Aktualności:
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
Koń śmierdzący amoniakiem i częste oddawanie moczu.
poprzednia
następna
Strony:
[
1
]
2
Autor
Wątek: Koń śmierdzący amoniakiem i częste oddawanie moczu. (Przeczytany 3704 razy)
zabeczka17
moja mała Iskierka .... nadziei :)
«Start : Lipiec 15, 2009, 10:05:30 »
Kumpela ma 3 konie na stajni- w różnym wieku. Pracuja w Hipoterapi. Pół dnia spędzają na łące. Karmione sa też owsem. Od jakiegoś miesiąca wszystkie trzy wykazują dziwny syndrom.
Pocą się amoniakiem ( bardziej niz standardowo) , często oddaja mocz-praktycznie co chwilę ( ale bez bólu), mają słaba kondycję i dużo piją.
Pytanie o co kaman?
Osobiście zastanawiam się nad :
a) ostatnio padało duzo, było wilgotno. Powinna sprawdzić owies i wodę czy przypadkiem nie dostały się jakieś grzyby i zabrudzenia H2O.
b) nażrły się jakiegos zielska na łące - a teraz oczyszcza się organizm i dlatego tak śmierdzą, ( z tego co wiem u ludzi amoniak w pocie jest oznaka oczyszczania sie wątroby)
c) zapalenie nerek? pęcherza moczowego? - no ale nie odczuwaja bólu
Boksy są czyste i odkażane raz na rok. Słoma i Sianko jest okey. Co wy na to?
ps. Weterynarz ma przyjechac pod koniec tygodnia. A tutaj pytam Was raczej w kwestii informacyjnej.
#link
Konie nie są dla nas.... To my jesteśmy dla Nich....
ElaPe
Radosne Galopy Sp. z o.o.
« #1 : Lipiec 15, 2009, 14:59:17 »
może przebiałkowane są? Łąka z samą koniczyną?
#link
Brylant Dyskusji Wszelakiej
zabeczka17
« #2 : Lipiec 15, 2009, 15:13:48 »
Z tego co wiem to chyba nie... jesli chodzi o ta koniczyne.
#link
katija
Global Moderator
Skąd: za pewnym wzgorzem trzebnickim, w wawozie ciemnym ;).
K&H SQUAD
« #3 : Lipiec 15, 2009, 16:42:06 »
hmmmm, a konie nie maja czegos w rodzaju cukrzycy? tzn chodzi mi nie koniecznie o problem z cukrem, ale moze z innym skladnikiem pokarmowym, bo te objawy wygladaja na nieprzyswajanie czegos.... hmmm moze jakis forumowy wet tu sie nam wypowie?
#link
guidam zza stodoly
GNIADY B/O !!!
gwaltownie spadla mi tolerancja na pociskanie pierdoletow i smazenie skwar...
opolanka
psychologiem przez przeszkody
« #4 : Lipiec 16, 2009, 06:42:29 »
Ja podrzucę podobny kłopot ze stajni - koń po jeździe / treningu próbuje oddać mocz na stajni (zwykle robił to w boksie, zaraz po kupie), ale jakoś mu to nie wychodzi i sika pięknym strumieniem dopiero w boksie.
Ostatnio nawet próbował pod siodłem po treningu.
Mocz nie śmierdzi, jest normalny (że tak powiem).
Dopiero drugi dzień zaobserwowaliśmy takie objawy.
Nie było zmiany jedzenia, koń nie chodzi na pastwisko.
Czy może to być wynik wypłukanych elektrolitow? (troche glupie pytanie, ale koń jest w treningu więc sie poci dość).
#link
caroline
siwek złotogrzywek :)
« #5 : Lipiec 16, 2009, 07:20:45 »
opolanka, a ile czasu kon spedza poza boksem? tyle samo co kiedys, czy treningi są dłuższe?
dajecie mu w ogóle elektrolity?
czy kon jest myty po jezdzie?
#link
Mazia
wolność przede wszystkim
« #6 : Lipiec 16, 2009, 08:31:57 »
Opolanka
obejrzyj dokładnie "fraglesa" swojego konia, moze mu tam coś przeszkadzać, np. odczepiający się kawałek naskórka lub coś go tam udziabało.
