Aktualności:

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Wady budowy, ocena eksterieru

poprzednia następna
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 40 Odpowiedz Drukuj
Autor Wątek: Wady budowy, ocena eksterieru  (Przeczytany 71930 razy)
Wiwiana

szaman fanatyk

WWW Moje ogłoszenia
« #1050 : Luty 01, 2012, 18:54:28 »
Odpowiedz cytując
Maea, zacznij przyglądanie się od prawego przedniego kopyta. Być może ona nie bez powodu tak staje.
#link

zołza.com.pl
emptyline

Big Milk Straciatella

WWW Moje ogłoszenia
« #1051 : Luty 01, 2012, 22:00:31 »
Odpowiedz cytując
A czy mój konik też mógłby zostać oceniony?
#link
halo

« #1052 : Luty 01, 2012, 22:14:42 »
Odpowiedz cytując
emptyline, zdjęcie w sprzęcie nie nadaje się do oceny, zdjęcie pierwsze  też nie, bo odstawiona zadnia noga uniemożliwia ocenę i partii zadu i grzbietu, a zlewanie się z tłem (ciapki na ciapkach) - reszty. Że łopatka stroma a szyja ok (jak na kuca) to chyba sama wiesz.
Natomiast uderza wąskie ustawienie i przednich i zadnich nóg. Min. między kopytami powinna być szerokość kopyta i jeszcze kwestia "linii wychodzenia" z łopatek, z bioder. Koń ma wąską podstawę podparcia, co słabo wróży równowadze i może wpływać na strychowanie. Ogólnie wygląda na zdumiewająco wąskiego, ale to może być kwestia zniekształceń perspektywy/proporcji zdjęcia - natomiast ocena ustawienia nóg "po kopytach" jest w tym wypadku bardziej miarodajna.
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
emptyline

Big Milk Straciatella

WWW Moje ogłoszenia
« #1053 : Luty 01, 2012, 23:56:08 »
Odpowiedz cytując
halo, dziękuję za pomoc. Postaram się kiedyś cyknąć fotkę na jakimś innym tle, choć będzie z tym ciężko. On jest wąski, zwłaszcza w klatce piersiowej, ale nie zauważyłam, żeby miał jakieś straszne problemy z obijaniem nogi o nogę. Biorąc pod uwagę przeznaczenie konia, czysto rekreacyjno-terenowe, myślę, ze damy radę.
#link
roksis14

« #1054 : Luty 03, 2012, 17:34:07 »
Odpowiedz cytując
Proszę o ocenę konia . 
Klacz 3 letnia rasa śląska .
#link
halo

« #1055 : Luty 04, 2012, 01:15:40 »
Odpowiedz cytując
roksis14, to nie są zdjęcia do oceny pokroju. To są zdjęcia "sprzedażowe" pt. "jak zatuszować wady budowy".
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
bakalia07

Nigdy nie rezygnuj z marzeń!

« #1056 : Luty 04, 2012, 09:00:34 »
Odpowiedz cytując
Witam .Chciałabym bardzo prosić o ocenę budowy mojego konia. Jestem kompletnym laikiem w tym temacie  i chciałabym poznać opinię osób ,które sie na tym znają. Uprzedzam zdjęcie robione dwa lata temu. Od tamtej pory koń jest w ,,treningu''  i zad już wygląda lepiej . Koń do tego przytył  wink
#link
Kobieta potrzebuje dwóch zwierząt- konia swoich marzeń i osła który za niego zapłaci.
siwaaa

Moje ogłoszenia
« #1057 : Luty 04, 2012, 17:38:59 »
Odpowiedz cytując
bakalia07 - Zdjęcie jest złe, poniżej masz link gdzie znajdziesz opis dobrego zdjęcia do oceny budowy.
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,4885.990.html

halo jakie wady budowy  widzisz na zdjęciach  roksis14 ?? Pytam tylko z czystej ciekawości. wink
#link
katija
Global Moderator
Skąd: za pewnym wzgorzem trzebnickim, w wawozie ciemnym ;).

