Aktualności:
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
KARUZELA - ZA i PRZECIW
poprzednia
następna
Strony:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
Autor
Wątek: KARUZELA - ZA i PRZECIW (Przeczytany 14528 razy)
bjooork
mistrzyni zen wystawiona na kuszenie
« #330 : Sierpień 04, 2011, 22:07:14 »
Mam pytanko o podłoże w karuzelach odkrytych- czy w Waszych stajniach było ono jakoś specjalnie przygotowywane (drenaż, tłuczeń ??), czy raczej karuzela była postawiona wprost na ziemi bez specjalnego przygotowywania. Jak rozwiązujecie kwestie błota na jesieni i zmarzniętego podłoża w zimie?
Jak często uzdatniane jest podłoże w karuzelach Waszych stajniach? Wybierane są kupy ze środka?
#link
Nie dyskutuj z idiotami, bo ściągną Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem....
więc jedźmy na wschód tam też jest cywilizacja.
archeo
« #331 : Sierpień 05, 2011, 09:01:27 »
W naszej poprzedniej stajni karuzela, co prawda zadaszona, miała co kilka miesięcy wymienianą całkowicie wierzchnią warstwę podłoża.
Pod spodem z uwagi na m.in. dość duże podniesienie terenu w trakcie budowy stajni, była spora warstwa gruzu.
Podłoże pomimo tego, że jak wyżej napisałam karuzela była zadaszona, wymagało co jakiś czas wymiany m.in. ze względu na końskie kupy z których po jakimś czasie mogła się zrobić w połączeniu z mokrą ziemia breja.
Dzięki temu zimą podłoże było co prawda twarde (nie zamarznięte z wierzchu) ale równe
W niezadaszonej, szczególnie przy ostatniej ilości opadów, tym bardziej powinno być systematycznie wymieniane szczególnie jesli 'ścieżka' wydeptana prze konie jest niżej niz poziom gruntu
Edit:
W błotnistą karuzelę szczerze mówiąc bałabym się wpuścić konia. Chodzenie w kółko po zasysającym nogi błocie
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2011, 09:08:55 wysłane przez archeo
»
#link
Nie siłuj się ze świnią, bo obydwie wpadniecie w błoto a ona się z tego ucieszy
paa
« #332 : Luty 02, 2012, 11:38:31 »
Pytanie inspirowane pomysłem pewnego właściciela pewnej stajni zagranicą.
Kiedy konie powinny zacząć sie karuzelować? Jak dla mnie- z początkiem wchodzenia w trening. Na pewno nie... źrebaki
#link
Fundacja Rozwoju Parajeździectwa CENTAURI
rtk
« #333 : Luty 02, 2012, 11:45:24 »
paa, a czemu takie roczniaki miałyby nie chodzić w karuzeli na stępa? Czasem są takie warunki, że nie da rady puścić konia na długo na pastwisko, a jak pochodzi chwilkę na dopasowanej do siebie prędkości to nic mu się nie stanie, a pary trochę spuści
.
A ja dalej jestem wielką fanką karuzeli! Moja wychodzi na karuzelę dwa razy dziennie, dzięki temu nie ma za dużo energii i w końcu wychodzi na padok nie robiąc głupich rzeczy
. Super sprawa dla konia po kontuzji!
#link
epk
« #334 : Luty 02, 2012, 11:50:30 »
rtk,
Ja nie znam za bardzo takich warunków, w których roczniaków nie dałoby się wypuścić na pastwisko. Chyba grad, ale jakiś wielki. Bez przesady.
Za karuzelą dla koni jestem jak koń w trening wchodzi - i to nawet nie pod siodło - jak lonżę zaczyna. Wcześniej koń ma być na pastwiskach.
#link
Pozwólcie, że zaleję Was blaskiem swej chwały!
KARUZELA - WSZYSTKIEMU WINNA JEST KARUZELA. ON JUŻ RZYGA TĄ KARUZELĄ I OD TEGO ZAPALIŁA MU SIĘ WĄTROBA...
paa
« #335 : Luty 02, 2012, 12:03:41 »
Po pierwsze- to nie roczniaki, to źrebaki. Odsady. Plan jest, by kobyły z terminem na marzec też od razu kręciły się z małymi. Zresztą roczniak to też dla mnie za młody.
Po drugie: właśnie, jakie warunki musiałyby być panować, by było to przeciwwskazaniem do wypuszczania młodziaków? Zwłaszcza, że teraz w stajni mają -8.
#link
Dramka
« #336 : Luty 02, 2012, 13:57:28 »
Nie jestem fanką karuzeli ale sprawdza się dla koni po kontuzjach
#link
Nie osiągnie nigdy championatu blasku
kto się wraz z koniem nie tarzał w piasku.
Forta
« #337 : Luty 02, 2012, 14:08:06 »
a dlaczego nie jesteś fanką?
