Forum konie »

Baza koni - jak to działa?

Przypadkiem trafiłam na tą stronę i nieco się zdziwiłam. Ktoś dodał mojego konia ( ze zdjęciem  ❗ ) i błędem w danych. Wysłałam oczywiścię prośbę o poprawkę.

Nasuwa mi się takie pytanie: czy każdy może dodać dowolnego konia i nikt nie kontroluje poprawności podawanych danych? Czy to jest zgodne z ogólnie panującymi zasadami, że zamieszcza się zdjęcia wraz z jeźdźcem? Pytam z ciekawości, nie miałam wcześniej do czynienia z podobnym portalem.
Każdy zarejestrowany użytkownik może dodać konia, ale najpierw muszą zaakceptować to moderatorzy.
co za baza?
Margaritka to www.bazakoni.pl

Lena, wszystkie zdjęcia są mile widziane, jednak nabardziej nadające się są te pokrojowe.
nerwina tez jest  😲
Dziewczyny, nie dziwcie się tak 😉
forumowa Goha jest tam moderatorką od hucułów i sama w wolnym czasie dodawała wszystkie ogiery z tegorocznego rejestru. Baza koni jest również na stronie PZHK, więc jeśli koń tam jest, to nic dziwnego, że może znaleść się również w bazie.
Miło widzieć, że baza tak szybko się rozwija! Pamiętam jej początki, a teraz... Pogratulować! 👍
mam pytanie jesli chce wpisac hodowce a nie ma go w rejestrze?
To piszesz w "Dodatkowe informacje dla administratorów" hodowca: pan xxxxx
Hm, mój wałkoń też się tam znajduje... z ksywką, nie imieniem i połową pochodzenia  😲
LOL
Troche sie zdziwilam bo moja kobyla tez jest. nie mam pojecia kto mogl ja dodac,ale z drugiej strony nie podoba mi sie ze kazdy moze dowolnego konia dopisac  😤
Jak dla mnie nie ma w tym nic złego, bo dzięki temu baza się rozrasta. Zastanawia mnie jedynia kontrola jakości danych przed administratorów. Ale może po prostu idea tej bazy jest taka, a nie inna.

Fotka, którą wstawił ktoś przy moim koniu pochodzi z galerii z BB z tego roku, więc jeśli dodał (a) ją właściciel zdjęcia, to chyba wiem skąd błąd w dacie urodzenia mojego konia. Ten błąd ciągnie się od roku na listach startowych.
A moim zdaniem to jest świetny pomysł i udana realizacja. Tym bardziej skoro jest wspierana przez PZHK. Ogromna baza wiedzy, możliwość znalezienia wielu przydatnych dla hodowców informacji.
Tylko szkoda, że nie rozróżnienia na hodowca/właściciel, bo to jednak dwie różne sprawy
Ascaia- tu np. właściciel wpisany jest w "uwagach"
http://www.bazakoni.pl/database.php?op=details&horse=6779
Tristia, ale niechętnie modki wpisują właścicieli, bo w częstych przypadkach się zmieniają, nawet po parę razy. Więc niestety żadko wpisuje się właściciela. Za to już osiągnięcia sportowe i owszem 🏇
A mnie denerwuje, że jak juz nie ma matki danego konia w bazie to już samemu jej dodać nie można 🙄

Poza tym jeśli w rubrykach przy aktualizacji nie zrobi się zmian to nawet jak się coś nowego w uwagach napisze (np potomstwo którego jeszcze nie uwzględniono lub jego osiągnięcia) to serwer odrzuca podanie jako takie gdzie nic nie zostało zmienione 😤

No i problem z dodaniem samemu zdjęć.

Tak więc technicznie strasznie ten serwer kuleje jak się chce aktywnie wpływać na jego rozrastanie
Laguna - o czym Ty mówisz?
Matkę oczywiście że można dodać - albo jako osobnego konia w zakładce "zgłoś nowego konia", albo jak masz swojego to klikasz "zgłoś aktualizację" i w rubryce "info dla admina" wpisujesz: matka: XX po YY od ZZ
modek to zatwierdza i voila!

