Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

no, dlatego mówię - taniej byłoby na strychu 😉
a zamiast rampy zamontować windę 😉
he a pamiętacie ten opis z książki "Olimpijska Szarża" rtm Królikiewicza - jak przyjechali do NY i postawili ich w wielopoziomowej stajni a jeden z poziomów to hala? i konie chodziły po pochylniach własnie , a nawet same łaziły między piętrami do swoich boksów o ile pamiętam.
ciekawe gdzie można by dotrzeć do zdjec tej stajni.. a może jeszcze istnieje.

tylko ze to trochę inna skala i otoczenie inne 🙂
w sumie raczej niemiłe dla konia. mi juz samo bezpośrednie przejście z hali do stajni nie wydaje się fajne, tzn. wcale nie jest dla mnie atutem. lubię zewnętrze, nawet na chwilę i jak jest brzydka pogoda, i konie chyba też
Teraz uwaga bo będzie popis mojej genialnej wyobraźni!
Tak sobie myślałam... Dałoby się postawić stajnię, a pod stajnią zrobić normalne podpiwniczenie i z tego zrobić halę? Sama stajnia byłaby trochę podwyższona, tak żeby do tej hali dochodziły jakieś mini wąskie okienka, i wejście byłoby takie długie i pochyłe, tak samo do hali, długa pochyła w dół... Jakby wpływała praca "w podziemiach" na konie i ich ciśnienie?

Wiem, że głupie te moje wymysły, ale męczy mnie to od pewnego czasu już  😜

W Kreuth w Niemczech jest osrodek, gdzie sa hale zbudowane nad stajniami. Ogolnie mowiac sufit stajni to "podloga" hali. Wszystko zbudowane tak hmm jakby to wytlumaczyc, "schodkowo". Hala wyzej, stajnia nizej na spadzie.
he a pamiętacie ten opis z książki "Olimpijska Szarża" rtm Królikiewicza - jak przyjechali do NY i postawili ich w wielopoziomowej stajni a jeden z poziomów to hala? i konie chodziły po pochylniach własnie , a nawet same łaziły między piętrami do swoich boksów o ile pamiętam.
ciekawe gdzie można by dotrzeć do zdjec tej stajni.. a może jeszcze istnieje.

ten opis mi sie kojarzy, musze zerknąc w ksiązki 😉

ale skojarzyl mi sie tez z opowiescia EliPe z jej wyprawy do Nowego Jorku:
Stajnia owa znajduje się na jednej z ulic Manhattanu, niedaleko parku. Z zewnątrz oprócz szyldu z nazwą nic nie swiadczy o tym, że kamienica ta zawiera w sobie nie mieszkania ludzkie ale końskie.

W środku porządek jak się patrzy. Piękna recepcja za szklaną szybą, za nią ujeżdżalnia oraz pochylnie - prowadzące w dół i w górę, do boksów z końmi

Pani mile mnie powitała po czym po uiszczeniu przeze mnie należności wręczyła mi mapkę tłumacząc jakimi ulicami dojechać do właściwego wejścia w parku.

Następnie przez interkom wezwała konia: "Koń Adaggio proszony jest o zejście na ujeżdżalnię"

Tu się lekko zdziwiłam, czyżby koń sam się czyścił, ubierał w ogłowie i siodło oraz wychodził z boksu i szedł na halę??

Okazało się że po chwili jakiś koń rzeczywiście w pełnym rynsztunku zastukotał kopytkami o górną pochylnię i zjawił się przy szybie recepcji.

Tak, to był właśnie mój wierzchowiec.

(pelen opis jest [url=http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?p=54028#p54028]tutaj[/url])

a to jest link do owej stajni: http://www.wbur.org/photogallery/hn_horses/default.asp?counter=1

89th Street ramp entrance into Claremont's riding arena.

Horses go up and down floors at Claremont via specially designed ramps. This ramp leads down to the basement stalls at Claremont.

Another ramp leads up from the main arena on the first floor to the second floor stalls.

When horses are sent either up or down the ramps, the handler must call out the horse's name first so that anyone at the other end will know not to get in the way. Horses confidently mosey up and down the ramps by themselves, knowing exactly where to go and what's expected of them.