#link
Dramka
« #338 : Luty 02, 2012, 14:12:48 »
Przed wszystkim dla mojego konia który jest po urazie łopatki chodzenie w kółko nie jest wskazane. Wole padok. Używałam tylko w skrajnych przypadkach. Chociaż kiedyś na krótko puszczałam w karuzele przed padokiem. Ale nie widze powodu zeby kon 2 razy dziennie chodził w kółko..
#link
Dava
kiss kiss bang bang
« #339 : Luty 02, 2012, 16:09:09 »
Dramka
czyli, co volt też nie kręcisz jak jeździsz? Chyba zależy jaką średnice ma koło po którym chodzą konie
#link
'Pamiętam że jako dziewczynka wiodłam spokojne i nieciekawe życie.
Lubiłam frytki i ketchup,a moim idolem był Bruce Lee.
Nosiłam adidasy i miałam dwie obsesje:
ogolić sobie kiedyś nogi i zostać ostatnią prorokinią'
xxagaxx
« #340 : Luty 02, 2012, 16:25:25 »
generalnie konie po tego typu urazach nie powinny chodzić na lonży..... i z tego co pamiętam to jak ktoś umie lonżować na dwóch lonżach to też nie ma problemu, a nie w karuzeli gdzie nikt nie wymaga od nich zgięcia, ustawienia itp.
#link
rtk
« #341 : Luty 02, 2012, 16:27:19 »
Nie miałam na myśli konia po świeżym urazie, a konia który wraca do pracy i musi dużo czasu spędzać w ruchu, najlepiej rytmicznym stępem.
#link
Dramka
« #342 : Luty 02, 2012, 16:34:53 »
Cytat:
Dava
Luty 02, 2012, 16:09:09
Dramka
czyli, co volt też nie kręcisz jak jeździsz? Chyba zależy jaką średnice ma koło po którym chodzą konie
Tak nic innego nie robie jak jezdze tylko volty krece
#link
xxagaxx
« #343 : Luty 02, 2012, 16:38:50 »
Dramka
ja nie rozumiem skąd ironia w twojej odpowiedzi, skoro jeździć normalnie na swoim koniu to chyba też i na wolcie pracujesz? Parkury jeździsz, toć tam to już w ogóle trzeba nie raz mocno zakręcić...
Więc nie widzę problemu żeby twój koń i w karuzeli stępem chodził..
#link
Dramka
« #344 : Luty 02, 2012, 17:10:37 »
xxagaxx
Jednak osoba (Lee) która ją wyprowadziła z kontuzji widzi problem..chodzi o wygiecie osłabionej strony na małym kółku przez x minut.
Pod siodłem nie krece cały czas wolte w jedną strone i jest to wieksza wolta niz w karuzeli.
#link
Koniczka
Latam, gadam, pełny serwis! :D
« #345 : Luty 02, 2012, 17:17:18 »
To jaką Ty masz karuzelę, że jej średnica jest mniejsza od wolty? Mnie zawsze uczyli, że wolta to ma średnicę max 10 metrów.
#link
“Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.”
- Confucius.
Dramka
« #346 : Luty 02, 2012, 17:19:50 »
Karuzeli juz nie mam, nie wiem jaka miała srednice (nie dużą), staram sie małych wolt na dramce nie krecic przez ta kontuzje.
Jaka srednice moze miec ta karuzela?
http://www.youtube.com/watch?v=XXNstjtvgKg
«
Ostatnia zmiana: Luty 02, 2012, 17:22:43 wysłane przez Dramka
»
#link
quantanamera
Global Moderator
konie z szopy
« #347 : Luty 02, 2012, 23:46:39 »
Dramka,
to jest karuzela u Ciebie w stajni? Tak pytam, bo troszkę mnie przeraża ażurowa zabudowa z rurek. Oczyma wyobraźni już widzę, jak koń radośnie bryka, albo wyskakuje do przodu i wpada mu za/na którąś z rurek noga. Chociaż pewnie na grzeczne konie, jak te z filmiku, jest ok.
Tak swoją drogą - pewnie zależy od kontuzji, ale moja wetka na problemy ścięgnowe nie poleca karuzeli, raczej dopiero po zakończeniu rehabilitacji i ponownym wdrożeniu w trening.
#link
.
halo
« #348 : Luty 03, 2012, 00:47:11 »
Dramka,
panele wyglądają na około 2,5 m, na połowie obwodu jest ich 10. 25 m/pi? r=ok.8m, czyli średnica 16, konie chodzą po ok. 15m kole. I tak też to wygląda bez liczenia - 15-14 m.
#link
Człowiek kulturalny musi dojść do najwyższego artyzmu w trzech rzeczach: chodzeniu po mieście, ujeżdżaniu konia i elokwencji.
