BabiTaka może być ?
drożdże (pół opakowania drożdży babuni) bądź kostka (42g) drożdży francuskich
drożdże wkruszam do sporej miski, posypuję łyżeczką cukru, zalewam wodą (około 0,5-3/4 szklanki) dodaję sól, opruszam mąką, odstawiam w ciepłe miejsce, na jakieś 15 min - musi "ruszyć", w międzyczasie szykuję składniki na wierzch.
Dodaję dwie łyżki oliwy z oliwek jeszcze jedną szczyptę soli i powoli mieszam, dosypując mąkę. Wyrabiam powoli, na blacie, dodając powoli taką ilość mąki, żeby ciasto było elastyczne, ale nie gniotowate. Po wyrobieniu odstawiam na kolejne 15-20 minut.
Piekę ok. 12 minut w temp. 220 st., z termoobiegiem.
Aaaa przy drożdżach innych niż francuskich okresy wyrastania ciasta wydłużam.