Niezłe, ale strasznie klaustrofobiczne...
no ale jakieś uzasadnienie to ma w centrum dużego miasta, gdzie jest mało miejsca
.
kupka i płyn zawierający produkty przemiany materii bezużyteczne lub szkodliwe dla ustroju
🚫
edit:
no i tu pojwiała sie canzura
Tomek_J, a co mozna wygrać?
nic juz nie mam do dodania powtórze jedynie to co zostało napisane
Gnojowica – płynna, przefermentowana mieszanina odchodów (kału i moczu) zwierząt gospodarskich i wody, ewentualnie z domieszką niewykorzystanych pasz, pochodząca z obór bezściółkowych, gromadzona w zbiornikach.
Gnojówka – przefermentowany mocz gromadzony w zbiornikach. Jest nawozem jednostronnym gdyż prawie całkowicie pozbawiona fosforu. Zawiera przeciętnie 1-3% suchej masy, 0,3-0,6% N, 0,68-0,83% K i poniżej 0,04% P.
.
Tomek_J - doczytaj, pooglądaj z każdej strony, itd. jeśli Twój koń produkuje gnojowicę to oznacza jedno - stoi bez ściółki i się w tym wszystkim tapla.
Czy dyskusja nie mogłaby być bardziej przyziemna i przez to z korzyścią dla ogółu ? Powiedzcie, jak u Was wygląda składowanie pasz, jakie macie zapasy, gdzie skłądujecie obornik. A może ktoś ma jakiś ułatwiający życie patent na transport siana z/do magazynu (umownie zwanego) lub wyrzucanie/wywożenie obornika ? Przecież takie rzeczy jak płyta obornikowa, stodoła, ciągi komunikacyjne, maszyny i urządzenia to wbrew pozorom też elementy stajni. Ba, nawet powiedziałbym, że projektowanie trzeba od niekórych z tych rzeczy ZACZĄĆ !

dobrze rzecze wódki mu🙂

u nas składowanie pasz - cztery wielkie drewniane skrzynie. myszy nie mają szans, jest sucho, przewiewnie, wygodnie i w ogóle wypasior🙂 w sumie jak koniom obcinamy na zimę owies do minimum (zero pracy) to na 4 konie schodzi jeden nawet nie cały. więc dość pojemne są i wystarczają😉 siano i słomę mamy w trzech miejscach - nad boksami, nad garażem jakieś 15 m od stajni i w zadaszonej wiacie jakies 25 m od stajni. przewożenie - ehh taczki!:P obornik - kawałek za wiatą, wykopany dół na jakieś 1,5 metra, ogrodzony na kolejne 1,5 metra w górę! na trochę starcza😉 a później koparą, na auto i się wywozi pod pieczarki jak ktoś chce😉 tak to wygląda:

wiata:

wiata z obornikiem:

obornik (tu przed wywożeniem):

dobry patent - wybrukować sobie (nawet jakimiś resztkami) wąską ale jednak uliczkę do obornika, żeby nie grzęznąć w błocie, tym bardziej jak się ma za podłoże przezarąbistą glinę!:/

chociaż tak swoją drogą to fajnie też przeczytać o halach nad/pod stajnią... pomarzyć zawsze można! a nuż ktoś z re-voltowiczów kiedyś taki ośrodek postawi🙂
.
1. hmm kurcze jakieś 10x8?? coś koło tego😉 dodam że sam dół jest wybetonowany, z czego od drugiej strony (nie tej co wejście i tej co widać na zdjęciu) jest wybetonowane do linii terenu (bo był spadek) i jest  wybetonowane na pochyło, że można było ładowarką wjechać (od tyłu też jest możliwość wjazdu)
2. jako że 1m - 1,5m w dół i 1,5 w górę to starcza na długo - wywozimy raz na 2 lata. Przy 4 koniach!
3. deski przed przybiciem zaimpregnowane olejem (zużytym olejem silnikowym) żeby nie gniły. a teraz w lecie na wiosnę pewnie je pociągnę jakimś impregnatem do drewna, żeby wzmocnić, bo już trochę lat mają!😉
Tomek_J - nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tą gnojówką i gnojowicą, dla mnie definicja jest prosta. Pewnie za dużo się nawdychałeś syfu na Śląsku biedaku. Zapraszam do mnie na odtrucie i przy okazji pokażę Ci gnojówkę, a potem gnojowicę, a potem obornik.
Żeby było jasne - moje konie produkują tylko obornik!
znalazłam zdjecie z węzem, czyli jak zapezpieczone są te "słupki"

