Przepisy kulinarne

czernina "czarna polewka" tu już nie ma innej opcji, to jest na absolutnie polskie
Bogdan, Obawiam się, że taka amerykanka może odłożyć kartkę od razu po przeczytaniu składników  🤣
Chyba zostanę przy kluskach śląskich albo kluskach leniwych (najbezpieczniejsza opcja). Dziękuje bardzo za wszystkie pomysły  :kwiatek:
ovca   Per aspera donikąd
09 listopada 2011 10:09
Znacie jakiś pewny przepis na ciasto na pizzę?
2 szklanki maki, pol lyzeczki soli - suche
mokre: szklanka letniej wody, do tego wladowac 1/3 kostki drozzdy, lyzeczke cukru i 3 lyzki maki, rozmieszac, odstawic do urosniecia
jak wykipi: przelac do suchego, zagniesc tak zeby weszlo duzo powietrza w ciasto, odstawic na pol godzinki do urosniecia w cieplym i niewietrznym miejscu, voila🙂
słuchajcie, naszło mnie, żeby zrobić camembert na patelni i do tego żurawinę. mam żurawinę w słoiczku, na etykiecie jest napisane, że do mięs i serów, więc chyba ok. tylko czy mam z nią coś dodatkowo zrobić, czy po prostu ciepnąć na talerz? 🙂
Kami   kasztan z gwiazdką
10 listopada 2011 15:32
Po prostu spałaszować z serkiem  😀
dzięki :kwiatek:
Bischa   TAFC Polska :)
21 listopada 2011 14:06
Chcę sobie ugotować brukselkę, czy obraną z wierzchnich liści brukselkę mam wrzucić do wrzątku lekko osolonego, który ją zakryje, czy wystarczy nie dużo wody i tylko nakryć przykrywką?
Wymyślcie mi coś z boczniaków...
Tylko bez mąki, poproszę.
Dostałam i muszę spożytkować.
Kami   kasztan z gwiazdką
18 stycznia 2012 19:48
Teodora ja zwykle panieruję jak kotlety, ale robiłam też bez panierki na grillu albo patelni grillowej i wychodziły przepyszne  😜
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
19 stycznia 2012 11:32
Panierowane są rewelacyjne! 🙂
dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
19 stycznia 2012 12:11
No to wrzucam kolejny przepis sprawdzony

Papryka faszerowana

Składniki

- 4 większe papryki
- ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula (zesmażona na szklisto - jak do gołąbków)
- 1 pomidor
- mały koncentrat pomidorowy
- 1/5 szklanki ryżu ugotowanego
- ok. 50 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
- 1 łyżeczka bazylii
- olej do smażenia

W misce mieszam mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę (podsmażoną) cebulą, ugotowanym ryżem i pokrojonym w kostkę
pomidorem.
Dodaję żółty ser (może to być parmezan, albo dowolny Wasz ulubiony), koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Odcinam czapkę z ogonkiem i delikatnie wykrajam gniazdo nasienne, tak, by utworzyć "kubeczek" z papryki. Czapek nie wyrzucam, bo gotowe danie przykrywam jako dekoracja przed podaniem. Nie jest to wymóg ale mi się podoba i ciepło nie ucieka tak szybko.
Napełniam farszem do pełna i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.

Przed podaniem jeszcze posypuję startym serem. Gotowe, smacznego. 

edit:
By papryka nie była mocno pomarszczona podczas pieczenia, to do naczynia należy wlać około 2 cm wody. Nie będzie się paliła.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
19 stycznia 2012 12:27
dragonnia
Uwielbiam faszerowaną paprykę! tylko ja daję jeszcze podduszoną cukinię i zamiast koncentratu świeże pomidory, robię gotowy farsz, którym nadziewam papryki i gotuję w parowarze 😍 Zachowują wtedy kolor, nie marszczą się i ie są całkiem miękkie 😉
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
19 stycznia 2012 12:51
Znacie jakieś fajne przepisy na obiad z użyciem orzechów ? 🙂
jeśli chodzi Ci o włoskie to ja ostatnio wymyśliłam sobie kurczaka z miodem i orzechami, pokrojonego w paseczki podsmażonego na patelni, potem dodałam podprażone orzechy i 2-3 łyżki miodu i tak trzymałam chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Przypraw oprócz soli i pieprzu przed smażeniem kurczaka nie dawałam żadnych ale to był pierwszy raz jak to robiłam, bez przepisu tylko wg własnego pomysłu. Do tego ryż, bo ziemniaki raczej nie pasują 😉
do suchego mięsa uwielbiam tarte jabłka z orzechami i konfiturą wiśniową
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
19 stycznia 2012 21:01
dziękuję 😀  :kwiatek: Na dniach będę próbować, bo chodzą za mną orzechy  😁
Jak długo mogę trzymać pierś z indyka, pokrojoną na plastry w zamrażarce?
jesli zamrozona tak klasycznie, tzn na mur-beton-lod, to nawet rok i dluzej 🙂 o ile nie rozmrazasz zamrazarki rzecz jasna np. 🙂
Ada   harder. better. faster. stronger.
20 stycznia 2012 16:25
Znacie jakieś fajne przepisy na danie indyjskie z kurczakiem/indykiem? (oczywiście poza curry i masala)
Znacie jakieś fajne przepisy na obiad z użyciem orzechów ? 🙂

Ja osobiście uwielbiam pieczony ser camembert z orzechami włoskimi, dla mnie bomba, ale trzeba uważać, bo to diabelnie tłuste 😉
Ada, curry curry nie równe! Tego jest przecież masa.

