Moje drogie myślę,że to najwyższy czas ruszyć z tym watkiem!jak tam Wasze pierniczki?
galopada chwal się co tam działasz w tym roku 🙂
Ja już zrobiłam 4 blachy, ale nic nie lukrowałam, toteż się nie chwalę :P Może coś bliżej świąt podziałam z kolejnymi partiami.
Dziewczyny ratunku zgubiłam przepis na pierniczki którym posiłkowałam się od lat bo był idealny! I był z revolty, a raczej jeszcze z volty....za nic nie pamietam CZYJ!!!!
Sznurki? Baszni? Kto tu kiedyś wrzucał? 🙁 jeszcze jeden nick mi uciekl, dziewczyny spod Warszawy (Pruszków?) miała córkę Pole i młodszego synka... 😀 edit: dempsey! :kwiatek:
Ratunkuuuu!!!!!! 😉
https://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczkiRok temu dziewczyny polecily mi ten przepis,robiłam i w tym roku też z tego będą
Ka robię z tego przepisy już kilka lat i bardzo polecam. Są pyszne
sienka, wywołałas same stare duchy 😀.
Jakby był potrzebny, to mam taki szybki i przyjazny, nie są to jakieś prawdziwe wielce pierniki, rosną, ale bardzo nadaja się na przyklad na rodzinne wycinanie z dzieciakami.
Bo może cos kiedys wstawialam, ale nie mam zadnego ukochanego, wiec nie wiem co to moglo byc...
Nie robiłam w tym roku pierniczków, ale wracam z tortem czekoladowym z wiśniami i mascarpone 😉
galopada_- Cudowny! Jakbym się do takiego dorwała 😜
Mam problem z czekoladowymi polewami/masami. Latami robiłam do różnych rzeczy i było super. Przepisy zbliżone: tłuszcz (masło lub margaryna) + cukier + kakao - rozpuszczane, mieszane, nie zagotowane i jak cukier się rozpuścił i zaczęło gęstnieć polewało się co tam było trzeba.
Od kilku lat jest totalna katastrofa - jeśli się nie wytrąci glut w garnku to rozwarstwi się w momencie polania chłodnego ciasta. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić? Nie jest to kakao, bo masa mazurkowa mająca w składzie mleko w proszku zamiast kakao zachowuje się tak samo. Wszelkie sugestie i porady chętnie przyjmę, bo już mi ręce opadają. :kwiatek:
Ja uwielbiam tę polewę na maśle, często mi się rozwarstwia (prawie za każdym razem :hihi🙂 i wtedy dodaję troszkę mleka, podgrzewam, mieszam i wraca do właściwej formy. Sprawdzone i zawsze działa, czasami trzeba dodać mleka troszkę więcej, czasami wystarczy łyżka 😉 Kremówka też działa.
Dobra polewa jest też ze śmietanki i czekolady. Około 50-70 ml kremówki 30-36%, 100g dobrej mlecznej czekolady. Śmietankę trzeba podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać po 2 minutach, jak są nierozpuszczone kawałki to lekko podgrzać 🙂
edit: a co jest tego przyczyną to nie mam pojęcia, mojej mamie nigdy się nie zważyła a mi za każdym razem 👀
Szukam przepisu na jakieś oryginalne ciasteczka, zeby zaniesc do pracy, które zawsze wychodzą, bo jestem trochę antytalencie. Ktoś coś? :kwiatek:
https://www.mojewypieki.com/przepis/miekkie-ciasteczka-amarettiTak pierwsze z głowy. Są bardzo proste, a przy tym bardzo dobre.
Szukam przepisu na babeczki, które utrzymają kształt po wyjęciu z form sylikonowych. Kupiłam wczoraj w Lidlu małe farmy z jednorozcami i kompletnie nie wiem, co tam wlać żeby jednorożce po upieczeniu były wyraźne :/)
a zwykłe babeczki piaskowe?
Chyba lepiej coś co nie rośnie, np jakieś brownie, bo zwykłe muffiny Ci urosną z górką i może wyjść dromader zamiast jednorożca 😉
Ja prawie na każdą okazję piekę ciasto drożdżowe. Mam dopracowany patent na ciasto bez wyrabiania. Wychodzi mięciutkie i puszyste. 🤣
Pochwalcie się wielkanocnymi ciastami 😀
Już zjedzone. 🤣 Pierwszy raz piekłam babkę dyniową i oprócz mojego męża, który nie lubi cynamonu, reszta zachwycona.
Moja rodzinka i ja uwielbiamy coś z serem i makiem. Najlepiej więc sernik i makowiec. Parę lat temu nad morzem mieliśmy okazję kupować i jeść w cukiernik ciasto zwane tam "makomarcuś". Było fantastyczne, ser, mak, marcepan i bita śmietana. Niestety nigdzie nie mogę trafić na to ciasto. Przepisu też nie znam.
marcionka, spróbuj to, jest rewelacyjne i szybko się robi
przepis
U mnie od kilku lat ten sam zestaw:
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy
Mazurek migdałowy z sosem karmelowym
Dwie baby drożdżowe
I oczywiście pascha
Smacznego 😁
Pascha 😍 od 2 lat jestem najwieksza fanka swiata 😉
U nas pascha wjeżdża dwa razy, bo za tydzień są święta prawosławne. 🙂
Potrzebuję szybkie i proste ciasto albo ciastka... Ktoś coś?
espana, matulu, jak to obłędnie wygląda, mazurski bym żarła.
W życiu nie jadłam Paschy, właśnie zdałam sobie sprawę!
Potrzebuję szybkie i proste ciasto albo ciastka... Ktoś coś?
Tiramisu?
1 kg mascarpone
4 zółtka
100 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
biszkopty typu ladyfingers
advocat
kakao
Kawę zalewasz wrzątkiem i zostawiasz do wystygnięcia.
Żółtka miksujesz z cukrem.
Dolewasz advocata wedle uznania.
Układasz biszkopty w formie.
Nasączasz kawą.
Wykładasz połowę masy.
Układasz kolejną warstwę biszkoptów.
Znów dodajesz kawę.
Wykładasz resztę masy.
Oprószasz kakako.
Wstawiasz do lodówki.
Koniec. Pół godziny roboty. Godzina chłodzenia.
magda, murzynek niezawodny i prosty :P
Lanka_Cathar, dzięki za przepis, nie napisałam w sumie ale jestem bezmleczna więc wszelki mascarpone i inne serniki odpadają.
Dzięki właśnie pomyślałam o czymś bananowo-czekoladowym 🙂