Druga rzecz która przychodzi mi do głowy to ból jakiegoś nerwu... nie zmieniałaś siodła ostatnio? często takie są objawy jak jest ucisk siodła na jakiś nerw...
Trzecia możliwość to zachowanie spowodowane tą masakryczną pogodą, upał, parnotą, skoki ciśnienia...
#link
Czynię Cię zdolnym do latania bez skrzydeł...
Pegasuska
« #7 : Lipiec 16, 2009, 09:24:01 »
A może poprostu koń potrzebuje boks żeby się wysikać? Hawana kiedyś potrafiła wysikać się wszędzie a na ostatnich zawodach zaczęła się kręcić, odstawiać ogon i ogólnie być nie spokojna więc pierwsze skojarzenie to kolka. Wstawiliśmy ją szybko do jakiegoś boksu, wysikała się i był już spokój. Zresztą to samo jest po powrocie z łąki gna do boksu żeby sobie ulżyć.
#link
ElMadziarra
nie ma jak długie nogi i figura modelki
« #8 : Lipiec 16, 2009, 09:39:35 »
Mocz o zapachu amoniaku i częste oddawanie moczu może wskazywać na zapalenie bakteryjne pęcherza moczowego. Ja bym dała mocz do analizy i jeśli będą liczne bakterie wpw i jeszcze do tego azotyny (to chyba one dają taki zapach amoniaku) oraz leukocyty, to sprawa jest jasna.
Ponoć jest to rzadka przypadłość u koni - problemy moczowe - takie zdanie wyraził kiedyś wet podczas wizyty u mas w stajni, ale ja tam nie wiem.
A co do dziwnych upodobań kiblowych naszych kopytnych, u nas w stajni jest jeden koń, który potrafi niewprawnego jeźdźca wywieść do stajni do boksu, bo on chce siusiu.
#link
Koń jaki jest każdy widzi, a i tak darowanemu w zęby się nie zagląda.
Nazywa się Jeans, Blue Jeans.
Hiacynta
« #9 : Lipiec 16, 2009, 09:56:07 »
No wlasnie, ciekawa sprawa z tym oddawaniem moczu. W czerwcu podczas urlopu mialam okazje pojezdzic troche w teren na rekreacyjnych konikach. Za kazdym razem konie te w terenie oddawaly mocz. Co ciekawe, sikaly wylacznie na lace, zaden nie wysikal sie w lesie i robily to wylacznie walachy.
Zdziwilo mnie to niezmiernie, bo przez kilka lat mojej jazdy sportowej i obcowania z roznymi konmi nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby kon sie wysikal pod jezdzcem - wszystkie zawsze czekaly, az wroca do boksu.
Czasem gdzies na zawodach widywalam konie (ale nigdy kobyly!) sikajace pod jezdzcem, lecz jednak byly to przypadki bardzo rzadkie - tak rzadkie, ze az nasuwaly przypuszczenia, ze cos z tymi konmi jest nie tak...
#link
"We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off."
katija
Global Moderator
Skąd: za pewnym wzgorzem trzebnickim, w wawozie ciemnym ;).
K&H SQUAD
« #10 : Lipiec 16, 2009, 10:17:20 »
moj ogolnie zawsze sika po wejsciu do boksu. choc czasami zdarzalo mu sie wysikac w pracy, ale widzialam tez kobyly sikajace pod jezdzcem.
#link
guidam zza stodoly
GNIADY B/O !!!
gwaltownie spadla mi tolerancja na pociskanie pierdoletow i smazenie skwar...
opolanka
« #11 : Lipiec 16, 2009, 10:34:20 »
Cytat:
caroline
Lipiec 16, 2009, 07:20:45
opolanka, a ile czasu kon spedza poza boksem? tyle samo co kiedys, czy treningi są dłuższe?
dajecie mu w ogóle elektrolity?
czy kon jest myty po jezdzie?
treningi są trochę intensywniejsze, niz praca przez ostatnie pół roku (ale kon nie należy do tych, ktore sie mega poca, poci sie wlasciwie tylko podczas treningow). teraz ma regularne, ale niebardzo ciężkie treningi, wprowadzany byl do treningow powoli i z glowa.
koń jest myty po jeździe - nogi i jajka mam myte codziennie.