Kurczak/indyk tandoori:
kurczaka rozklepać, wetrzeć sok z cytryny i sól, zostawić na 1/2 godz.
zrobić marynatę; jogurt, gorczyca, czosnek, sól + papryka w proszku, mielone kumin i kolendra, imbir
obciapać tym mięso, zostawić na noc pod przykryciem
nagrzać piekarnik do 220 stopni
układać kawałki mięsa na kratce w piekarniku (pod spód postawić coś, żeby łapało kapiące)
piec ok pół godziny, ostatnie minuty mogą być pod grillem

do tego naan (do kupienia w kuchniach świata, albo można zrobić samemu: http://zagotuj.blogspot.com/2009/10/naan-w-wersji-podstawowej.html) i czatnej (tutaj pasuje takie coś: jogurt, świeża mięta, garam masala, ew. sok z cytryny, sól, szczypta cukru)

Albo opcja tikka:

zrobić w blenderze papkę (cebula, puree pomidorowe, sól, pieprz, kumin, imbir, ew. proszek z mango, trochę wody)
mięso w kostkach wrzucić do papki, zostawić na noc (albo chociaż 4 godz.)
nadziać mięska na patyki szaszłykowe
grillować (można w piecu)

Albo korma:

mięso pokroić w kostkę
zmielić: orzechy nerkowca/migdały, imbir, czosnek, chilli (tradycyjnie to ostre danie) z wodą
namoczyć trochę szafranu w małej ilości ciepłego mleka
nagrzać ghee z olejem słonecznikowym/kukurydzianym, podsmażyć przyprawy (zielony kardamon, goździki, kora cynamonu, kolendra, kumin)
dodać cebulę
dodać pastę orzechową i jogurt
gotować ok. 10 minut
dodać mięso, wymieszać
podduszać około godziny, jeśli trzeba - dolewać wody
10 minut przed podaniem pougniatać nitki szafranu i dodać do potrawy
dodać śmietankę, świeżą kolendrę/natkę, sól i pieprz

Albo madras:

mięso pokroić w kostkę
podsmażyć szybko, żeby się "zamknęło", odłowić z patelni, odłożyć
w tym samym oleju podsmażyć na złoto cebulę
dodać: chilli (całe/mielone - albo i jedno, i drugie), pieprz, kumin, fenkuł, kurkumę, biały kardamon
smażyć 5 minut
dodać pomidory z puszki i trochę koncentratu pomidorowego
wymieszać, gotować 10 minut
przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia z pokrywką
piec w 200 stopniach około 45-60 minut (w połowie przemieszać)
dodać sok z cytryny oraz: garam masalę i liście fenkułu
pogotować na małym ogniu 10 minut, jeśli trzeba, dodać wody
posolić, można przed podaniem dodać trochę ghee dla smaku


(Boczniaki zutylizowane 🙂 Pokroiłam w paski i zrobiłam improwizację azjatycką stir-frajową). Było ok.
Wizja   Skąd wziąć siłę do dalszej walki...?
21 stycznia 2012 10:06
Mam duży kawałek schabu wołowego. Co można z tym zrobic? Będzie się nadawać na gulasz, czy za twarde?
Kami   kasztan z gwiazdką
21 stycznia 2012 11:36
Teodora wielbię Cię za te przepisy  🙇
Na jutro miałam zrobić kotlety z piersi kurczaka,ale nie mam bułki tartej ( nie mam też jak jej samodzielnie wykonać). Czy mogę piersi zrobić jakoś inaczej, może upiec,ale czy nie będą wtedy za suche?
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
21 stycznia 2012 16:08
ami_071 a płatki kukurydziane masz ? Rozjechać je wałkiem i obtoczyć w jajku i w tych rozjechanych płatkach 🙂 też dobre 🙂
Ja też np lubię cycka kurzego w samym jajku na patelni 😉
ami_071, wrzuć dzisiaj do jogurtu, posól, popieprz i co tam jeszcze lubisz a jutro usmaż
Dzięki za pomysły z  tym jogurtem to może być fajne- spróbuje
A co z mięsem mielonym (zmielonym w domu, więc takie mięso-mięso, a nie cholera wie co)? Bo ileż można robić tradycyjne kotlety mielone... mam ochotę się pobawić, a to to się już rozmraża i... no nie wiem.
Dworcika, spaghetti z mięsem, lasagne, pulpety jakieś?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się