.
Tomek_J uff...  🥂 😉
osobiste porachunki prosze na prv załatwiac panowie
🚫
Był gdzies temat o halach??
bo nie moge znalezc
a interesuje mnie kosztorys na hale namiotową
No tak teraz wiem,jak bardzo Ci zazdroszcze Laguna!Piekne miejsce ,a budynki...!Jaki klimat! 💘Zycze Tobie i Twoim bliskim, aby kiedys to miejsce stalo sie Waszym powodem do dumy.Bo szczescie to chyba juz macie. :kwiatek:...
[quote author=Laguna link=topic=841.msg137753#msg137753 date=1231013956]
Czyli na rok na konia potrzebuję:
ok 180 kostek słomy
370-450 kostek siana
36 worków owsa

Zakładając, że większość ludzi właśnie mniej więcej w taki sposób karmni swoje konie to jaką powierzchnie mniej więcej to zajmuje? Czy powiedzmy takie poddasze w typowej stajni* wystarczy na przechowanie takich zapasów?

*typowa stajnia- boksy z korytarzem, zapasy trzymane na poddaszu z dwuspadowym dachem.

Bo coś mi się wydaje, że się chyba nie da. I albo mniejsze zapasy trzeba mieć albo stawiać stodołę. Mogę się mylić, ale miejsca na górze na zapasy na 1 konia jet tyle co w boksie + trochę korytarza (ktoś mnie w ogóle zrozumiał :icon_redface🙂? A jak dach pościnany to też miejsce się zmniejsza.

Wiesz Laguna tak patrze i patrze na ten Twój nietknięty budynek i się zakochuję  😉
[/quote]Upsss...troche sie pogubilam w technice!Teraz bedzie dobrze...jeszcze raz wyrazy podziwu za odwage,zapal i wogole po prostu tez tak mi sie marzy 💘
Pozwalam sobie wstawić tę fotkę - ktoś tu gdzieś ją dawał chyba, bezczelnie zapisałam sobie na kompie, ale nie pamiętam czyja ona była - jeśli jest jakiś problem, przepraszam, usunę.

Interesuje mnie szacowany koszt budowy takiej stajni na 4 konie - betonowanej oraz drewnianej (alternatywa). W miejscu, gdzie jest ta wnęka, jakby zadaszone miejsce - chcę mieć myjkę i stanowisko do czyszczenia. Z zabudowań widocznych po prawej stronie chcę mieć tylko do pierwszego okna, bez części z drugim oknem i wielkimi drzwiami (ktoś mnie zrozumiał?). Ma tam być siodlarnia i paszarnia. Poddasze  przystosowane do magazynowania siana i słomy.
Bardzo proszę o oszacowanie kosztów samej budowy i wykończenia (drzwi, żłoby, malowanie itepe) bez ogrodzenia.
.
Tomek_J - bardzo dziękuję za odpowiedź.
Ile tak na oko ma ta stajnia m2? Licząc, że boksy powiedzmy 3x4 plus ta myjka i siodlarnia z paszarnią. Bo ja zielona w tej kwestii zupełnie...
darolqa, ja wstawiłam to zdjecie jako przykład zastostowania techniki budowania z ziemi (rammed earth structures - ziemia ubijana). Stajnia jest w Anglii, gdzieś w Northampton, ale nie znam adresu. Nic o niej nie wiem, bo w serwisie nt. budownictwa w ziemi pokazano tylko tę jedną fotkę.
http://www.earthstructures.co.uk/
dempsey - dzięki za linka 🙂
powaga, że to to z ziemi jest?  🤔
naturalnie  😀
tu masz więcej info:
http://strawbale.pl/
http://earthhandsandhouses.org/
http://termodom.pl/buduj/sciany/naukowcy_zachecaja__tylko_domy_z_ziemi
http://www.naturalnydom.com/
stajnia ze zdjęcia podoba mi sie szczególnie bo nie jest hobbicka w formie.
ale możliwości budowania z ziemi, gliny, słomy+gliny jest b. wiele. tylko się o tym mało słyszy.
w Pl jest kilka domów do zobaczenia, ale o stajni żadnej nic nie wiem.
może właśnie ta co ją planujemy zbudować będzie pierwsza 😉 ale to na razie tylko plany...
dempsey - ślicznie dziękuję za linki  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
już napisałam do nich o projekt i wycenę takiej stajni  😎
w sumie ciekawy pomysł... zainteresowała mnie ta technika, nie powiem...
darolga Napisz co odpisali, ciekawa jestem jak cenowo taka zabudowa wychodzi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się