K&H SQUAD

Moje ogłoszenia
« #1058 : Luty 04, 2012, 18:26:52 »
Odpowiedz cytując
roksis14, to nie są zdjęcia do oceny pokroju. To są zdjęcia "sprzedażowe" pt. "jak zatuszować wady budowy".
hehe, to prawda duży uśmiech bardzo dobrze zrobione zdjecia wink
#link
guidam zza stodoly wink

GNIADY B/O !!!
gwaltownie spadla mi tolerancja na pociskanie pierdoletow i smazenie skwar...
Katharina

"Trudny koń przekazuje najwięcej" Lendon Gray

Moje ogłoszenia
« #1059 : Luty 10, 2012, 18:29:27 »
Odpowiedz cytując
Zdjęcie, które jakiś czas temu wstawiałam do tego wątku miało ten minus, że było zrobione ze złej perspektywy dla zadu. Wstawiam więc ponownie zdjęcie kobyły myślę, że już bardziej udane uśmiech Klacz młp, lat 8.

#link
Asik955

Wegusiowo-Tanderowa

« #1060 : Luty 15, 2012, 08:00:23 »
Odpowiedz cytując
A co myślicie o tej klaczy? (wiem że zdjęcie do d... ale nie mam innych- jestem w trakcie załatwiania)

#link
galopada_

Honorowy członek KVP !

WWW Moje ogłoszenia
« #1061 : Luty 15, 2012, 08:37:22 »
Odpowiedz cytując
Asik955 no to skoro nie masz odpowiednich zdjęć teraz to po co wstawiasz nieodpowiednie? nic się nie da na ich podstawie powiedzieć. A skoro piszesz ze dobre są ,,w trakcie załatwiania" to chyba mozesz poczekać?  wink
#link
LP ekstrawertyk, PP ekstrawertyk i blondynka=problemy :p

Asik955

Wegusiowo-Tanderowa

« #1062 : Luty 15, 2012, 10:37:28 »
Odpowiedz cytując
Spoko, nie ma sprawy. Myślałam po prostu, że na podstawie tych coś tam się da, ale jeżeli mówisz że nie to wstawię odp jak będę miała wink
#link
pucus27

Moje ogłoszenia
« #1063 : Luty 15, 2012, 11:00:06 »
Odpowiedz cytując
 Co myślicie o nim?
Nero 2007r
Ojciec:Asyż/Hamlet Go trak
Matka:Neska/Maram KWPN
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/303#
#link
Marzenia się spełniają... Ale nie moje.
Perlica

« #1064 : Luty 15, 2012, 11:29:21 »
Odpowiedz cytując
 pucus27, ja jako zupełny laik mogę powiedzieć że kawał konia i mi się podoba wink
#link
galopada_

Honorowy członek KVP !

WWW Moje ogłoszenia
« #1065 : Luty 15, 2012, 11:30:25 »
Odpowiedz cytując
pucus27 mi też się podoba i cena niska  wink
#link
LP ekstrawertyk, PP ekstrawertyk i blondynka=problemy :p

pucus27

Moje ogłoszenia
« #1066 : Luty 15, 2012, 11:57:50 »
Odpowiedz cytując
Dzięki uśmiech
Nic tylko zabrać auto i jechać oglądać końsko  konik
#link
Marzenia się spełniają... Ale nie moje.
domiwa

W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...

Moje ogłoszenia
« #1067 : Luty 15, 2012, 12:08:13 »
Odpowiedz cytując
Pucus27 wez ze soba tylko bardzo, bardzo dobrego weta. i duzo rozsadku oraz osobe, ktora wylapie scieme;p
#link
Eklerek-Cukierek i szalona pani:)
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #1068 : Luty 15, 2012, 12:13:38 »
Odpowiedz cytując
pucus
Zwróc uwagę szczególnie na grzbiet i nogi tylne. Na ostatnim zdjęciu koń stoi mocno zasiebnie, grzbiet wydaje się dość miękki, a lędźwie nieco długie. Możliwe, że jest to efekt takiego, a nie innego ustawienia, ale warto się temu przyjrzeć.
#link
Teraz Polskie Konie
marysia550
Skąd: Mam dość RV i koni, ale nie umiem z tym nic zrobić.

