Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

W Pasi-Koniku widziałam swego czasu zwykły kantar z nachrapnikiem a la sznurek. Dla niesfornychn spacerowiczów też chyba by się nadał.
Pisałam już w modowym wątku, ale teraz mam zdjęcie, więc wrzucę tutaj. Mój pierwszy kontakt z produktami York i bardzo pozytywne zaskoczenie. Mam kantar z polarem - bardzo fajnie wykonany, solidne okucia (mogłabym przyczepić się tylko do tego dynksu od sprzączek, ale to tak naprawdę w ramach czepiania). Cena wyjątkowo przyjemna - kantar z polarem jest o połowę tańszy, niż podobny kantar Horze, a Horze też nie jest firmą, która przegina z cenami.
Piekielnym minusem kantara jest to, że doszłam do wniosku, że Eno bardzo mi się podoba w pomarańczach 😤 Co zapewne oznacza zakupy 🤔

quantanamera,  wyglada niesamowice 🙂 a w rózach Ci się nie podoba :P?
Mam awersję do róży, no i to wprawdzie źrebak, ale jednak ogier jest 😉 Chociaż kiedyś w ramach wygłupu planuję sesję w alt rosie 😁
prawdziwy mężczyzna różu się nie boi 😀iabeł:
quantanamera,  le, w alt rosie to każdy da radę. orchidea albo hot pink to jest dopiero wyzwanie dla prawdziwego meżczyzny 😉
też mam ten kantar i jestem wrecz zaskoczona jakością. tyle ze wzielam szary żeby "nie świecił" - miął być pod ogłowie na rajd... na rajd nie pojechalam, zaluje ze nie wzielam pomarańczowego bo piekny jest....
ma ktos taki cob? jak wypada romiarowo? moj jest full i jest bardzo duzy. chyba kolejny wezme cob....(chyba ze z kolei wypada b. mały 😉 )
zobaczylam na okladce katalogu york i sie zakochalam http://www.sklep.swiatkonia.pl/kantary-dla-koni/715-kantar-york-fergie.html  ale dla faceta z tymi brylancikami to chyba nie za bardzo co?
Koń mi się odparza od zwykłego kantara na pastwisku. Co polecacie? Polar? Czy polar to zło?
Ma ktoś skórzany kantar HV Polo?
Rtk - rudy tez się odparzal na pastwisku, jak dłużej siedział. Futra są fajne, ale na transport bo jak to się zapoci i uwali to obciera jeszcze bardziej. Polaru nie miałam, ale polecam podszycie zamszopodobne. Ja mam taki kantar z lami cell chyba i super się sprawdza. Eskadrony drogie, a konie mi obcieraly, więc się pozbylam. Jeszcze kavalkade miało kantary z neoprenem i tez mi koni nie obcieraly 😉
quantanamera ślicznie mu w tym pomarańczu. 💘 Narobiłaś ochoty na zakupy.

Ja od kilku lat kupuję te kantary http://amigo-konie.pl/4367.html
Trudno je zniszczyć, a do tego mają naprawdę fajne kolory. No i jak za taką cenę to jakościowo są super.  😀

rtk, polarowy może się sprawdzić. Moja kobyła ostatnio odparzała się od wszystkiego, i dopiero zmiana na polarowy pomogła.
Ja mam dwa Yorki: jeden identyczny, jak pokazała Quanta, pomarańczowo-brązowy - z tym, że nosi go rudy i bardzo mu pasuje (Isabelle, czy to czytasz  😀). Czarna ma czerwono-czarny.  Oboje wyglądają szałowo, a kantary są naprawdę przyzwoicie wykonane. No i mają podszycie polarowe na paskach policzkowych. 
Potwierdzam, widziałam na żywo Yorka kantar czerwono-czarny i jest szałowy 😜 Wściekła czerwień i głęboka czerń.
Ciekawe jak wygląda różowy z szarym 😉

rtk, Skwarek ma to samo. Albo kantar polarowy, albo bardzo dobrze działają takie zapinane na rzep sztuczne futerka (łatwo się piorą, błyskawicznie wysychają i kosztują grosze) - 7 zł pojedyncze zapinane na rzep, albo 16.9 zeta cały zestaw:
http://animalia.pl/produkt,21967,512,horze-futerko-na-nachrapnik.html
http://animalia.pl/produkt,23714,512,horze-futerka-sztuczne-na-kantar-zestaw.html
kto miał do czynienia z tym : http://allegro.pl/wyprzedaz-kantar-pfiff-w-paski-4-kolory-cob-2-i2398179459.html  ? Bardziej wytrzymałe niż Eco? Szukam taniego kantara do codziennego czochrania na wybieg itp
Koń mi się odparza od zwykłego kantara na pastwisku. Co polecacie? Polar? Czy polar to zło?

ja polecam futrzany Mattesa 🙂 u nas zlikwidował problem wycierania sierści. Dobra nosi go na padoku (niestety nie ma opcji padokowania bez kantara) niezależnie od pogody i poki co spisuje sie rewelacyjnie. Jak go trochę pobrudzi (a brudzi się tylko z zewnątrz, nie od strony pyska) to wystarczy przeczesać. Raz na jakiś czas piorę go jak inne produkty Mattesa.