Może to być wynik upałów, nie przeczę. Nie dostaje elektrolitow. Gdy sika w boksie, sika normalnie, pięknym czystym strumieniem, nawet sobie westchnie
Dziwi mnie to, że chciało mu sie ostatnio sikac po treningu pod jeźdźcem, wczoraj również od razu po jeździe.
Zazwyczaj sikał po jeździe w boksie, teraz ostatnio stawiam go na stajni, więc moze stąd wynikaja jego próby sikania na stajni, a sie wstydzi
i woli w boksie.
Siodla nie zmieniałam, kupiłam podkładkę z mattesa, ale nie sądzę, aby to ona spowodowała takie zachowanie.
Nie niepokoi mnie to bardzo, ale zazwyczaj jak zauważam jakies zmiany, to wole to skontrolować.
#link
caroline
« #12 : Lipiec 16, 2009, 10:38:27 »
co do treningów to chodzi mi o CZAS - ile czasu mija od wyjscia z boksu do powrotu do boksu? tyle samo co kiedys? czy stepujesz dłużej, guzdrzesz się bardziej, etc.?
[pytam, bo z moim bywało podobnie - jeśli trzymam go poza boksem ponad 3-3,5 godziny to baaaaardzo chce sikać - gotów sikać na korytarzu czy na placu; teraz staram się pilnowac zeby czyszczenie, jazda i oporzadzenie po jezdzie nie trwały dłuzej niż pojemność jego pęcherza
]
z rzeczy bardzo waznych - uwazać na przewianie nerek - nawet latem można konia przewiać, np. wieczorem wychodząc po treningu z hali.
druga mozliwość - przelać go po nereczkach chłodną wodą - kłopoty murowane - a objawy takie jak opisałaś.
edit1
ze względu na upały byłoby fair dać mu elektrolity - to taka uwaga ogólna
mój niby tez "tylko" wdrazany do pracy, a w dni upalne (kiedy od samego stania w boksie się poci) dostaje mała porcję elektrolitów "bo tak", po pracy - obowiązkowo (ja daję baileysa, dawkuje się je w relacji do czasu "spocenia" - co wg mnie jest bardzo wygodne
)
...jesli ja po jezdzie czy przebywaniu na tym upale mam potrzebe uzupełnienia płynów i elektrolitów to i kon moze tego potrzebowac... zwlaszcza, ze on sie napracował więcej niż ja
edit2
jeszcze jedno co do upałów i sikania.
jest gorąco -> koń więcej pije = wiecej sika. wzięłaś to pod uwage?
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 10:46:17 wysłane przez caroline
»
#link
opolanka
« #13 : Lipiec 16, 2009, 10:47:00 »
Dzieki Caro Ty mnie zawsze pocieszysz
No wczoraj jeździłam dłużej , niż zwykle bo chciałam go dobrze występować, przedwczoraj trening, wiec też troche to trwało.
Też myślę o elektrolitach, ale zawsze mi sie wydawalo, ze koń chodzący sobie ot tak konkursy raz na ruski rok az tak ich nie potrzebuje. Nadrobie braki wiedzy.
I fakt, moze wiecej sikac bo na pewno wiecej pije - w stajni choć wietrzona, goraco...
Dzięki, jestem spokojniejsza.
#link
caroline
« #14 : Lipiec 16, 2009, 10:52:08 »
prosze bardzo
Cytat:
opolanka
Lipiec 16, 2009, 10:47:00
No wczoraj jeździłam dłużej , niż zwykle bo chciałam go dobrze występować, przedwczoraj trening, wiec też troche to trwało.
plus to:
Cytat:
opolanka
Lipiec 16, 2009, 06:42:29
próbuje oddać mocz na stajni (zwykle robił to w boksie, zaraz po kupie), ale jakoś mu to nie wychodzi i sika pięknym strumieniem dopiero w boksie.