« #1069 : Luty 15, 2012, 15:53:21 »
Odpowiedz cytując
Zawsze miałam  ochotę wstawić tu fotkę, a nigdy nie miałam odpowiedniej. Klacz , jak widać huculska, niespełna pięcioletnia, w tym momencie w ogóle bez mięśni, w zeszłym roku się wyźrebiła, stąd też jeszcze obwisły brzuch. Co Wy na to?
#link
"Miłość jest tylko jedna skacze koń przez bruzdy,
Słychać wiatr koło uszu, chrząst kąsanej uzdy.
Koń biegnie na przełaj. Zna drogę na pamięć.
Noc płatami po oczach uderza jak zamieć"
J. Wilatowski
domiwa

W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...

Moje ogłoszenia
« #1070 : Luty 15, 2012, 17:44:06 »
Odpowiedz cytując
armara trafilas w samo sedno , w to co nie chcialam tutaj pisac. i tak, ze ten kon zdolal tak sie poprawic.
#link
Eklerek-Cukierek i szalona pani:)
Perlica

« #1071 : Luty 15, 2012, 18:37:42 »
Odpowiedz cytując
armara, mogłabyś od razu napisać czy grożą takie wady na przyszłość?
#link
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #1072 : Luty 15, 2012, 19:00:58 »
Odpowiedz cytując
Długi, słaby grzbiet powoduje, że mogą wystąpić problemy w pracy z takim koniem. Takiego konia po porstu trudniej pozbierać, w połączeniu ze słabym zwiazaniem zadu trudniej o przeniesienie "napędu". Taki grzbiet na starcie wymaga bardzo dużo pracy, zwłaszcza w dole. Oczywiscie grzbiet długi i miękki jest bardziej podatny na urazy, potencjalnie gorzej może znosić ciężar jeźdzca. Ciężką, regularną pracą można wiele wypracować, czego doskonałym przykładem jest Skwar Quanty, ale łatwe to na pewno nie jest.

Jeżeli chodzi o nogi, no cóż sęk w tym co siedzi w środku, naturalnie przy takim ustawieniu inne jest obciążenie nóg, które zamiast w linii zadu pozostają poza nią (nie wiem jak to określić). Taka budowa nóg zawsze kojarzy mi się z problemami z biodrami/kolanami, ale to moje osobiste spostrzeżenie (coś jak dysplazja u dniektórych ras psów).
Inną kwestią jest fakt, że przedstawiony w ogłoszeniu koń nie reprezentuje typu koni ujeżdżeniowych. Osadzenie szyji, stroma łopatka, miękki grzbiet, nienajlepiej związany zad, skątowany raczej skokowo niż ujeżdzeniowo, to wszystko może nie tyle wyklucza co znacznie utrudnia użytkowanie tego konia w tej dyscyplinie. - Inna rzecz, że nieraz widuje się bardzo krzywe konie, które mimo pewnych mankamentów pokrojowych dobrze radziły sobie w sporcie.
#link
Teraz Polskie Konie
Perlica

« #1073 : Luty 15, 2012, 19:30:12 »
Odpowiedz cytując
to prawda-w sensie mam ostatnie zdanie na myśli, widziałam kilka ekstremalnie krzywych koni które świetnie radziły sobie z obciążeniami wyścigowego treningu, mało tego te super nieraz się urywały icon_rolleyes

Moja klacz na 1 rzut oka nie ma słabego grzbietu,ale problemy są - po zrobieniu usg okazałao się że ma blisko wyrostki i zawsze będzie miała wrażliwy grzbiet icon_rolleyes

Zazdroszczę umiejętności wyłapywania takich rzeczy-dla mnie to koń z dużymi uszami uśmiech
#link
kasik

Moje ogłoszenia
« #1074 : Luty 26, 2012, 22:07:51 »
Odpowiedz cytując
Mam pytanie kwiatek
Od 2miesięcy jestem właścicielką pewnego przesympatycznego 10mies ogierka. Niestety młody spędza mi sen z powiek, bo co wyjdę z nim z jednego dołka, to wpadam w drugi smutny
Trafił do nas w dość nieciekawym stanie- wychudzony i raczej przemęczony. Wagowo zbiera się fajnie, siły też odzyskał i dokazuje jednak jego budowa mnie niepokoi, bo przody robią mu się koślawe (nie wiem czy u koni ta wada sie tak nazywa  icon_redface) Ma bardzo blisko siebie osadzone przody i nogi wyginaj mu sie w nadgarstkach. Kopyta musi miec korygowane max co 3tyg inaczej koslawi sie mocniej. Macie jakies pomysly co moze byc przyczyna i jak mozna przeciwdzialac temu?? Wiem jak jest w przypadku ludzi ale konie zawsze mialam proste i nie potrzebowalam sie tym interesowac.
Wiem, wszystko moze sie zmienic ale nie chce obudzic sie z reka w nocniku smutny
#link
"... jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś..."
quantanamera
Global Moderator