Zdjęcia można przecież dodać samemu, wchodzisz w aktualizację i w rubryce "zdjęcie lub film" masz zakładki "brak/zdjęcie z dysku lokalnego/link do zdjęcia/;ink do YouTube", więc nie wiem o co Ci chodzi.
Niezbyt jasno to sprecyzowałaś 😉

Ja dodałam już wiele hucułów do bazy, często konsultowałam ewentualne poprawki z Gohą. I wszystko hula 😉
Hmm, dziwnie, ja nie miałam raczej tam żadnych problemów z dodaniem zdjęć. Wrzucałam z kompa albo podawałam link do zdjęcia, które już gdzieś w internecie "wisiało" na innym serwerze i wszystko ok.
Ojej, właśnie się odkopałam pełnego rodowodu "mojego" konia, zobaczyłam jej przodków na zdjęciach, normalnie rewelacja, aż mi się łezka w oku zakręciła  🙂
Taaa, z tymi matkami... Ojciec mojej jest w bazie, więc spoko, a matki Sparty tam nie ma jak i chyba z 6 pokoleń wstecz... Każdego konia mam po kolei wpisywać? Mam lepsze rzeczy do roboty niż siedzieć nad tym cały dzień... Na allbreedpedigree jest to super zrobione w porównaniu do tej strony... : /
    Mnie też zdziwiło jak znalazłam swoją Poświatę i to ze zdjęciem.  👀   Z jednej strony jakoś tak zmieszana za fotę byłam, z drugiej jednak miło, że ktoś moją klacz umieścił. Tym bardziej, że ta baza może służyć ogólnemu pożytkowi polskiej hodowli.
Zresztą w allbreedpedigree tez samemu można dodać konia, edytować, dodać zdjęcie.

A w bazie i kilka fajnych funkcji jest i wyliczenia wskaźników i polskie rasy - a nie ogólne "waramblood" (nawet nie ma polish waramblood, choć dla  niektórych krajów są oznaczenia), takie wrzucanie wszystkich wierzchowych polskich ras do jednego wora z innymi. No i strona po Polsku- więc być może z czasem będzie o wiele więcej polskich koni niż na allbreedpedigree.
Generalnie obie bazy świetne są.  🙂

Też już dodałam parę koni, trochę edytowałam, uzupełniłam.
U mnie błędów nie było (no jeden w rdowodzie pa, pra, pra-dziadek nie ten - zmieniłam oczywiście.)

Na przykładzie opisów mojej  klaczy możecie porównać funkcjonalność obu baz
- baza koni
http://www.bazakoni.pl/database.php?op=details&horse=25565

- i allbreedpedigree:
http://www.allbreedpedigree.com/poswiata2

Lotnaa
Doskonale Cię rozumiem.   😀
Ja nim znalazłam rodziców swojej na allbreed.. uzupełniałam rodowód na piechotę- z Ksiąg, Rejestrów Polskich Koni Sportowych, starych czasopism itp. Dokopałam się  daleko (miejscami do dziewiętnastego wieku) - ale były miejscami luki (głęboko w rodowodzie) co zaklócało mój spokój  🤣 A na tych stronach wszystko jak na tacy !