L. Alberti.
Dramka
« #349 : Luty 03, 2012, 07:53:07 »
quantanamera
W tej stajni której stałam taka byłam karuzela i niestety zdarzały się w niej kontuzje.
#link
paa
« #350 : Luty 03, 2012, 09:20:46 »
Ojeju, a Wy ciągle wałkujecie to samo, co na początku wątku.
Jak z tym puszczaniem młodych i dzieciaków mi powiedzcie lepiej.
#link
Dava
kiss kiss bang bang
« #351 : Luty 03, 2012, 09:22:12 »
Dramka
wcale się nie dziwię, że się zdarzały, bo i wygląda to niebezpiecznie i koło niewielkiej średnicy
My mamy taką:
http://stajnie-krakow.prv.pl/images/szary11.jpg
(niestety nie mam lepszego foto) i jest bezpieczna plus konie dreptają po gumowej kostce, która redukuje obciążenie stawów.
#link
'Pamiętam że jako dziewczynka wiodłam spokojne i nieciekawe życie.
Lubiłam frytki i ketchup,a moim idolem był Bruce Lee.
Nosiłam adidasy i miałam dwie obsesje:
ogolić sobie kiedyś nogi i zostać ostatnią prorokinią'
Dramka
« #352 : Luty 03, 2012, 09:59:50 »
Stąd moja negatywne opinia
#link
Lov
all my life is changin' every day.
« #353 : Marzec 12, 2012, 20:51:32 »
Podbijam
Jak z puszczaniem w karuzelę młodziaków? Mam plan, żeby Młodego puszczać, coby kondycji złapał trochę. Oprócz tego codziennie na padok wychodzi, i pod siodłem pracuje 5 dni w tygodniu (z czego trzy dni mocniej, dwa dni lżej). Wet też mówił, że karuzela to najlepszy sposób na nabranie masy. Czy nie przedobrzę puszczając go codziennie na 30 minut?
#link
-Agi-
« #354 : Kwiecień 18, 2012, 23:34:19 »
Może trochę nie ten wątek, ale nie chcę zakładać nowego, żeby nie zaśmiecać forum.
Czy ktoś wie, gdzie mogę zamówić tego typu karuzelę w Polsce?
http://www.inbudkonie.com/walker.html
Niestety pan z ww firmy jest mało poważny (żeby nie powiedzieć niepoważny). Dzwonię do nich od lutego, nie można się doprosić żadnych informacji
Chyba po prostu nie zależy im na kliencie
A może macie kogoś kto by wykonał taką karuzelę? Zależy nam przede wszystkim na wolnym miejscu w środku.
Będę baaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje
#link
repka
« #355 : Kwiecień 19, 2012, 05:48:05 »
-Agi-,
a ta firma to jest producent takich karuzel czy importer? Bo mi połowa rzeczy nie działa na tej stronie. A te kilka marnych zdjęć co udało się zobaczyć, to mi to dość niesolidnie wygląda. Niemieckie wersje wyglądają o wiele konkretniej.
Chyba nie ma więcej firm co będą robiły tego rodzaju karuzele, ale możesz poszukac jeszcze karuzeli podwieszanej, o ile ma być to kryta karuzela.
#link
rewir
« #356 : Kwiecień 19, 2012, 08:07:42 »
-Agi-,
w kilku stajniach miałam do dyspozycji karuzele firmy Gillmet i serdecznie polecam.
#link
czesio
« #357 : Kwiecień 19, 2012, 08:35:02 »
Paa - u nas roczniak chodzi pod wieczór w karuzeli. Pełny cykl na małych obrotach. Cały dzień siedzi na wybiegu. Karuzelę "dostał" dla spożycia swojej energii i nie wyładowywania jej w boksie. Nigdy jeszcze nie mieliśmy kontuzji żadnego konia w karuzeli. Ściany całe zabudowane. Konie podczas chodzenia są pod ciągłym nadzorem ludzkim lub kamerowym
#link
dempsey
niezwykłe minęło
« #358 : Kwiecień 19, 2012, 08:51:26 »
Cytat:
-Agi-
Kwiecień 18, 2012, 23:34:19
Zależy nam przede wszystkim na wolnym miejscu w środku.
A do czego wykorzystałabyś taką przestrzeń? Chyba tylko do dekoracji?
Pytam bo mnie to zaintrygowało - wygląda fajnie, ale wydaje mi się, że można tam co najwyżej klombik z krasnalem wykonać
A pewnie cała konstrukcja sporo droższa niż tradycyjna z napędem osiowym.
#link
Tania
« #359 : Kwiecień 19, 2012, 08:53:46 »
Wygląda fajnie, ale ja bym wolała zadaszoną.
#link
Грива ветра, грива дыма,
Грива бури и огня
Strony:
1
...
10
11
[
12
]
13