kare_szczescie

Moje ogłoszenia
« #109 : Marzec 10, 2009, 22:09:03 »
Odpowiedz cytując
lekki offtopic darolga,  o kurczę, ale zmiana, wstawiałaś kiedyś zdjęcia do zmian w treningu ale przedostatnie zdjęcie emoty327
#link
korsik

Moje ogłoszenia
« #110 : Marzec 10, 2009, 22:13:50 »
Odpowiedz cytując
juz  pomijając ustawienie głowy, które wydaje mi się jest bardzo dobre, kobyłka super się rozbudowała respect
pamiętam jak wstawiałaś fotki do tematu o przytyciu konia, a tu proszę taki pączuś, szyja, zad super sie rozbudowały, jak nie ten sam koń
#link
darolga

« #111 : Marzec 10, 2009, 22:20:25 »
Odpowiedz cytując
rewirku - dziękuję uśmiechuśmiech  kwiatek kwiatek miło słyszeć uśmiech stopniowo planujemy przechodzić w wyższe ustawienie, ale póki co niech kobylsko wyrabia mięśnie grzbietu, bo jeszcze nie ma ich za wiele uśmiech ale dziękuję raz jeszcze uśmiechuśmiech pewnie można było to wszystko osiągnąć szybciej, bez spięć, wzlotów i upadków, ale jeżdżę sama, bez trenera, więc efekty są jakie są... Ale już niedługo startujemy z treningami z naszą trenerką, która po sezonie halowym wraca do nas uśmiech

kare_szczescie - dziękujemy  kwiatek kwiatek ano wstawiałam, wstawiałam, ale na tamtej focie było chyba widać większy wpływ żywienia niż samego treningu, bo w zasadzie wtedy to jeszcze woziłyśmy dupcię, a teraz można powiedzieć, że całkiem ambitnie pracujemy uśmiech dziękujemy raz jeszcze  kwiatek

korsik - jak miło słyszeć uśmiech (btw - na której focie Twoim zdaniem lepsze ustawienie?) jeszcze mięśnie grzbietu musimy wyrobić ładnie i w końcu nie będzie wstydu się gdziekolwiek pokazać uśmiech dziękujemy  kwiatek kwiatek
#link
We're the best,
fuck the rest.

tyskakonik

Marzenia się spełniają!

« #112 : Marzec 10, 2009, 23:04:04 »
Odpowiedz cytując
darloga- kawał dobrej roboty! gratuluję! respect
#link
darolga

« #113 : Marzec 10, 2009, 23:10:44 »
Odpowiedz cytując
tyskakonik - dziękuję uśmiech  kwiatek kwiatek
"Przenoszę" do wpływu treningu na wygląd - do adekwatnego wątku...
Tutaj wstawiłam tylko jako przykład cierpliwej pracy na poprawę ustawienia - idąc w ślady Busch i Klami.
#link
We're the best,
fuck the rest.

xyz

« #114 : Marzec 15, 2009, 16:32:22 »
Odpowiedz cytując
a co sądzicie o seri półparad, nie w celu ustawienia samej głowy, tylko w celu większego zaangażowania zadu i "napchnięcia" konia na wędzidło, ustawienia go na nim?
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 21:09:23 wysłane przez aurelia » #link
Anka

Dressage

« #115 : Marzec 15, 2009, 16:39:50 »
Odpowiedz cytując
w celu większego zaangażowania zadu i "napchnięcia" konia na wędzidło, ustawienia go na nim

po to sa polparady. wink Ustawienie glowy wynika z prawidlowej pracy zadu (przechodzacych polparad) , nie na odwrot.
#link
vissenna

Małe dobre zło

« #116 : Maj 18, 2009, 09:59:33 »
Odpowiedz cytując
Odświeżam wątek, bo mam problem.
Przy posyłającym do przodu działaniu łydek i dosiadu Łaciat ostatnio zaczął się "chować" za wędzidło.
Wygląda to mniej więcej tak: jedziemy kłusem zebranym, chciałabym dodać, więc zamykam konia w łydkach, posyłam ciałem do przodu i lekko otwieram rękę. Koń zamiast dodać pozostaje w tym samym tempie ale momentalnie chowa łeb za wędzidło. Dodatkowo towarzyszy mi wtedy dziwne uczucie "podniesienia się konia" z totalną utratą kontaktu. Tak jakby "nie miał z czego iść do przodu". Ciężko to określić. Zdarza się to tylko w kłusie przy dodaniach w pracy na wyższym ustawieniu głowy.
Oczywiście reaguje wtedy mocniejszym posłaniem konia do przodu przy pomocy łydek (naprzemiennie lewej i prawej) i lekkim oddaniu wodzy. Czasem gdy to nie skutkuje lekkie działanie bata za łydką.
Koń nie ma w żadnym innym momencie problemu z kontaktem czy zaangażowaniem zadu, wszelkie kontuzje wykluczone już.

I teraz pytania:
Czy to cwaniactwo konia i jego leń?
Czy to ja robię coś nie tak?
A może jeszcze za szybko na krótszy kontakt dla niego?
#link
caroline

siwek złotogrzywek :)

« #117 : Maj 18, 2009, 10:15:07 »
Odpowiedz cytując
jesli otwierasz reke, to ja sie troche nie dziwie, ze on nie ma z czego iść do przodu - mnie tłumaczono, że najgorsza rzecz jaką mogę zrobic to otworzyc/oddac rękę przy dodaniu - bo kon sie wtedy rozwlecze/rozpadnie i nic z tego dodania nie wyjdzie.
i faktycznie - tak działa mój kon -> wziąć na mocniejszy kontakt, podstawić zad, podniesc przód, zebrać energię, skupic sie na tym zeby nie puscic reki do przodu, lekki impuls i... poszedł wink tak robiłam kłus pośredni i przy zachowaniu dobrej ręki z dobrą energią i podstawionym zadem zawsze wychodził. jesli oddałam rękę - nie wychodził :P

#link
vissenna

Małe dobre zło

« #118 : Maj 18, 2009, 10:21:52 »
Odpowiedz cytując
caroline problem w tym,że koń się "nie rozpada" tylko ucieka za wędzidło (wygląda to jak rollkur) a ręka nie jest otwarta na zasadzie rzucenia wodzy tylko w ramach  przyzwalającego ruchu na przód.
Łaciat się chowa i mam wrażenie, że w ten sposób udaje, że poszedł do przodu podczas gdy tylko wyżej podnosi i angażuje giry zamiast dodać. Może dziś będę miała z tego foty bo strasznie ciężko oddać wrażenia z siodła słowami uśmiech
#link
Burza

SDT

Moje ogłoszenia
« #119 : Maj 18, 2009, 10:23:42 »
Odpowiedz cytując
vissenna, z tego co kojarzę zdjęcia które wstawiałaś to koń w ogóle nie jest aktywny ani kroczący więc ciężko go z tego wyjechać do jakiegokolwiek dodania, najpierw powinnaś zaangażować mu mocniej zad, a dopiero wtedy próbować poprosić go o dodanie.
#link

"Burza jak Lenin- wiecznie żywa."
Strony: 1 2 3 [4] 5 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Ustawienie głowy.

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 17 zapytaniami.