Wszelkie poprzednie kantary Dobra zawsze lubiła uwalić w największym błocie, ten futrzany szanuje bardzo. Może właśnie dlatego że jest taki delikatny i w żaden sposób jej nie podrażnia? Tak sobie gdybam

A teraz planuję zamówić jeszcze jeden, wymiennie dla tego, i myślę nad kolejnym kolorem 🙂
http://www.amigo-konie.pl/4816.html a te ktos posiada ciekawa jestem jak na koniu wygladaja te brazy?
Ja mam dwa Yorki: jeden identyczny, jak pokazała Quanta, pomarańczowo-brązowy - z tym, że nosi go rudy i bardzo mu pasuje (Isabelle, czy to czytasz  😀). Czarna ma czerwono-czarny.  Oboje wyglądają szałowo, a kantary są naprawdę przyzwoicie wykonane. No i mają podszycie polarowe na paskach policzkowych. 

A który z tych dwóch kolorów lepszy do gniadego konia? I jak z rozmiarówką? Z Mustanga roz.2 maksymalnie zmniejszony i czasem zgubi, a z Decathlonu za 20 parę zł roz.2 mniej więcej po środku zapięte paski... Mój dzikus ma za uszami wytartą sierść od zwykłego kantara, a zdjąć nie mogę, bo muchy mu oczy wyżrą (ma przypięte frędzle; kantar cały sezon pastwiskowy non stop na łbie).
Ja mam dwa Yorki: jeden identyczny, jak pokazała Quanta, pomarańczowo-brązowy - z tym, że nosi go rudy i bardzo mu pasuje (Isabelle, czy to czytasz  😀).

hmmm niedlugo będzie trzeba sie zastanowić 😉 choć rude w błękicie (dokupiłam frendzle yorka) jest super 😉

choć w fioletowym też ujdzie 😉

Dementek,  moja ruda ma głowę w średnim full. wciska się w coba jak jest potrzeba, ale full na luzie. w yorkowych kantarach zapinamy się na pi razy drzwi srodkową dziurkę i jest luz.

ten kantar nie ma regulacji na nachrapniku, ale w modelu z regulacją część nachrapnikową mam maksymalnie pomniejszoną 😉
Mój nosi kantary rozmiar 2, a cob to maksymalnie zmniejszone... I nie wiem, czy nie lepiej rozmiar pony wziąć...
rozmiary od najmniejszego : 0-shetty, 1-pony, 2 cob, 3-full, 4-xfull

2 to to samo co cob 😉
U nas niezniszczalny okazał się decathlonowy kantar, arabesque bodajże, różowy z motylkami oczywiście  😂

Ciekawe jak wygląda różowy z szarym 😉

Różowy nie jest tak 'różowy' jakby się wydawało  🤣  Jest jasny sam z siebie, a po parokrotnym upapraniu w padokowym błocie i wypraniu blednie jeszcze bardziej.

Niestety nasze dwa yorkowe polarowe kantary nie przeżyły na padoku - poszły karabinki, a szkoda, bo śliczne są. Teraz, kiedy koń może wychodzić na dwór bez kantara muszę sobie sprawić nowy, tylko znów wybór koloru  😜

Odwołuję - ten kantar z podszyciem zamszopodobnym poobcierał mi konia. Nie brałam pod uwagę wersji wymoczonej w błocie i zaschniętej i Rudy ma łyse placki na głowie  👿 Zamówiłam tego Yorka z polarem, oby szybko doszedł i się sprawdził.
U nas York z polarem sprawdza się świetnie. Największą zaletą jest regulacja po obu stronach potylicy. Kantar się nie przekręca, nie obciera. Lamicell i eskadron z futrem obtarły mi oba konie.
Wczoraj kupiłam nowego Yorka - brąz z pomarańczem. Na pasku nachrapnikowym była przyszyta brzydka naszywka z wyhaftowanym logo York. Odprułam ją, a pod spodem... logo API  😉 Chińczy składając kantary dla Yorka ( okucia są z tłoczonym napisem YORK), pomylił logo  🤣

rozmiary od najmniejszego : 0-shetty, 1-pony, 2 cob, 3-full, 4-xfull

2 to to samo co cob 😉

Niby tak, ale co do czego, to cob jest trochę za duży, jak przypnę frędzle, koń go gubi. A rozmiar 2 z Decathlonu jest dobry. Mogę zmieniać regulację w dwie strony. Może co firma, to inna rozmiarówka, dlatego chciałabym się upewnić, że nie kupię za dużego kantara...
ja polecam kantary schockemohle 😀 schludne wykonanie, ładnie wykończone, wytrzymałe, dwustronna regulacja i podszycie z mięciutkiego polarku  💃
..tylko rozmiarówka trochę duża ;P
czy miał ktoś do czynienia z kantarami hansbo?
Jak wypada rozmiarowo Kantar Schockemöhle  🤔

http://beckersport.pl/product_info.php?products_id=1116&quant=1
kupiłam ten yorka z polarem czarno szary i uwiąz, dobrałam czarno -niało -szary piękny komplet za 60zł 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się