moja kobyła podopieczna też jest, tylko połowa jej pochodzenia jest wpisana  🤔
zupełnie nie obczajam jak wpisać brakujące konie 😡
jedna moja kobyla tez jest w bazie,ale przed dodaniem skontaktowano sie ze mną i poproszono o zgodę, zdjęcie oraz podanie danych,których nie było w ksiedze hodowlanej (np. szerokosc klatki piersiowej i tp).
Moje konice dwie są w bazie, Tajemnicy tylko muszę dopisać potomstwo. Ale nawet są osiągnięcia hodowlane wpisane. Swój pofil hodowcy muszę jeszcze uzupełnić.
I jednak będę naciskać, żeby wprowadzili właścicieli, bo np. dla poszukujących ogiera to jest duża różnica, u kogo się koń urodził, a kto jest jego właścicielem w obecnym momencie. Jasne, że to "upierdliwe" wprowadzanie zmian, ale skoro jest ta baza to powinna być dokładna.
Ascaia, ale jak to sobie wyobrażasz? Nawet w księdze stadnej nie ma właścicieli (a dawniej byli), bo "ochrona danych osobowych". Tu jest baza, która ma super opcję - pod konia są podłączone wyniki ZT, zawodów, czempionatów (allbreedpedigree jest fajne, ale tego nie ma! poza tym all... istnieje ileś lat i miało czas na zbudowanie bazy). Taką bazę powinien zrobić z 10 lat temu PZHK we współpracy z PZJ  😤. Ale ja nie o tym chciałam, tylko o tym, że ludzie tu na forum czepiają się, że ich koń jest w bazie  😲 . Wyobrażasz sobie jaka by była afera, gdyby były podawane nazwiska właścicieli?
A dałoby się usprawnić wrzucanie konia? Bo naprawdę mi się nie chce wpisywać kilku pokoleń wstecz od str. matki konia i szukać, czy któryś się po drodze nie zgubił...  :/
Chodzi mi o to: http://www.allbreedpedigree.com/sparta23 od strony Spy nie ma koni aż do drugiej strony tego rodowodu praktycznie... I wrzucanie każdego po kolei na bazakoni.pl jest ciężkie, żmudne i nudne. nie można by tego usprawnić?
To może zgłoś aktualizację Sparty i w uwagach podaj link do allbreed z prośbą o uzupełnienie całego rodowodu?
Może zamiast się obruszać na forum, po prostu wysłać zapytanie do moda/ ew. na kontakt@bazakoni.pl

Allbreed jest lepsze z wielu względów - szybkość dodawania koni, przejrzystość, ale np w przypadku mojej klaczy pochodzenie zmieniano jej średnio raz na tydzień (wisiała na górze listy)  🤔wirek:, bazakoni ma być bardziej rzetelna, problem w tym, że źródła też się mylą  😵

Jeśli ktoś ma jakieś pytanie na temat, także postaram się odpowiedzieć, zapraszam na PW 😉
IC ( 6 ):
IC z całej bazy:
AVK ( 6 ):
RC ( 6 ):
% XX:
% OO:

co oznaczaja te skroty?
rozumiem ze xx to procentowy dolew krwi angielskiej a oo arabskiej?
[quote=bazakoni]IC - ang. inbreeding

Inbred to kojarzenie ze sobą osobników spokrewnionych. Jego celem jest utrwalenie w osobnikach cech pożądanych poprzez zwiększenie homozygotyczności. Im wyższy jest % inbredu, tym bliższe pokrewieństwo pomiędzy przodkami osobnika.

AVK (Ancestor Loss Coefficient)

AVK to współczynnik utraty przodków. Jest to wartość liczby przodków unikalnych (występujący w rodowodzie danego konia tylko raz) do całkowitej liczby przodków.

RC (Relationship coefficient)

RC to współczynnik pokrewieństa. Jest to prawdopodobieństwo wystąpienia identycznych genów u obydwu osobników.

[/quote]
Ponieważ mamy taką bazę kuców felińskich i mieliśmy (nadal mamy) zamiar ją opublikować w internecie to sporo myślelimy jak rozwiązać problem właśnie z ochroną danych osobowych. Tylko, że u nas sprawa łatwiejsza bo hodowców i właścicieli dużo mniej. Mieliśmy zamiar uzyskać od każdego pisemną zgodę na przetwarzanie danych osobowych i ujawniać je według wzorca - Kolstrung J., Lublin. Dane kontaktowe do uzyskania w drodze prywatnej korespondencji z redakcją.
Nam głównie chodziło o ułatwienie kontaktu między hodowcami, o umożliwienie poszukiwania ogierów, większych ośrodków hodowlanych.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się