konie z szopy

Moje ogłoszenia
« #1075 : Luty 26, 2012, 22:24:07 »
Odpowiedz cytując
oczywiscie grzbiet długi i miękki jest bardziej podatny na urazy, potencjalnie gorzej może znosić ciężar jeźdzca. Ciężką, regularną pracą można wiele wypracować, czego doskonałym przykładem jest Skwar Quanty, ale łatwe to na pewno nie jest.

Oj, nie jest łatwe, ani nie jest do niczego potrzebne. W Skwarku siedzi już 3,5 roku konkretnej ujeżdżeniowej pracy, jest nieźle, coraz fajniej, ale mając na co dzień do jazdy pięcioletniego konia z bardzo dobrym, mocnym grzbietem, prawidłowo połączonym z zadem mogę stwierdzić, że różnica w przyjmowaniu pracy jest kolosalna. To, co dla poprawnie zbudowanego konia jest normalne i co przychodzi samo, jako konsekwencja kolejnych etapów treningu, to dla Skwarka zawsze jest większy lub mniejszy - ale wysiłek. Plus tego, żeby koń się poprawnie grzbietem dźwigał, trzeba zawsze pilnować, w każdej minucie pracy pod siodłem.
Gdybym miała wybierać teraz wśród młodych koni na tym etapie, na jakim był Skwary w momencie zakupu - nie wiem, czy bym się tak samo zdecydowała. Skwary jest niesamowicie ambitny, to fakt, ale ma znacznie trudniej, niż wszystkie inne konie.

Ten koń z ogłoszenia powyżej oceniając po zdjęciu ma faktycznie trudną do pracy budowę. Na filmie wrażenie jest dużo lepsze - więc może tak niefortunnie stanął? Po samej fotce temu panu był podziękowała, ale po filmiku miałabym jednak ochotę wsiąść i zobaczyć, jak wrażenia z siodła...
#link
.
Lauren

« #1076 : Marzec 03, 2012, 21:48:07 »
Odpowiedz cytując
poprosimy ładnie o ocenę  kwiatek
10 letnia klacz wielkopolska (jeźdżona 2-3 razy w tygodniu czysto rekreacyjnie i terenowo)

a zdjecia sa za duze
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2012, 22:28:53 wysłane przez katija » #link
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #1077 : Marzec 03, 2012, 22:02:01 »
Odpowiedz cytując
Lauren
Zdjecia nie nadają się do oceny - nie dość, ze koń stoi źle, to zdjecie wykonano pod słońce.  Koń jest czarną plamą smutek

#link
Teraz Polskie Konie
marysia550
Skąd: Mam dość RV i koni, ale nie umiem z tym nic zrobić.

« #1078 : Marzec 03, 2012, 22:09:31 »
Odpowiedz cytując
armara- a spojrzałabyś na fotki hucułki powyżej. Taka jestem ciekawa opinii.
#link
"Miłość jest tylko jedna skacze koń przez bruzdy,
Słychać wiatr koło uszu, chrząst kąsanej uzdy.
Koń biegnie na przełaj. Zna drogę na pamięć.
Noc płatami po oczach uderza jak zamieć"
J. Wilatowski
armara

WWW Moje ogłoszenia
« #1079 : Marzec 03, 2012, 22:16:12 »
Odpowiedz cytując
marysia
Ja się kompletnei na huculach nie znam. Nic, zero. Klacz wydaje się na pewno dość harmonijna, wygląda poprawnie. Rzuca się w oczy chyba dość miękki grzbiet (może to takie ujęcie ?).
#link
Teraz Polskie Konie
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 40 Odpowiedz Drukuj 

Re-Volta.pl  |  Forum główne  |  Konie  |  Wątek: Wady budowy, ocena eksterieru

poprzednia następna
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 18 zapytaniami.