Ostatnio nawet próbował pod siodłem po treningu.
praktycznie na 100% jestem pewna, że to czynnik czasu
mój kon zachowywał się dokładnie tak samo - jakby pokazywał, ze "juz nie moge wytrzymaaaac!! do boksu! siku! JUZ!"
...długi trening, zagadałam się podczas stępowania, guzdralstwo przy oporzadzaniu
stara prawda - chłopaki mają mniejszy pecherz niż dziewczyny
a elektrolity należą się nie tylko sportowcom, prosze pani
#link
opolanka
« #15 : Lipiec 16, 2009, 10:58:05 »
Śliczne dzieki. Elektrolitów nigdy nie podawałam, teraz wiem, że to był błąd i zamierzam go naprawic (choć w tym miesiącu to przez tego konia z torbami chyba pójde :P )
#link
bera7
« #16 : Lipiec 16, 2009, 10:59:47 »
Mój koń od zawsze sika kiedy ma na to ochotę. Nie ma da niego różnicy czy jest w terenie czy na hali. W terenie zwykle w czasie stępowania dryfował ze ścieżki tam stawał. Na hali tak samo. Wykorzystuje moment gdy stajemy lub sam zatrzymuje się podczas stępa. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby szukać w tym podłoża chorobowego.
#link
Gillian
four letter word
« #17 : Lipiec 16, 2009, 11:00:55 »
kurcze, ile bym dała żeby Kudlaty sikał kiedy ma ochotę gdziekolwiek jest... a tak to na zawodach mamy problem
#link
a jak nie Ty - to kto mi został...?
opolanka
« #18 : Lipiec 16, 2009, 11:02:53 »
bera7,
ja mam tendencję do paniki i kiedy coś sie dzieje, to zastanawiam sie, o co kaman. To, że dwa dni pod rząd sika na stajni lub pode mną mnie zastnanowiło. Zawsze to lepiej, że sika niż jak nie sika.
#link
bera7
« #19 : Lipiec 16, 2009, 11:27:15 »
Opolanka jeśli to zachowanie inne niż zwykle to nie dziwię się, że szukasz przyczyn. U mojego konia to "norma" więc jakoś nie przyszło mi do głowy, że to coś innego jak jego przyzwyczajenie.
Jeśli podczas jazdy się nie wysikał, to lepiej jak najszybciej trzeba go wstawić "na siku" do boksu i dopiero później myjka, pielęgnacja. Inaczej miałam dodatkowe sprzątanie korytarza.
#link
Presja
« #20 : Lipiec 16, 2009, 11:32:19 »
żabeczka17 - Tak jak Ci radziłam, najbardziej będzie pewna gdy odda mocz do analizy i skonsultuje się z weterynarzem. Jeżeli to coś poważnego to raczej nie ma na co czekać.
#link
"Jeśli słyszysz tik tak w swej głowie to znak że słuchasz czasu który ucieka bezpowrotnie..."
Pegasuska
« #21 : Lipiec 16, 2009, 11:46:59 »
Sikanie na jeździe to na jeździe, a jak nasze zaprzęgowce wszystkie oprócz jednego potrafią się wysikać korzystając z przerwy nawet stojąc na czerwonym świetle(bo jeździmy po Warszawie na śluby czy inne imprezy), oprócz jednego który całą karetę łącznie z kolegą obok potrafi wciągnąć na chociaż kawałek trawnika i może to być nawet pas zieleni rozdzielający ulice bo mu na betonie odbijające się kropelki przeszkadzają.
Co do elektrolitów ja leje je Hawanie po każdej jeździe a w duże upały nawet po powrocie z łąki. Robiłam badanie krwi i tak jak w zime jest wszystko oki tak przydużych upałach nawet przy braku pracy ma małe niedobory różnych mikroelementów.
#link
opolanka
« #22 : Lipiec 20, 2009, 07:34:25 »
No ja musze sie pochwalić, że te dwa dziwne dni były wyjatkowe. Koń zachowuje sie normalnie. Widocznie był to wynika upalow i czestszego picia.
