Aktualności:
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
lonżowanie-problem
poprzednia
następna
Strony:
[
1
]
Autor
Wątek: lonżowanie-problem (Przeczytany 345 razy)
aronka
«Start : Luty 03, 2012, 20:45:01 »
hej wszystkim! Mam pewien problem z moim koniem. Otóż ja jestem drobna i podczas pracy na lonży koń po prostu mnie nie czuje! Ciąga mnie po całym terenie i przewraca :icon_redface:Dodam że nawet lonżowanie na wędzidle nic nie daje(koń jest bardzo silny w pysku), a hali nie mam, proszę o pomoc, co jeszcze mogę zrobić?PS musze go lonżować bo ma zbyt dużo energii
dublowanie watkow- watki o lonzowaniu istnieja.
#link
Lwinka
« #1 : Luty 03, 2012, 20:48:22 »
A może wyznaczysz mu tor po którym ma biegać? Wykładasz wstążkę w kolorze marchewkowym i może wtedy koń zakuma i będzie chętniej po kole chodził?
#link
Ktoś
Koń ze szrotu :-)
« #2 : Luty 03, 2012, 20:56:29 »
aronka,
a próbowałaś mu pelham do pyska wsadzić? co cię będzie cham ciągał.
p.s. kiedy kończą się ferie?
#link
"Riding is not a sport, it is a passion. If you do not share the passion, you do not know the sport, and therefore are wasting your time"
zen
Will I ever find my way again?
« #3 : Luty 03, 2012, 20:59:22 »
Zależy które województwo.
Aronka, skoro się nie nadajesz do opieki treningowej nad koniem, to odpuść.
#link
aronka
« #4 : Luty 03, 2012, 21:01:29 »
ej co to za tekst? czy tylko mutanty jeżdżą konno? mam sprzedać konia bo jestem mała?
śmieszne
#link
Ktoś
Koń ze szrotu :-)
« #5 : Luty 03, 2012, 21:07:44 »
1. użyj wyszukiwarki - są wątki i o lonżowaniu i o początkach pracy z koniem,są wątki dla żółtodziobów...
2.zwróc się do kogoś doświadczonego,kto na żywo pokaże Ci,jak prawidłowo pracować z koniem.
3.może spróbuj sobie wygrodzić symboliczny lonżownik? beczki plus drągi i gotowe.
4.jeżeli wszystko powyższe nie pomoże,idź do kącika dla naturalsów.
#link
"Riding is not a sport, it is a passion. If you do not share the passion, you do not know the sport, and therefore are wasting your time"
aronka
« #6 : Luty 03, 2012, 21:10:00 »
dzięki bardzo ,spróbuję ogrodzić kawałek mam nadzieję że pomoże;)
#link
corralline
« #7 : Luty 03, 2012, 23:16:32 »
Kup kantarek sznurkowy. Wiem że nieraz pomagało to z takimi końmi. Koń koleżanki notorycznie uciekał z nią podczas pracy na lonży, odkąd założyła mu kantarek nie zdażyło się to ani razu. Dodam, że ona również nieduża, a koń wielki.
Zmiana wędzidła na mocniejsze NIC tu nie da! Za to kantarek sznurkowy może pomóc. Chodzi o inny sposób nacisku - wezły znajdują się w miejscach styków nerwowych, a jak ustaliłyśmy koń Cię po prostu nie czuje - zapewniam że teraz się to zmieni. Radzę spróbować, bo powinno pomóc rozwiązać Twój problem, a inwestycja naprawdę niewielka
I nie zrobisz tym koniowi krzywdy.
Oczywiście odgrodzenie kawałka terenu też może pomóc, ale nie uważam żeby było to skuteczne - teraz przestanie Cię ciągać, ale kiedyś nie będziesz miała dostępu do ogrodzonego terenu i historia się powtórzy. Za to na halterku koń nauczy się szacunku do osoby po drugiej stronie lonży
#link
rtk
« #8 : Luty 03, 2012, 23:17:58 »
rzeczywiście, ucisk "w miejscu styków nerwowych" nie zrobi konikowi żadnej krzywdy
#link
corralline
« #9 : Luty 03, 2012, 23:24:49 »
Ucisk pojawia się tylko w momencie gdy koń chce ciągać dziewczynę po całym terenie i ją przewracać :
Cytat:
aronka
Luty 03, 2012, 20:45:01
Ciąga mnie po całym terenie i przewraca
Koń poczuje ucisk i będzie chodził normalnie. Nie jest to też mocny ucisk! Kantarek sznurkowy nie należy do brutalnych sprzętów
#link
repka
« #10 : Luty 03, 2012, 23:25:03 »
rtk,
nie czpiaj się, przecież naturalsowe patenty są w zgodzie z naturą konia, nie moga mu krzywdy zrobić, nawet w rękach laika
#link
Strony:
[
1
]
Re-Volta.pl
|
Forum główne
|
Konie
| Wątek:
lonżowanie-problem