#link
zabeczka17
« #23 : Lipiec 27, 2009, 21:27:36 »
U kolezanki byl wet nie stwierdził jednak żadnych uchyłków od normy. Fakt krew i mocz zostało pobrane do analizy. Dodatkowo sprawdzono paszę i wodę. Zobaczymy jakie beda wyniki
#link
Sankaritarina
« #24 : Lipiec 29, 2009, 14:08:23 »
tak, się wtrącę do tematu.
Spotkałam konia, który bardzo często sikał, ale to z powodu, ze miał chore nerki. Może pod tym względem warto by przebadać?
#link
"Sometimes it's better to light a flamethrower than curse the darkness."
kpik
kpik bo kpi?
« #25 : Lipiec 29, 2009, 15:54:52 »
ja po jeździe zawsze staram się najpierw szybko rozebrać konia i wrzucić go do boksu... miałam nauczkę kiedy za długo przetrzymałam niemca i mi biedak nie wytrzymał i na korytarzu sie wysikał ...a ja własnie szłam w jego stronę zeby go odprowadzić
co do sikania poza boksem - koń musi czuć się naprawdę bezpiecznie i być wyluzowany żeby takie coś zrobić, kiedyś jezdżąc rekreacyjnie w tereny do lasu w zastępie konie zawsze zatrzymywały się na pewnym zakręcie i jak jeden mąż sikały na komende hehehe ot taka ic tradycja
#link
Adoration of a Question Mark
bambi_77
« #26 : Maj 17, 2010, 18:22:41 »
Podłączę się do tematu z taką sprawą:
Koń z tego co widziałam sika normalnie, dziś wszedł do boksu, oddał mocz, ale póżniej co kilka minut przyjmował pozycję jak do oddania kału, spinał się i w tym momencie oddawał mały strumyk moczu. Obejrzał się 2 razy na swoją słabiznę jakby coś go tam bolało, ale po chwili zachowywał się normalnie, jadł siano i wszystko wydawało się być oki. Cały czas jednak wypuszczał takie małe ilości moczu.
Nigdy wcześniej tego nie widziałam u niego, ale kilka miesięcy temu handlarz, u którego go znależliśmy z kolegą mówił nam, że koń przed oddaniem moczu strasznie się kręci, sprawia wrażenie jakby nie mógł się wysikać. Snuł przypuszczenia, że może ktoś mu nerki obił... (koń przez ponad rok wędrował od handlarza do handlarza, ponieważ był bardzo agresywny i chyba niejeden łomot dostał).
Od tych kilku miesięcy nigdy wcześniej nie zauważyłam u niego żadnych niepokojących objawów.
Oczywiście zamierzam skonsultować to z wetem, ale pytam tak informacyjnie, czy ktoś może spotkał się z przypadkiem takiego "posikiwania" przez konia co kilka minut i napinania przy tym lędżwi??
#link
deborah
koń by się uśmiał...
« #27 : Maj 17, 2010, 19:00:34 »
bambi_77,
mój koń zachowywał się w ten sposób przy kolce moczowej.
#link
"cham pozostanie chamem. na wieki wieków AMEN"
madzixx
« #28 : Maj 17, 2010, 22:04:59 »
Cytat:
deborah
Maj 17, 2010, 19:00:34
bambi_77,
mój koń zachowywał się w ten sposób przy kolce moczowej.
[/quo
można dowiedzieć sie deb coś więcej? jakie były działania veta? jak długo to trwało?
#link
deborah
koń by się uśmiał...
« #29 : Maj 18, 2010, 07:48:30 »
oprowadzanie lub lonżowanie jak w przypadku zwykłej kolki, okrycie ciepłą derką i podanie nospy.
po kilku godzinach koń zachowywał się normalnie
#link
"cham pozostanie chamem. na wieki wieków AMEN"
Strony:
[
1
]
2
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
Koń śmierdzący amoniakiem i częste oddawanie moczu.
poprzednia
następna
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum główne
=> Konie
=> Towarzyskie
Techniczne